Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, urednik, književni kritičar i veliki zaljubljenik u znanstvenu fantastiku te istarsku gastronomiju i vina. Zadužio nas je za neke doista divne stvari i time ostavio neizbrisiv trag kako u domaćoj tako i regionalnoj znanstvenoj fantastici. Neizmjerno smo mu zahvalni na njegovoj dugogodišnjoj, neumornoj posvećenosti promociji znanstvene fantastike. Bez njega vjerojatno nikad ne bi bilo Istrakona, istrakonskih zbirki i sasvim sigurno ne bi bilo Festivala fantastične književnosti i njegove zbirke. A ostat će upamćen i kao prvi te najdugovječniji urednik godišnjih zbirki kratkih SF&F priča, koje je uređivao petnaestak godina. Zahvaljujući njegovom zalaganju, Pazin ima Ulicu Julesa Vernea i Kuću za pisce, a postao je i članom međunarodne Udruge gradova književnosti.

Da ga nije bilo nitko danas ne bi znao tko je Jure Grando i kakve veze ima s Kringom. A ne bi bilo poznato ni da se dio radnje romana Mathias Sandorf odvija u pazinskom kaštelu, i da su opisi u romanu zapravo pravi opisi kaštela koje je tadašnji gradonačelnik Pazina, koji se dopisivao s Verneom, poslao piscu. Upravo zahvaljujući istraživanju Davora Šišovića, Pazin je dospio na kartu rijetkih gradova u kojima se doista odvija radnja Julesa Verna, a sve to je doprinijelo i organizaciji Dana Julesa Vernea.

O njemu je napisana i zbirka priča Istromancer – Priče o Davoru Šišoviću. Za nju su 2012. vodeći pisci znanstvene fantastike u Hrvatskoj napisali priču u kojoj je glavni lik bio Davor Šišović/Jure Grando. Zbirku možete besplatno skinuti na sljedećem linku.

Bio je urednik SF edicije za izdavača ZORO, pisao je razne književne prikaze posebno ističući mlade i neafirmirane hrvatske autore, pisao blog Bookaleta, vodio književne tribine, sudjelovao na mnogim hrvatskim, regionalnim i europskim SF konvencijama i književnim festivalima. Dobitnik je nagrade SFERA za kratku priču Zavarivači (2015.), kao i Povelje Društva Sfera za promociju spekulativne fikcije (2005.).

Njegov prerani odlazak ostavio je veliku prazninu. Dragi Šiško – počivaj u miru i pozdravi nam Milenu.

FFK 2013., Davor Šišović i Marko Fančović

Check Also

9. izdanje konvencije Pandakon

Ovogodišnji Pandakon održava se 14. i 15. rujna, na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog …

Dobitnici nagrade SFERA za djela objavljena 2022. godine

SFeraKon je pred vratima, a to između ostalog znači i da su objavljeni dobitnici nagrade …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics