Kako je to izgledalo 19. prosinca na Star Wars danu u Branimir centru

 

26122015_sw_dan_post

Sila je bila jaka 19. 12. u Branimir centru. Nekoliko tisuća ljudi, što slučajnih namjernika, što fanova velike sage iz daleke galaksije došlo je na Star Wars dan, a već od jutra se stajalo u redu na ulazu u CineStar. Bila je to prva subota prikazivanja sedme epizode Ratova zvijezda: Sila se budi, pa je uz ostala događanja, Star Wars dan u Branimir centru doista bio središnje okupljanje zaljubljenika u jednu od najpopularnijih filmskih priča.

Program je započeo u 13:30 otvaranjem sajma rukotvorina na kojem su brojni kreativci uz svoj uobičajeni asortiman, posebno za ovu priliku ponudili i neke doista cool Star Wars stvarčice. Bilo je tu rukom rađenih figurica i okvira za slike sa snow speederima, neobičnog nakita, različitih privjesaka i satova. Za one koji su htjeli okititi bor s prigodnim Star Wars ukrasima, ne moramo reći, bilo je i toga. Za one koji su tragali isključivo za poklonima nezaobilazno mjesto je bio štand s majicama i POP figuricama s likovima stormtroopera, Hana, Rey, C-3PO-a, Kylo Rena… Čak su i ljubitelji sushija mogli doći na svoje. Zamislite kako bi to bilo jesti japanske specijalitete pomoću svjetlosnih mačeva – koji vam svjetle dok ribu zamotanu u alge stavljate u usta. Nažalost, sushija nije bilo pa da isprobamo neobične štapiće, ali je zato bilo pive. Dečki koji kuhaju craft pivo Red Baron – finu crvenu pivicu – posebno su za ovu priliku “označili” svaku bocu prigodnom zvjezdanom naljepnicom. I da, bila je gužva oko njihovog štanda.

Jedino čega je nedostajalo su Star Wars stripovi, ali i tome se doskočilo. Naime, u Pikto galeriji bila je otvorena izložba ilustracija, strip-tabli i crteža domaćih autora koji su radili na Star Wars serijalima za strane izdavače. Najviše je tabli izloženo iz stripova “The Last Command” i “X-wing: Rogue Squadron” koje je crtao izvrsni Edvin Biuković, a u uz njih i nekoliko skica koje do sada domaća publika nije imala prilike vidjeti. Izložene su i naslovnice Davea Gibbonsa (crtača Watchmena) za serijala “Vader’s Quest” kojega je pisao Darko Macan. Uz table Igora Kordeja iz serijala o Chewbacci izložene su još i ilustracije, skice i karikature Esada Ribića, Ive Svorcine, Tomislava Tikulina, Sebastijana Čamagajevca, Filipa Cerovečkog, Tihomira Tikulina Tice, Nike Baruna, Mimija Cortazara, Damira Ercegovića, Nikole Listeša i Gorana Sudžuke. Ako ste propustili izložbu, ne očajavajte jer će svi izlošci uskoro biti postaljeni virtualno u posebnoj galeriji. Na otvorenju je sudjelovalo nekoliko autora, a neimenovani Jedi i Darth Sidius su ukrstili svoje svjetlosne mačeve i napravili pravi šou.

Pikto galerija je bila i mjesto na kojem je Marko Fančović, autor, novinar i prevoditelj održao pred zainteresiranom publikom predavanje o korjenima Ratova zvijezda. Što je sve utjecalo na Lucasa i od kuda je sve “posudio” ideje za kreiranje svojih filmova te tko su bili ključni akteri u stvaranju originalne trilogije, Marko je iznio u svojem uobičajeno nadahnutom izlaganju. Vjerujemo da su čak i oni najzagriženiji fanovi koji su se našli na predavanju otkrili nešto novo.

Na natjecanju u cosplayu je također bilo zanimljivo. Prva tri mjesta u kategoriji za odrasle izborili su redom: Sara Pašić kao Darth Maul, Lucija Tancer kao Luminara i Ivo Turk kao Darth Sidious. U dječjoj kategoriji pobjedu je odnio preslatki mali Yoda čiju fotku možete možete vidjeti u galeriji, kao i one ostalih pobjednika i drugih cosplayera. Za fantastične nagrade pobrinuli su se sponzori: Algoritam Profil Mozaik knjižare, Air Craft Brewery, 2i Film, Branimir centar, Inverzija i Znanje. Da bi doživljaj cosplaya bio potpun pobrinula se i hp ekipa koja je budnim okom fotoaparata pratila cosplayere i izrađivala fotke svima koji su ih zatražili. Oni koji nisu mogli doći s vlastitim kostimima imali su mogućnost besplatnog facepaintinga kojeg je vrhunski odradila Jasmina Bator. Najviše je sasvim očekivano bilo oslikanih lica djece koja su kasnije dobila na isprobavanje i svjetlosne mačeve da animacija bude kompletna.

Kraj eventa obilježili smo izvlačenjem sretnih dobitnika nagradnog kviza, a oni su: Ivana Mrazović (Star Wars PS4 konzola/Inverzija), Veronika Perivan (POP! Vinyl Chewbacca/Inverzija), Marko Tadijević (Star Wars BluRay saga/Inverzija), Krešimir Grčević (SW torba/2i Film), Katarina Bencek (SW majica/2i Film), Branka Plevnik (SW magična šalica/2i Film), Bernard Ivezić (SW plakat/2i Film), Ozren Čučković (ulaznice/BC), Dario Magić (ulaznice/BC), Rujana Matuka Šulek (ulaznice/BC) i Krešimir Sočković (ulaznice/BC). Molimo dobitnike koji nisu preuzeli nagrade na licu mjesta da nam na mail: inverzija@inverzija.net pošalju svoje podatke za slanje nagrada.

Čestitke dobitnicima i hvala svima koji su bili dio jedinstvenog Star Wars dana! Neka Sila i dalje bude s vama!

SONY DSC

SONY DSC

26122015_sw_dan_03

SONY DSC

26122015_sw_dan_05

26122015_sw_dan_06

26122015_sw_dan_07

26122015_sw_dan_08

26122015_sw_dan_09

26122015_sw_dan_10

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

26122015_sw_dan_18

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

26122015_sw_dan_24

 

Check Also

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics