Home / Fahrenheit 451 / Na današnji dan, 4. 7. 1862. rođena je Alisa Lewisa Carrolla

Na današnji dan, 4. 7. 1862. rođena je Alisa Lewisa Carrolla

Prvo izdanje Alise u zemlji čudesa iz 1865. godine s ilustracijama Johna Tenniela

Alisa u zemlji čudesa jedna je od onih knjiga koja vam se urežu u pamćenje i ne napuste vas do kraja života. Možete joj se vraćati i uvijek ćete otkriti nešto novo. Puna je zanimljivih igara riječi, skrivenog simbolizma, ali prvenstveno zabavna priča (i za odrasle, kao i za djecu). Charles Lutwidge Dodgson napisao ju je pod pseudonimom Lewis Carroll, a objavljena je prvi puta davne 1865. godine.

Danas je spominjemo jer je upravo 4. srpnja 1862. nastala Alisa. Naime, Dodgson je, pričao priču u čamcu mladim kćerima Henryja Liddela, Lorini, Alisi i Edith, a Alisa je toliko bila očarana da ga je molila da za nju priču zapiše. Počeo je raditi već sljedeći dan, ali te prve verzije više ne postoje. Na sljedećem ‘veslanju’ koje se zbilo mjesec dana kasnije, Dodgson je djevojkama prepričao zaplet i ozbiljno se uhvatio pisanja.

Da upotpuni knjigu, proučavao je biologiju životinja koje se spominju u knjizi, a potom davao knjigu da ju proučavaju djeca. 26. 11. 1864 da je rukom pisani rukopis Alisi, pod nazivom Alice’s Adventures Under Ground s vlastitim ilustracijama i posvetom: A Christmas Gift to a Dear Child in Memory of a Summer’s Day.

Kako se uobičajeno kaže, sve ostalo je povijest.

Check Also

4. knjiga serijala Prostranstvo prema kojem je snimljena serija The Expanse stiže u prijevodu na Interliber

Interliber 2019. je pred vratima, što znači da je krajnje vrijeme da vas počnemo informirati …

Dobitnici nagrade Britanskog društva za fantastiku 2019. (BFS)

Na konvenciji FantasyCon 2019. u nedjelju 20. listopada proglašeni su dobitnici nagrade Britanskog društva za …

Web Statistics