Pred vratima je 2. izdanje Grossmannovog festivala fantastike i stripa!

Drugo izdanje Grossmannovog festivala fantastike i stripa održava se ovoga vikenda, od 28. do 30. listopada, u slovenskom Ormožu. Ovogodišnji festival tematski je posvećen cyberpunku – podžanru i razdoblju povijesti znanstvene fantastike koje nastupa 1980-ih godina i traje, u različitim varijantama, sve do danas – te obilježavanju 100. godišnjice rođenja velikog Charlesa M. Schultza, tvorca Snoopyja.

Strip crtači kao što su Mikica Ivanović, Dušan Kastelic, Leo Pilipović i Iztok Sitar dolaze u prekrasni slovenski dvorac u neposrednoj blizini Varaždina i Čakovca te na sat vremena vožnje od Zagreba. Tijekom tri festivalska dana predavanja, okrugle stolove, prezentacije, radionice i filmske projekcije održat će cijenjeni suvremeni hrvatski pisac Zoran Roško, nagrađivani autor eksperimentalnih filmova Vladislav Knežević, filozofi Ante Jerić i Borut Cerkovnik te SF pisci i urednici Marko Fančović, Riva Zmajoki, Davorin Horak, Aleksandar Žiljak i Simon Habjan.

Festivalska događanja otvorit će u petak, 28. listopada 2022. u 17:00 sati izložba stripa, nakon koje će uslijediti prvo festivalsko predavanje. Pregled života, karijere i djela velikog američkog karikaturista Charlesa M. Schultza, tvorca globalno popularnog Snoopya i čovjeka koji je crtanjem stripova zaradio milijardu dolara priredit će i izvesti Marko Fančović u 18:00 sati.

Glazbeni program doživjet će vrhunac u subotu, 29. listopada 2022. u 22:00 sata, kada će festival fantastike i stripa ponuditi još jednu poslasticu, koncert legendarnog elektropop benda Denis & Denis.

Sva tri festivalska dana istraživat će se fenomen cyberpunka kroz sedam predavanja i okrugli stol – od njegovih distopijskih korijena, najpoznatijih prikaza kiborga i cyberspacea te rasprava o najvažnijim piscima i filmovima (Gibson, Morgan, Terminator, Matrix…), do njegove filozofske komponente koja je bila važna za postmodernu teoriju, ali koja je važna i danas kada nas vizije cyberpunka mogu potaknuti na nova kritička promišljanja našega društva.

Biti će prikazan i kontroverzni film Sudar (18+) Davida Cronenberga, adaptacija romana J. G. Ballarda koji ju je smatrao boljom od svoje knjige. Naposljetku, tu su i radionica Harryja Pottera, program kratkih animiranih filmova koji će publiku svih uzrasta meko uvesti u stvaralaštvo Williama Gibsona i virtualnu stvarnost, mala izložba društvenih igara, kviz i cosplay.

Detaljniji program i satnicu možete pogledati ovdje.

Grossmannov festival fantastike i stripa

Check Also

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics