U Hrvatsku prvi put dolazi David Mitchell, autor romana Atlas oblaka

Britanski pisac David Mitchell prvi će puta gostovati u Hrvatskoj, od 21. do 23. rujna u organizaciji zagrebačke Bookse.

Ugledni engleski književnik David Mitchell koji je slavu stekao romanima Atlas oblaka, Livada Crnog Labuda, Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta i Koštani satovi, prvi će put gostovati u Hrvatskoj, gdje će se s čitateljima dva dana družiti u Zagrebu i jedan u Dubrovniku.

Prvu večer, 21. rujna, u 18:00 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u Dvorani Gorgona čitat će svoje nove priče i razgovarati s publikom, nakon čega slijedi projekcija filma Atlas oblaka iz 2012., u režiji Toma Tykwera, Lane Wachowski i Lilly Wachowski. U subotu 22. rujna u klubu Booksa u 20:00 sati Mitchell će razgovarati s turskom novinarkom i književnicom Ece Temelkuran o književnosti i politici te politici književnosti. Naposljetku, u nedjelju 23. rujna u u dubrovačkim Lazaretima – Kreativnoj četvrti Dubrovnika engleski pisac će s Miljenkom Buljević razgovarati o književnosti i putovanjima.

Zagrebački čitatelji će moći osobno upoznati autora i na potpisivanju knjiga u knjižari Vuković & Runjić 22. rujna od 13:00 do 14:00 sati. Ulaz na sve programe je besplatan. U hrvatskom prijevodu, u izdanju nakladničke kuće Vuković & Runjić, objavljena su četiri njegova romana: Atlas oblaka (2008., preveo Saša Stančin), Livada Crnog Labuda (2009., prevela Vlatka Valentić), Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta (2014., preveo Saša Stančin) i Koštani satovi (2016., preveo Saša Stančin), a koncem ovog mjeseca biti će objavljen i autorov zadnji roman Slade House.

Osim romana, Mitchell je autor i kratkih priča, libreta za opere, a zajedno sa suprugom Keiko Yoshidom na engleski je preveo djela Japanca Naokija Higashide koja su autoportreti mlade osobe s autizmom. Zanimljivo je i to da je autor sudjelovao u smišljanju i pisanju druge sezone Netflixove žanrovske serije Sense8.

Mitchell je dva puta bio u užem krugu za nagradu Man Booker, jedan je od dobitnika nagrade Granta za najboljeg mladog britanskog romanopisca, a magazin Time proglasio ga je jednim od sto najutjecajnijih osoba na svijetu.

Check Also

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2022. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

20 novootkrivenih priča Terryja Pratchetta biti će objavljeno ove godine

Terry Pratchett je bio odlučan u tome da se sva njegova nedovršena djela moraju uništiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics