Home / Fahrenheit 451 / Na današnji dan, 4. 7. 1862. rođena je Alisa Lewisa Carrolla

Na današnji dan, 4. 7. 1862. rođena je Alisa Lewisa Carrolla

Prvo izdanje Alise u zemlji čudesa iz 1865. godine s ilustracijama Johna Tenniela

Alisa u zemlji čudesa jedna je od onih knjiga koja vam se urežu u pamćenje i ne napuste vas do kraja života. Možete joj se vraćati i uvijek ćete otkriti nešto novo. Puna je zanimljivih igara riječi, skrivenog simbolizma, ali prvenstveno zabavna priča (i za odrasle, kao i za djecu). Charles Lutwidge Dodgson napisao ju je pod pseudonimom Lewis Carroll, a objavljena je prvi puta davne 1865. godine.

Danas je spominjemo jer je upravo 4. srpnja 1862. nastala Alisa. Naime, Dodgson je, pričao priču u čamcu mladim kćerima Henryja Liddela, Lorini, Alisi i Edith, a Alisa je toliko bila očarana da ga je molila da za nju priču zapiše. Počeo je raditi već sljedeći dan, ali te prve verzije više ne postoje. Na sljedećem ‘veslanju’ koje se zbilo mjesec dana kasnije, Dodgson je djevojkama prepričao zaplet i ozbiljno se uhvatio pisanja.

Da upotpuni knjigu, proučavao je biologiju životinja koje se spominju u knjizi, a potom davao knjigu da ju proučavaju djeca. 26. 11. 1864 da je rukom pisani rukopis Alisi, pod nazivom Alice’s Adventures Under Ground s vlastitim ilustracijama i posvetom: A Christmas Gift to a Dear Child in Memory of a Summer’s Day.

Kako se uobičajeno kaže, sve ostalo je povijest.

Check Also

Od optimizma daleke budućnosti do Stalkera i disidenstva: Braća Strugacki

Većini fanova SF-a je vjerojatno promaklo da je danas značajan dan za SF žanr. Naime, …

Predstavljanje romana Japodinine muke i Mletački sokol, i razgovor s autoricama

Za ljeto se nužno opskrbiti dobrim štivom, stoga Kavantura 03. srpnja u 20:00 sati poziva …

Web Statistics