Ovaj vikend održava se 25. Crtani romani šou – Zagreb Comic Con festival!

25. Crtani romani šou – Zagreb Comic Con festival stripa održat će se od 03. do 05. lipnja 2022. u zagrebačkoj Tvornici Kulture. Ove godine na festivalu vas između ostalog očekuje i David Lloyd, ilustrator legendarnog stripa “V kao Vendetta”. Riječ je o britanskom strip crtaču koji je, uz Alana Moorea, zaslužan za nastanak kultnog stripa, a također je i autor maske Guya Fawkesa, koju su popularizirali kolektiv Anonymous. Od ostalih radova, važno je napomenuti da je Lloyd surađivao s Jamiem Delanom i Grantom Morrisonom na strip serijalu Hellblazer za DC Comics, s Garthom Ennisom na War Storyju DC Comicsa, te s Warrenom Ellisom na djelu Global Frequency za Wildstorm.

No David Lloyd nije jedini ovogodišnji gost festivala. Tamo vas čeka i Gianfranco Manfredi, majstor mnogih zanata. Devedesetih je započeo svoju stripovsku karijeru počevši s humoristično-fantastičnim serijalom Gordon Link za Editoriale Dardo. Nakon Gordona Linka, kojeg ste možda ranih devedesetih čitali u izdanjima Slobodne Dalmacije, prelazi u Sergio Bonelli Editore gdje je napisao 15 epizoda Dylana Doga i 19 epizoda Nicka Raidera. Zatim je 1997. stvorio svog vlastitog lika i serijal: Magični Vjetar, mješavinu horora i fantastike s isprepletenim stvarnim povijesnim ličnostima i događajima.

Na festivalu vas očekuje i talijanski strip crtač Pasquale Del Vecchio. Nakon inicijalnog razdoblja u kriminalističkim vodama Nicka Raidera, Del Vecchio prelazi na tada novi serijal Carla Ambrosinija – Napoleone. Od epizode Bezimeni konjanik (Veseli četvrtak) započinje jedno dugo i lijepo razdoblje u kojem postaje jedan od važnijih crtača u postavi Napoleonea. Ukupno mu je objavljeno 12 epizoda od 1997. do 2005. godine, nakon čega počinje raditi za najprofitabilniji proizvod SBE kuće, Texa Willera, za koji crta i dan danas.

Zatim stiže još jedan talijanski strip crtač Giampiero Casertano, dugogodišnji stup i uzdanica kultnog serijala Dylan Dog. U početku je u suradnji s učiteljem i uzorom Leoneom Cimpellinom radio na serijalima Johnny Logan i Guerre d’eroi, a potom i samostalno na pet priča po scenariju Giorgija Pellizzara za Boy Music magazin. Početkom osamdesetih dolazi u Sergio Bonelli Editore, gdje će stvarati narednih desetljeća! Počevši s proslavljenim western junakom, Kenom Parkerom, prelazi na popularni serijal Martin Mystere za koji je u tri godine zaredom odradio pamtljive i popularne epizode: Tunguska, Rušilački um i Čarobni napitak. 1987. godine prebacuje se na novi serijal koji je proslavio kako i njegovog autora Tiziana Sclavija, tako i samog Casertana: svima omiljeni Dylan Dog, istraživač noćnih mora.

Gost festivala je i grafičar, crtač i scenarist, Daniele Busnelli, predsjednik Kulturne udruge Rapalloonia, koja od 1972. godine organizira internacionalnu izložbu Cartoonists di Rapallo. Uz Sergio Bonelli Editore i Alfreda Castellija, suosnivač je kulturne udruge AMys. Na godišnjoj razini objavljuju reviju Corriere del Mistero posvećenu Martin Mystèreu te organiziraju izložbe i susrete posvećene toj “misterioznoj” temi. Za Corriere del Mistero radi scenarije, ilustracije i ima ulogu kolorista.

Od domaćih snaga na festivalu vas čeka Milivoj Ćeran, zagrebački ilustrator najpoznatiji po svojim ilustracijama za najveću svjetsku kartašku fantasy igru Magic the Gathering, s preko 60 objavljenih kartica, i po svojoj knjizi Norse Mythology art book iz 2018. godine. Domaćoj publici poznat je po povremenim naslovnicama fantasy i SF romana za Algoritam, i za kartašku igru „Uskoci“. Surađivao je s Esadom Ribićem na stripu “Namor” za Marvel, kao i na megauspješnici “Hulk”, također za Marvel, te na naslovnicama hitova poput X-Mena, X-Forcea i još mnogih drugih.

Također od domaćih gost je i karikaturist, ilustrator i dizajner Nikola Plečko, aka Nik Titanik. Početkom 2000. godine počinje objavljivati u Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, te na stranicama jednog od najstarijih hrvatskih web portala Internet Monitoru, prvi puta pod pseudonimom Nik Titanik. Krajem godine postaje suradnik u Hrvatskom Slovu gdje objavljuje portretne karikature političara. Početkom 2001. godine objavljuje prvi hrvatski internet animirani film Šatro na portalu Internet Monitor. Od 2001.- 2003. karikature su mu redovno objavljivane u Nedjeljnom Vjesniku. Od ožujka 2005. godine svakodnevno crta dvije karikature za dnevni list 24 sata i do danas ih je nacrtao i objavio više od 13000. U svibnju 2006. godine osniva vlastitu firmu Nik Titanik Studio u okviru koje, osim crtanja karikatura, ilustracija i stripova radi i poslove vezane uz grafički dizajn. Krajem 2019. godine izdaje svoj prvi strip album 1573.

Gost festivala je i Stevan Subić. Objavljivao je u brojnim časopisima u Srbiji i Italiji te talijanskim online magazinima (Verticalismi, Rusty Dogs…). Kao ilustrator i grafički dizajner crta naslovnice časopisa, promotivne i kazališne plakate. Od 2012. je ponosni sudionik stvaranja novog serijala Gianfranca Manfredija, Adam Wild za izdavačku kuću Bonelli, a 2014. ga angažira i francuski Delcourt za koga je u narednih par godina izdao albume “Čovjek godine 1666.” i dva albuma Moriartyja. Suradnju sa Sergio Boneli Editoreom nastavio je do danas, objavivši 2018. epizodu u serijalu Le storie i završivši rad na devetoj epizodi Senzanime, spin-off-a Dragonera. 2018 dobija ponudu najveceg europskog izdavača Glénata za rad na adaptaciji Conana a neposredno zatim i od Soleila za rad na adaptaciji novog Tarzana. Trenutno radi za DC comics na serijalu Riddler: Year One, s Paulom Danom kao piscem u kojem rade na službenom spin-offu posljednjeg filma Batman predstavljajući pozadinsku priču Riddlera kojega Paul Dano i tumači u najnovijem filmu.

Lista gostiju nije kratka pa vas tamo očekuje i koloristica Elisa Braglia. Radila je kao profesionalni kolorist za Topolino, talijansku reviju s Disneyjevim junacima. Godine 2013. kolorirala je priče o Pašku Patku iz jubilarnog broja revije Topolino br. 3000 “Archimede, Edi i lovac iz prošlosti”. Nakon toga nastavlja svoju suradnju s Disneyjem, između ostaloga kolorira još jednu priču uz svoja dva prijašnja suradnika, dugu priču od pet dijelova “Raceworld” koju je Disneyjev tjednik predstavio tijekom festivala Cartoomics 2014.

Još jedan gost će zaokružiti ovogodišnju priču festivala, a to je Andrea Freccero. Krajem osamdesetih Andrea počinje svoj dugi Disney period u kojem se bavi stripovima, ilustracijama i naslovnicama. U isto vrijeme surađuje i sa Disney America, crtajući priče za album Disney Adventure. Narednih godina nastavlja suradnju s popularnim tjednikom Topolino. Freccero je za Doubleduck, izrazito uspješnu seriju posljednjih godina, kreirao glavne likove, a nedavno je pokrenuo i seriju parodija na Star Trek pod nazivom Star Top, na kojoj Bruno Enna radi kao pisac. Odnedavno radi i na mjesečniku Zio Paperone. Desetak godina službeni je crtač naslovnica Lustiges Taschenbuch, važne Disneyjeve serije sjevernoeuropskog izdavača Egmont Ehapa, za koju radi stripove i ilustracije raznih vrsta.

Gostiju neće manjkati, kao ni promocija, predavanja i štandova. Pripremljene su i dvije izložbe, škola crtanja stripa za djecu, a u subotu je na programu još jedno izdanje tradicionalnog Njuškalo strip kviza. Naoštrite svoje olovke i napnite moždane vijuge jer pobjednike očekuju bogate nagrade! U poznavanju stripa moći će se nadmetati ekipe s najviše 4 člana. Prijave, s nazivom ekipe i brojem igrača se ostavljaju u komentar Facebook eventa.

Detaljni program festivala potražite na službenoj stranici. Vidimo se tamo, Inverzija ima svoj mali kutak među štandovima!

Crtani romani šou

Check Also

Počinje 13. Fantastic Zagreb Film Festival!

Počinje najfantastičniji filmski festival koji i ove godine nudi pregršt recentnih svjetskih žanrovskih hitova kao …

Predstavljen program 12. Fantastic Zagreb Film Festivala

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac službeno je predstavljen program 12. Fantastic Zagreb Film Festivala. Vruće ljetne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics