SFeraKon 2015. – 37. Dani znanstvene fantastike u Zagrebu

 

12052015_sferakon_2015

SFeraKon 2015, najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi i ove će godine, od 15. do 17. svibnja, hodnike Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu oživjeti neobičnim kostimima, nimalo običnim knjigama, predavanjima i kvizovima te najneobičnijim ljudima – fanovima SF-a!

Počasna gošća ovogodišnjeg SFeraKona je američka spisateljica znanstvene fantastike, steampunka i fantasyja, Kate Elliott koja nam stiže s dalekih Havaja, a u fandomu je, osim po dobrim knjigama, poznata i kao autorica čije je pravo ime – Alis A. Rasmussen – puno neobičnije od pseudonima pod kojim se proslavila. Objavila je preko 20 romana znanstvene fantastike i fantasyja te bila je nominirana za Nebulu i za World Fantasy Award, a nama je među njezinim djelima najdraža trilogija Spiritwalker čiji prvi dio, Hladna Magija (Cold Magic) na hrvatskom izlazi premijerno za SFeraKon u izdanju Lumena.

Središnji događaj SFeraKona je svečana dodjela nagrada SFERA i SFERICA koja će se održati u subotu, 16. svibnja, u 20 sati. Nagrada SFERA dodjeljuje se za najbolje domaće žanrovsko djelo objavljeno u protekloj godini u nizu kategorija, dok je SFERICAMA nagrađeno preko 50 djece iz osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u SFerinom natječaju za najbolje literarne i likovne radove djece i mladih na koji je pristiglo preko 2000 radova.

Iako na dodjelu čekamo do subote dobitnici nagrade SFera nacionalne nagrade za najbolja znanstveno-fantastična djela objavljena na hrvatskom u prošloj godini su već poznati. To su Jurica Ranj (minijatura ‘Korisnička služba’), Davor Šišović (kratka priča ‘Zavarivači’), Zrinka Pavlić (priča ‘Sava pod Sljemenom’), Tanja Tolić (roman ‘Zovem se nebo’), Jelena Radan (roman za djecu ‘Zeda’), Slaven Škapul (teorijski rad ‘Imaginarij distopijskog filma!’) te kao posebno ostvarenje ‘Astra’, špijunsko-književni pervazivni larp (igra igranja uloga uživo) Ivane Delač i Vesne Kurilić.

U SF-u se ne tuguje, pa će se posebnim dijelom programa i posebnom titulom “počasnih duhova” (Ghost of Honour) ‘proslaviti’ rad, lik i djela nedavno preminulih velikana žanra, pisca Sir Terryja Pratchetta te glumca Leonarda Nimoyja aka Mr. Spocka.

2015. je puna velikih povijesnih obljetnica, a ni znanstvena fantastika nije iznimka. Prošlo je pola stoljeća od objave jednog od najpopularnijih romana SF-a, Dine Franka Herberta o kojoj će se sigurno pričati tijekom cijele konvencije, a da biste saznali zašto morat ćete doći! Nadalje, 150 godina slavne Alise u Zemlji Čudesa Lewisa Carrolla SFeraKon obilježava interaktivnom Čajankom iz Zemlje Čudesa riječke umjetničke skupine The Hauntlings, a rođendan tvorca najezovitije proze, H. P. Lovecrafta također će se proslaviti prigodnim slavljem.

Tradicionalni spoj zabave i ozbiljnih tema na ovogodišnjem SFeraKonu će u petak braniti ultrapopularni SFeraKon Survivor te predstavljanje hrvatskog izdanja kultnog stripa Neila Gaimana, Sandman. SFeraKonska subota je, osim dodjelom SFERA i SFERICA, obilježena bogatim sajmom knjiga, igraonicom, LARP-ovima, radionicama za djecu i nizom zanimljivih predavanja i panela zbog kojih SFerakonski posjetitelji često priželjkuju sposobnost da budu na više mjesta odjednom. Paleta predavanja uvijek je raznovrsna – od znanosti (“SETI i IMC: Ima li smisla?”) preko književnosti (“Suvremena njemačka SF književnost” (na engleskom)) do igara (“Kako je Viktor osvojio Austrougarsku iz spavaće sobe”), turizma (“Tajnoviti Zagreb”) i aktualnih događanja (“Kad štenci podivljaju ili Tko je strgao Huga”). Nedjelja donosi uzbudljivu aukciju knjiga i nezaobilaznu Grunfovu malu radionicu, koja jednako oduševljava mlade i stare.

Filmski program ove godine uz projekcije donosi i premijerno predstavljanje SFerinog scenarističkog inkubatora kojeg je vodila scenaristica Irena Krčelić, a čiji su polaznici osvojili čak dvije potpore HAVC-a 2015. za razvoj scenarija. U pisanju scenarija će se moći okušati i posjetitelji SFeraKona – u nedjelju poslijepodne SF pisac i scenarist Vanja Spirin vodi scenarističku radionicu. U subotu će se predstaviti i izvrsna domaća fantasy web serija “Land of Arcadia“.

Detaljniji pregled programa SFeraKona, koji se sastoji od šest istodobnih streamova programa s ukupno 91 točkom programa, možete pogledati na sljedećem linku: Satnica SFeraKona

I to nije sve, Inverzija.net vodi one najsretnije na ovogodišnji SFeraKon, ali morate se prvo igrati s nama i osvojiti besplatan upad. Nije ništa teško u pitanju, samo nam na naš mail: inverzija@inverzija.net napišite zbog čega točno želite osvojiti besplatni upad i to je sve. Sretne dobitnike ćemo obavijestiti povratnim mailom, a do tada odnosno do četvrtka 14. svibnja u ponoć slobodno nam zatrpavajte sandučić 😉

12052015_sferakon_2015_plakat

Check Also

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

9. izdanje konvencije Pandakon

Ovogodišnji Pandakon održava se 14. i 15. rujna, na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics