Danas počinje 18. izdanje međunarodnog festivala Crtani romani šou

 

15052015_18_CRS

Danas u Domu HDLU-a počinje 18. CRŠ (Crtani romani šou), hrvatski festival posvećen samo i isključivo stripovima. Događaj se počeo organizirati 1998. godine, a od onda su na njemu gostovali brojni velikani iz stripovskoga svijeta.
Ove godine program nije ništa slabiji, a gosti su fantastični Alfonso Font (Zarobljenik zvijezda, Clark & Kubrick), Francis Valles (Gospodari ječma), kao i talijanski crtači iz kuće Sergio Bonelli Editore čiji su radovi posebno poznati u našim zemljama. Tako su tu Daniele Bigliardo (Dylan Dog, Gordon Link), Fabio Celoni (Dylan Dog, Brad Barron), Eleonora Airaghi (Legs Weaver, Brandon) i Mauro Laurenti (Zagor).

Posjetitelji će se moći zabavljati na brojnim izložbama, tribinama i burzama, a osim kupovanja i razgledavanja moći će o svojoj strasti pričati s brojnim posjetiteljima i istomišljenicima.

Cijelo vrijeme trajanja festivala u Galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti svoja najnovija izdanja i time omogućiti publici godišnji pregled produkcije stripa u Hrvatskoj. Svečano otvorenje izložbi kao i samog festivala je na rasporedu u petak – 20:00 h u Galeriji Prsten. Svojevrsnu okosnicu festivala činit će izložba “Dylan Dog – Ljepota tmine“, posvećena omiljenom detektivu noćnih mora, uz kojeg su odrasle generacije. Izložba će biti postavljena u galeriji Pm i bit će otvorena tokom cijelog festivala.

Izložba “Made in Cro” postavljena prošle godine predstavila je svu raskoš talenta 12 hrvatskih autora koji rade za renomirane inozemne izdavače, a ove godine pažnja će bit usmjerena na aktivnu hrvatsku stripovsku scenu i domaće strip tržište. Tako ćete ove godine u okviru izložbe “Made in Cro vol. 2” moći pogledati originalne table stripa više od 20 autora, pisaca, crtača, tušera i kolorista, i na taj način steći apsolutno jedinstveni uvid u postupak rada na stripu, netom prije digitalne obrade i tiska.

Na dan otvorenja u 19:00 sati u Staroj gradskoj vijećnici Grada Zagreba, Sv. Ćirila i Metoda 5, predviđena je promocija knjige “Fratri bosanski u stripu” autora fra Tomislava Brkovića i Marka Dješke, strip crtača. Knjiga je doživjela veliki uspjeh kod publike i pobrala simpatije kritičara, upravo zbog stapanja sakralnog i duhovitog u opisu zgoda fratra u izdanju stripa.

U kinu Grič će se paralelno s programom u HDLU održavati Revija Super Filmova tijekom koje će posjetitelji moći gledati filmove nastale po stripu. Kino Grič mjesto je i festivalskih tuluma koji će se održavati od 22 sata.

Za klince i klinceze tu je već uhodani natječaj za buduće zvijezde hrvatskog stripa do 15 godina starosti, “Mladi lav“, koji je ove godine održan na temu “Dvorac“. Organizirana je i Erste škola crtanja stripa koja će se održavati dva dana festivala te CRŠ šminkeraj, u sklopu kojeg će tim vizažistica na licu mjesta svako dijete pretvarati u omiljenog super junaka. Da bi u festivalu jednako uživali i roditelji pripremljena je i CRŠ igraonica – festival za mamu i tatu, te je organizirana igraonica u sklopu koje će se djeca moći igrati sa strip figuricama i igračkama, i to sve pod budnim okom babysitterica.

Kostimirani strip junaci moći će se i ove godine natjecati za titulu najboljeg u sklopu B.netovog cosplay natječaja, a nagrade će se dodijeliti u subotu u 20 h.

CRŠ traje od 15. do 17. svibnja pa ako volite stripove to je događaj koji ne smijete propustiti. Ulaz na sve programe u sklopu 18. CRŠ-a je besplatan. Više informacija o festivalu i detaljan program dostupni su na web stranici festivala.

15052015_18_CRS_poster

Check Also

Vrijeme je da otkrijete Dune: The Graphic Novel

S obzirom da ove godine ipak nećemo uživati u vrlo iščekivanoj filmskoj adaptaciji Dine u …

Sandman: u srpnju stiže audio adaptacija koju predvodi James McAvoy!

Dok čekamo novosti za Netflixovu adaptaciju, u vidu igrane serije, danas je otkriveno kako Audible …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics