Uvalite se u kauč, i upalite TV – donosimo pregled najboljih SF serija u 2018. godini

Iako hollywoodski blockbusteri postaju sve spektakularniji (i sve skuplji) to nažalost ne jamči kvalitetu. Upravo obratno. U zadnjih nekoliko godina, većina SF blockbustera ograničila se na samo nekoliko tema, te u potrazi za sigurnim profitom ne donose previše inovacija, fokusirajući se na nastavke, prikvele, i rebootove. Radnje takvih filmova relativno su jednostavne, završni akt je predvidiv, a sami likovi rijetko su stvarno zanimljivi. Srećom, veliki ekrani nisu jedino mjesto u kojem se može uživati u žanru, jer se istovremeno sa simplifikacijom filmova; na televiziji (a pogotovo streaming servisima) pojavio odličan, kompleksan i raskošan SF. Štoviše, u eri binge-watchinga, izbor na malim ekranima iz godine u godinu se povećao do te mjere, da je teško odlučiti se za top 10 SF serija u 2018. godini. No nekako smo ipak suzili izbor uzevši u obzir nekoliko kriterija – zanimljive i dobro razrađene likove, intrigantnu i logičnu radnju, kompleksan world-building, originalnost koncepta, te naposljetku, samu imerziju, koja je rezultat uspješnosti same serije. Jer najbolje SF serije nisu one vizualno najraskošnije, ili one koje obiluju akcijskim scenama, već serije koje mogu prikazati svjetove i likove u koje možemo povjerovati. Moramo napomenuti da je sam izbor subjektivan, budući da nismo stigli pogledati sve moguće SF serijale izašle u 2018. godini. Također, pokušali smo izaći iz granica igranih serijala, pa smo uključili i one animirane. Slično vrijedi i za državu porijekla, jer smo uzeli u obzir serije iz cijelog svijeta, a ne samo s engleskog govornog područja. Što se tiče poretka, odlučili smo se za abecedni red, jer su sve serije doista kvalitetne. Pa da ne duljimo…

1983

Sezona 1/Netflix/Joshua Long

Odmah na početku, predstavljamo serijal sa starog kontinenta, i to iz Poljske. 1983 jedan je od mnogih primjera kooperacije streaming giganta Netflixa i lokalnih kreativnih snaga. A da je ovo recept za uspjeh, dokaz je da ovo nije jedini takav serijal na našoj listi. 1983 intrigantna je priča smještena u alternativnoj stvarnosti, gdje je povijest krenula drugim smjerom nakon terorističkog napada koji je ojačao komunističku diktaturu. Varšavski pakt nikada se nije raspao, a radnja započinje nakon što naši junaci, student prava Kajetan (Maciej Musiaf) i policijski detektiv Anatol (Robert Wieckiewicz) otkriju neugodnu tajnu opstanka režima, koja bi mogla potresti ne samo Poljsku, nego i Europu, ali i ostatak svijeta. Osim same radnje, i uvjerljivih likova, oduševila nas je originalna perspektiva kakvu ne viđamo često u žanru. Ovo nije samo alternativna povijest, već zanimljiva krimi drama, koja vas od početka do kraja sezone drži na rubu fotelje. Valja izdvojiti odličan world-building, uvjerljive lokacije, ali i odličnu glazbenu podlogu koja nas uljuljkava u ovaj “krivi” svijet. U trenutku pisanja članka, Netlflix još nije odobrio drugu sezonu, ali sudeći po kvaliteti serije, kao i dobrim ocjenama kritike i publike, možda bi se mogli već ove godine vratiti u komunističku Poljsku.

12 Monkeys

Sezona 4/Syfy/Terry Matalas i Travis Fickett

Putovanja kroz vrijeme omiljeni su trop u SF žanru, i većini takvih uradaka zajedničko je da često upadnu u probleme dok pokušavaju spojiti različite vremenske linije, izbjeći vremenske paradokse, i održati konzistentnost radnje… 12 Majmuna kao time travel serija, ima još jedan problem, a to je bar na početku, povezanost s kultnim istoimenim filmom. No dok se u prvoj sezoni, ovaj relativno opskurni serijal bori da pokaže svoju originalnost, naredne sezone, a pogotovo treća, pokazuju kakav je ovo dragulj, koji većina vas nije vidjela. Nakon što smo odgledali treću sezonu možemo sa sigurnošću reći da je 12 Majmuna jedan od najinteligentnijih žanrovskih serijala, te rijetkost čak i u ovoj “zlatnoj eri” televizijskog SF-a. Ono što počinje kao očajnički pokušaj Jamesa Colea (Aaron Stanford), da spasi doktoricu Cassandru Reilly (Amanda Schull) i time izbriše apokaliptičnu virusnu epidemiju, vrlo brzo prerasta u nešto puno veće, te se pretvara u raskrinkavanje zavjere mamutskih proporcija u gotovo svim vremenskim periodima, povezujući prošlost, sadašnjost i budućnosti. Zbog ograničenog budžeta serija ne obiluje raskošnom scenografijom ili vizualnim efektima, ali to kompenzira odličnom i uvjerljivom glumačkom postavom koji daju sve od sebe, (i uspijevaju) uroniti nas u ovaj jedinstveni postapokaliptični svijet. Svaki od negativaca daleko je od generičnog arhetipa, a iako je atmosfera depresivna i tmurna (ipak pokušavamo izbjeći apokalipsu), te često zalazi u vode horora, serijal ne izbjegava s vremena na vrijeme pružiti stvarno dobar i inteligentan humor, najčešće kroz lik najvećeg iznenađenja u serijalu – nezaboravne Emily Hampshire kao Jennifer Goines. Naposljetku ne možemo ne spomenuti finale, koje je možda i najbolje u povijesti žanra. Iako je 2018. bila zadnja godina za 12 Majmuna, cijela priča je perfektno zaokružena, te je definitvno Inverzijina preporuka.

Attack on Titan

Sezona 3/Wit Studio/Yasuko Kobayashi

Na prvi pogled goli titani koji bezumno proždiru zadnje pripadnike ljudske vrste, te ogromne količine prolivene krvi nisu nešto što obećava inteligentnu ili kompleksnu radnju. A kamoli jednu od najboljih SF serija godine (o čemu smo pisali). No ipak je tako, jer nakon dvije relativno spore sezone u kojima smo pratili bezuspješni i očajni otpor elitne jedinice koja predstavlja zadnju nadu čovječanstva, treća sezona popularnog anime serijala Attack on Titan, donosi ogromno otkriće koje bi moglo okrenuti svijet mladog herojskog tria – Erena Jaegera, Armina Alerta i Mikase Ackermann – naglavačke. Doduše govorimo samo o polovici treće sezone, ali poznavatelji ove kultne mange Hajima Isayame već sada znaju da bi u drugoj polovici sezone ovaj anime mogli uvrstiti i u top listu 2019. Do tada vam ostaje 12 prikazanih epizoda, gdje našim herojima, osim titana, nova prijetnja postaje neprijateljska frakcija, što zahtjeva promjenu strategije. Ulozi se dodatno povećavaju, jer sukob nije samo za prevlast, već i za rasvjetljavanje misterije o titanima. Ovaj zaokret donosi obradu novih tema, poput diktature, religije, ili pitanja militarizma, koja su danas ponovno postala relevantna. Osim herojskog tria, valja izdvojiti i plejadu uvjerljivih sporednih likova s kojima je lako suosjećati, detaljan world-building, vrhunski vizualni stil, kao i maestralnu glazbenu podlogu koju potpisuje Linked Horizon.

Counterpart

Sezona 2/Starz/Justin Marks

Što se dogodi kad otkrijete da postoji još jedna kopija vas, doppelganger, ali u paralelnom svijetu, koji je također kopija vašeg? I doppelganger, kao i njegov svijet drugačiji su od originalnih verzija, iako dijele istu prošlost. A da stvari budu zanimljive, ova alternativna verzija svijeta, nadzire vaš i samo nekoliko ljudi iz vašeg svijeta je toga svjesno. A vi radite upravo za njih, te potpuno slučajno otkrivate istinu. Upravo je ova originalna premisa temelj radnje špijunske SF drame Counterpart u kojoj na samom kraju Hladnog rata, greška istočnonjemačkih znanstvenika dovodi do slučajne podjele dvije realnosti. Howard Silk (J.K Simmons), obični je činovnik zaposlen u agenciji u Berlinu, koji otkriva ne samo da ima dvojnika, već da je taj dvojnik superšpijun iz paralelne realnosti. Kako ste vjerojatno pogodili, već izvrsna Simmonsova gluma dovoljan je razlog da pogledate ovu seriju. No ako vam to nije dovoljno, valja napomenuti da je misterij ovog dvojnog svijeta, kao i pitanja koje donosi saznanje o postojanju još jedne verzije istog lika, koji do podijele dijele istu prošlost i izgled, ali malo što drugo, zaista jedan fantastičan, neobičan i neočekivan koncept. U trenutku pisanja ove liste, još nismo sigurni da li će nam druga sezona ponuditi sve odgovore, jer je finalna epizoda planirana za 17. veljače.

Dark

Sezona 1/Netflix/Baran bo Odar i Jantje Friese

Fanovi serije Stranger Things mogli bi ostati razočarani, jer smo se između dviju serija slične tematike, odlučili da na listu ipak uvrstimo njemački Dark. Kao i njen poznatiji američki parnjak, ovaj SF serijal, smješten je u malom mjestu, kojeg ništa posebno ne izdvaja od okoline, dok ne dođe do iznenadne tragedije. No ono što Dark izdiže iznad druge serije je kompleksna i originalna radnja, gdje je nestanak dječaka u gradiću Windenu samo dio puno veće misterije koja se proteže nekoliko desetljeća u prošlost. Jer su nestanci djece ciklički događaj koji se ponavlja svake 33 godine. Odmah od samog početka postaje jasno da nas čeka nešto dosad neviđeno, jer je prvih dvadeset minuta ispunjeno tolikom količinom dramatičnih (i često depresivnih) trenutaka, da je teško shvatiti što se zapravo događa. A da sve ne završi u totalnoj konfuziji valja zahvaliti odličnom i dobro napisanom scenariju, kao i talentiranoj glumačkoj postavi koja nekako uspijeva prikazati veliki broj likova, i upoznati nas s njima na nezaboravni način. Dark je mješavina horora i misterije, ali i skandinavskog noira. Radi se o inteligentnom, izuzetno kompleksnom i atmosferičnom serijalu koji će vas od uvodne špice držati na rubu stolice, i koji će vas naposljetku ostaviti u gustoj šumi, uplašene, s novim pitanjima. Ovo nije američki mainstream, nego izrazito europska serija koja nije za svakoga. Valja izdvojiti i odličnu glazbenu podlogu koja će doprinijeti osjećaju da “nešto nije u redu”. A ovaj osjećaj nastaviti će vas pratiti i u 2019., budući da Netflix priprema drugu sezonu.

The Man in the High Castle

Sezona 3/Amazon Prime/Eric Overmeyer

Drugi serijal alternativne povijesti na listi, The Man in the High Castle, izuzetno je uspješna adaptacija kultnog istoimenog romana Philipa K. Dicka. Ovo je zastrašujuće realna vizija u kojemu su nacistička Njemačka i imperijalni Japan izašli kao pobjednici iz Drugog svjetskog rata i podijelili svijet, dok je SAD postao fokalno žarište nekog drugačijeg Hladnog rata, odlikuje se odličnim world-buildingom, dobro zamišljenom radnjom, i likovima s kojima se nije teško poistovjetiti. Kroz tri sezone pratimo niz realističnih likova kako se pokušavaju suočiti s novim svjetom u kojem su prisiljeni živjeti, od mladog para iz japanskog San Francisca, koji su nakon prisilnog razdvajanja, postali članovi pokreta otpora, do SS obergruppenfuhrera Johna Smitha, (Rupert Evans), čudovišta kojeg (skoro) možemo razumjeti; čovjeka koji je nakon nacističkog osvajanja SAD-a prešao na drugu stranu u želji da zaštiti svoju obitelj i napravi najbolje za svoju zemlju, ne birajući sredstva i kojemu se taj izbor vratio kroz obiteljsku tragediju. Ovo nije samo alternativna povijest, već i čistokrvni SF, budući da je simbol otpora, i slaba nada za drugačiji, bolji svijet, „Čovjek u visokom dvorcu“, tvorac zabranjenog filma koji prikazuje svijet sličan našemu, svijet za koji fašisti imaju posebne planove. Upravo je treća sezona trenutak u kojemu ovaj izvrsni serijal koristi sav potencijal tog misterioznog filma da nam pruži jednu novu, hard SF perspektivu. No možda najvažniji aspekt serije The Man in the High Castle je poruka koja je u ovom trenutku, možda i previše bliska našem društvu. A to je da čudovišta poput nacista ne nastaju iz ničega, to su ranjivi, razočarani, obični ljudi koje je lako manipulirati i uvjeriti u ispravnosti ciljeva totalitarnih režima. No iako je svijet prikazan u seriji sumoran i brutalan, nada ipak postoji, u što smo se uvjerili u finalu treće sezone. I što je lekcija nama samima. Jer čak kad se situacija čini bezizgledna, uporan i požrtvovan čovjek, može zapaliti iskru pobune. Četvrta sezona je u planu, i jedna je od najočekivanijih na našoj listi za 2019, ili možda čak i 2020. godinu.

Star Trek: Discovery

Sezona 1/CBS-Netflix/Bryan Fuller i Alex Kurtzman

Prvu sezonu Star Trek: Discoveryja, nove perjanice Treka, pamtiti ćemo možda najviše po kontroverzama koje su obilježile ovu seriju ne samo tijekom produkcije, već i za emitiranja. Od iznenadnog odlaska showrunnera Briana Fullera na početku snimanja, problema s kanonom poput redizajna Klingonaca, pa do kritika mračnije atmosfere i glavne junakinje Michael Burnham (Sonequa Martin Green), najnovija iteracija megapopularne franšize, imala je burno prvo putovanje. I iako smo i mi sami imali problema sa sumornijim tonom, kao i dosta zbrzanom i konfuznom radnjom, mišljenja smo da prva sezona zaslužuje mjesto u ovoj listi. Discovery je prva serija novog serijaliziranog formata u franšizi, što onemogućuje objektivne usporedbe s prijašnjim serijalima. Discovery slijedi duh Treka, iako je to barem na početku, teže shvatiti, zbog mračnijeg okruženja. Ali vrijednosti Federacije, i vrijednosti Treka, najvidljivije su u momentu kada su pod prijetnjom da nestanu i tu Discovery dolazi do izražaja. Iako se prva sezona fokusira na Burnham, tu su i drugi zanimljivi likovi, poput simpatične zastavnice Tilly (Mary Wiseman), ili prvog časnika Sarua, kojega glumi ni manje ni više nego majstor maske Doug Jones. Kada tome pridodamo doista spektakularne vizualne efekte, odličnu glazbenu podlogu, kao i zanimljivu radnju, ali i refleksije na probleme našeg društva (poput pitanja ksenofobije, multikulturalizma, ili religijskog fundamentalizma), Discovery s pravom zaslužuje mjesto u panteonu Treka, ali i ovom popisu. A sudeći po finalu sezone, te trailerima za novu, ove godine čeka nas nešto svjetliji ton, obiteljska atmosfera na mostu Discoveryja, kao i susret s dva kultna lika iz prošlosti franšize – kapetanom Pikeom i Spockom. Prvu sezonu možete pogledati na Netflixu, gdje vas od 18. siječnja čeka i nastavak putovanja.

The Expanse

Sezona 3/SyFy/Mark Fergus i Hank Ostby

Da ovo nije abecedna lista, The Expanse bi se nalazio na samom vrhu, i to zasluženo. Ova SF serija, adaptacija uspješnog književnog serijala J. S. Coreyja, predstavlja sve što volimo u žanru – inteligentna je i realno prikazuje znanost, ima izvrsne, i uvjerljive likove, detaljni world-building, odličnu radnju koja prikazuje sukob unutar likova, ali i unutar Sunčeva sustava, i možda najvažnije, ne boji se donijeti teške odluke, niti se suočiti s njenim posljedicama. Iako prevladava relativno sumorna atmosfera, budući da je prijetnja našim herojima, ali i čovječanstvu stalna, The Expanse donosi i tračak nade, kao i dobrodošli humor. U tri sezone, The Expanse je predstavio široku paletu omiljenih likova, od svemirske bake oštrog jezika, diplomate i političarke UN-a Chrisjen Avasarale (Shohreh Aghdashloo), dobroćudnog sociopata Amosa (Wes Chatham), do karizmatične „badass“ pojasanske zapovjednice Camine Drummer (Cara Gee). Tu je i sam Rocinante, brod koji je nesumnivo tijekom prve tri sezone zadobio svoje mjesto u panteonu kultnih svemirskih plovila. The Expanse također briljira na tehničkom polju. Vizualni efekti i scenografija su među najboljima u SF-u, a glazbena podloga daje dojam da ne gledate SF seriju, već blockbuster space operu. Jer malo koja serija je uspjela spojiti žanrove od noira do horora, kao i uklopiti realnost svemirskog putovanja s političkim zakulisnim igrama i pojavom vanzemaljske opasnosti, dok iznad svega lebdi prijetnja samog čovjeka. The Expanse je izrazito imerzivna vožnja, kojoj ne treba dugo da vas uvjeri da bi ovaj svijet mogao doista postojati. A finale treće sezone, i „cliffhanger“ pretvorio je „protomolekulu“ od opasnog neprijatelja u još neviđenu priliku za cijelo čovječanstvo. Zato nas je nesumnjivo sve šokiralo gašenje serije od strane Syfy-ja. Srećom, nakon još nezabilježene kampanje fanova za opstanak serije, kvalitetu je prepoznao Amazon Prime, gdje ćemo gledati četvrtu sezonu.

The Terror

Sezona 1/AMC/David Kajganich i Soo Hugh

The Terror odlikuje zanimljiv koncept. Na površini, to je povijesna drama, avantura čija radnja prati stvarnu polarnu ekspediciju dva broda britanske kraljevske mornarice, HMS Terror i HMS Erebus. Također to je možda i jedan od najljepših serijala prošle godine, i to ne samo što se tiče žanra. Užitak je gledati predivne ledene panorame Arktika, gotovo nestvarne noći pod zelenkastim svijetlom Aurore Borealis, ili plavinu morske površine. A tu je i izvrsna glumačka postava koju predvodi Ciaran Hinds kao kapetan Sir John Frankin. No tu dolazimo do dubljeg značenja ove serije, a to su horor i fantastični elementi, koji se odlično uklapaju u predivni ali surovi krajolik. Ako tome dodamo izvrsni scenarij, adaptaciju jednako dobrog istoimenog romana Dana Simmonsa, može vam biti jasno zašto smo bili oduševljeni prvom sezonom ove serije. Jer The Terror, premda temeljen na stvarnim činjenicama, jeziva je priča, koja govori ne samo o strahu od natprirodnog elementa, čudovišta nalik polarnom medvjedu, nego i većoj prijetnji, očajnom, pohlepnom i uplašenom čovjeku. A serija nudi i odličan scenarij za takvu priču. Široka i ledena negostoljubiva prostranstva, uparena sa skučenošću malih kabina na drvenim brodovima zarobljenima u ledu, savršeno su mjesto da se pokaže sva podmuklost, kao i okrutnost čovjeka. A tome valja pridodati i obradu nešto kompleksnijih tema, poput kolonizacije, ili čovjekove pohlepe i političke moći. Valja pridodati i gotovo nadrealnu glazbenu podlogu Marcusa Fjelsstroma, da se ova serija pretvori u najbolji survival horror godine. A iako je jedno poglavlje završilo, priča nije gotova, jer nas 2019. čeka druga sezona ove intrigantne serije, ovaj put smještene u drugi svjetski rat.

Westworld

Sezona 2/HBO/Jonathan Nolan i Lisa Joy

Nakon odlične prve sezone ove ambiciozne i kompleksne SF serije, prošla je godina donijela nastavak, koji je uspio nadmašiti kompleksnost prve sezone, ali ne i konzistentnost. Gledatelji su bili doslovno prisiljeni ne samo gledati seriju, već je pratiti s velikom pozornosti, budući da je kreatorski duo ostavio pregršt tragova po epizodama, koje su miješale nekoliko vremenskih linija, te je teško bilo reći što je prošlost, a što sadašnjost, i što se zapravo događa pred našim očima. Ova je sezona ponudila i nekoliko odgovora koje su fanovi s nestrpljenjem očekivali, uključujući porijeklo megakorporacije Delos, kao i uvid u prošlost i motive Williama (Ed Harris/Jimmi Simpson), aka „Čovjeka u crnom“. Druga sezona Westworlda bilo je nezaboravno, ali traumatično iskustvo, koje nam je pružilo velik (možda i prevelik) broj plot twistova, ali nas je ipak ostavila s (bar zasad) happy endom. Također, nastavila je obradu kompleksnih tema poput: što znači biti čovjek, koji je domet i sloboda umjetne inteligencije, i kakvo je značenje života poslije smrti. Dobili smo i prvi uvid u ostale parkove, kao i ideju gdje bi se Westworld mogao nalaziti. Unatoč možda nepotrebno kompliciranoj radnji, ova sezona nastavila je s odličnim i dobro napisanim scenarijem. Posebno valja izdvojiti maestralnu epizodu „Kiksuya“, koja je dala toliko potreban uvid u neke od intrigantijih sporednih likova te u pravom stilu odličnog SF subvertirala stereotipe. No misterij Westworlda nije završen, te nas očekuje bar još jedna sezona, najvjerojatnije u 2020.

Nadamo se da ćete u našem popisu naći bar jednu seriju koju niste stigli pogledati, i koja će vam se svidjeti. Naravno, svjesni smo da će neki od vas imati i kritike vezane za popis, budući da nitko nije nepogrešiv, i da su liste naposljetku subjektivne. Koja je serija koju smo propustili uvrstiti, a koja serija po vama ne zaslužuje mjesto na listi? Napišite u komentarima, a do iduće liste, redakcija Inverzije želi vam godinu punu još kvalitetnijeg SF-a. : )

Check Also

Spider-Man: Across the Spider-Verse – brže, više, jače… bolje?

Spider-Man: Into the Spider-Verse (Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet) bio mi je najugodnije filmsko iznenađenje 2018., …

The Last Voyage of the Demeter: putovanje prokletih

Grof Drakula i njegova braća vampiri klasična su literarna čudovišta 19. stoljeća koja su u …

One comment

  1. Zeljko Ivkovic

    Koliko god volio SF filmove…tvrdim da sam pogledao skoro sve bitno od 1903 do 2018…. sa serijama sam nešto lošiji… odstao sam od 12 majmuna iako mi je film odličan i gledao sam ga barem 5 puta…odustao sam i od expansea…westworld 2 sezona je baš loša a dobro je krenula sve do pojave samuraja…teror je truba iako je knjiga nešto bolja ali opet nije do koljena ostalim Simonsovim djelima…odustao sam i od Čovjeka u visokom dvorcu nakon prve sezone jer je SPORO… a i knjiga nije nešto pročitao sam je 2 i pol puta…ostale nisam pokušao a STAr trek ću pogledati kada kronološki pogledam još neke prethodne…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics