”Star Wars: The Force Awakens” – čemu se smijemo nadati?

 

(POTENCIJALNI SPOJLERI)

 

31032015_star_wars_1

 

Star Wars je fenomen koji je svakako nadrastao žanr. Nepotrebno je pričati o golemom utjecaju originalne trilogije na povijest filma, pop kulturu i čitave generacije SF fanova. U iščekivanju novog filma, najavljenog za prosinac 2015., više no ikad dolazi do izražaja kako je Star Wars postao poligon za prepucavanja tko je pravi fan, a tko nije, koja je trilogija zavrijedila pažnju tih ”pravih fanova”, a koja nije, ili koja je zapravo funkcija Jar Jar Binksa, ili zašto je baš ”drveni” Hayden Christensen izabran za ulogu Anakina, itd. U takvu nezahvalnu atmosferu dolazi i uradak J.J. Abramsa. Razvidno je da je veliki teret na njegovim leđima i oči su svijeta uprte u ovaj kolosalni pothvat, a legije tvrdoglavih fanova jedva čekaju da novi SW dočekaju na nož. Usprkos svemu tome, interes za glumačku postavu, lokacije i samu radnju obara sve rekorde. To bismo mogli objasniti svesrdnim trudom koji Abrams ulaže u tajnovitost cijelog projekta i time samo potkrepljuje znatiželju. Još uvijek ne znamo točnu raspodjelu uloga i konkretan sinopsis. Naravno, internet buja svakojakim spekulacijama, glasinama iz ”povjerljivih krugova” i gotovo svaki fan ima svoju. Teško je probrati koje su informacije vjerodostojne, a koje su proizvodi bujne mašte zagrizenih fanova. Valja napomenuti kako su ovo čiste spekulacije i ništa od navedenog ne bi se trebalo uzimati kao plauzibilno. Teorije se većinski zasnivaju na onome što je poznato u SW kanonu, a nalazi se u ”SW Expanded Universu” ili ”EU” koji obuhvaća, uz šest poznatih filmova, i knjige, stripove, videoigre, itd., koji su direktni nastavci na sagu. Ono što se čini, a i najviše se internetskih teoretičara s time slaže, jest da Abrams za svoju priču preuzima pojedine elemente iz ”EU”-a i pokušava od onih najboljih dijelova stvoriti konzistentnu priču (kako će to utjecati na kanon, treba vidjeti).

 

Ono što okvirno znamo jest da je radnja kronološki smještena 30 godina nakon šeste epizode Return of the Jedi. Nakon što se u zadnjem nastavku činilo kako je carstvo dekapitirano i poraženo, sedmi će nastavak ipak prikazati kako je to daleko od istine. Sile carstva još uvijek su jake, sudeći po traileru, pobunjenici pod vodstvom princeze Leie (svoju će ulogu ponoviti zanosna Carrie Fisher) nalaze se u puno gorem stanju. Čista je pretpostavka kako izlaz iz te teške situacije pobunjenici vide u Lukeu Skywalkeru (opet Mark Hamill), koji se u strahu od svojih moći povukao na pusti otok i distancirao od svijeta. Kako će i koliko Abrams pokušati implementirati svoje liberalne političke svjetonazore, treba vidjeti, no takav model podilaženja publici uvrštavanjem ovih dnevno-političkih momenata postaje svojevrstan hollywoodski trend (npr. Interstellar). Svoju će ulogu ponoviti i Harrison Ford i bit će interesantno vidjeti odnos između Han Sola i princeze Leie i nastavlja li se njihova zajedljiva ljubavna dinamika. Ono što je podijelilo fanove jest glasina kako Han Solo više nije pilot Milenium Falcona. Još će jedan suvremeni trend Abrams umiješati u svoje ostvarenje, a to je tendencija da se sve napravi malo mračnije. Psihologizacija likova bit će malo rigidnija, atmosfera malo tmurnija. No bit će tu i humoristične protuteže u vidu najpoznatijih androida galaksije C-3PO i R2D2. Prije no što dođe službeni foršpan, koji očekujemo svaki čas, jedini nam je pravi izvor informacija teaser trailer.

 

31032015_star_wars_2

 

Analiza trailera

 

1. Prvi koji uskače u kadar jest Finn, kojeg tumači mladi glumac u usponu, John Boyega. Stormtrooper bez kacige nalazi se u pustinji vidno uznemiren, u panici i vjerojatno u bijegu. Postoje dvije interesantne teorije. Prva je kako se Boyega poslužio istim lukavstvom kojim su se poslužili Han i Luke, preuzimajući uniformu stormtroopera. Ovu teorije podupire i sljedeća scena koja prikazuje stormtroopere na brodu u kojem je primjetno kako je je jedan od njih (Boyega) u nizu daleko niži i nikako se ne uklapa u sliku. Tome u prilog ide i činjenica kako su svi trooperi klonovi Janga Fetta. Druga linija jest kako je Boyega zapravo trooper te da je imperij nakon clone war-a odustao od homogenih klonova i sad regrutira i civile. Ako on stvarno jest trooper velika je vjerojatnost da je dezertirao gonjen grižnjom savjesti i sad je u bijegu.

 

2. Rey je sljedeći ženski lik koji kroz pustinju (vjerojatno planet Tatooine) jaše svoju jurilicu. Ona bi trebala biti kći Hana i Leie te se po nekim glasinama bavi skupljanjem jedi relikvija, a i vjerojatno je vlasnica simpatičnog BB-8 androida kojeg možemo vidjeti u traileru (jasno je koja će igračka biti poklon broj jedan za Božić 2015.). Pretpostavlja se da je Max von Sydow, čija je uloga potvrđena, u nekakvoj vezi s Rey, šef ili prijatelj. Najglasnija je pretpostavka kako će upravo ona zajedno s Finnom, koji bi trebao biti nosilac sile, krenuti u potragu za Lukeom, nakon što nađu lightsaber i odsječenu ruku. Luke je, kao što smo već spomenuli, na pustom otoku, uznemiren je činjenicom da bi mogao slijediti stope svoga oca i prikloniti se tamnoj strani, pa je zaključio da je najbolje da se kompletno izolira i posveti meditaciji. Sudeći po slikama, Mark Hamill pustio je bradu i predao se mukotrpnom treningu kako bi bio spreman za ulogu.

 

3. Tko je Sith s križnim lightsaberom? Tu su se teoretičari stvarno potrudili. Jedna linija kaže kako je prikazani Sith, Kylo Ren koji bi trebao biti protuteža Finnu. Kylo, kojeg bi trebao tumačiti Adam Driver, pobunjenički je pilot fasciniran Sithom te prelazi na tamnu stranu. Lightsaber neobičnog, pomalo srednjovjekovnog dizajna, zapravo je njegov ručni rad, a i na traileru je primjetno kako se razlikuje u intenzitetu i obliku od klasičnog. Prikazana snježna šuma trebala bi biti mjesto finalnog okršaja Finna i Kyloa. Sljedeća je teorija kako je prikazani Sith zapravo imperijalistički inkvizitor koji je bio vrlo blizak Vaderu. Inkvizitor je nadređen Finnu te za njim kreće u potragu nakon njegove dezertacije. Tu bi ulogu, iznenađujuće, trebala tumačiti Gwendoline Christie, poznatija kao muškobanjasta Brienne iz Igre prijestolja. Ekipa s portala ”Moargeek” išla je toliko daleko da je uspoređivala njezinu građu i kretanje iz Igre prijestolja s onom iz trailera kako bi ustanovila kolika je vjerojatnost da je inkvizitor upravo ona. Iako je teorija malo nategnuta, moguće je da je Abrams išao u smjeru ispravljanja primjetnog deficita ženskih likova.

 

4. Čini se kako prepoznatljive ikonografije neće faliti. U traileru je prikazana i letjelica Han Sola, čuveni Millennium Falcon čiji dizajn Abrams nije mijenjao. Bila je polemika oko pobunjeničkih letjelica, sadrže li još uvijek droide kao kopilote ili ne. No pretpostavlja se kako je Abrams ostao vjeran originanoj trilogiji u svakom mogućem pogledu. Nastamba u kojoj stanuje Rey trebala bi biti razoreni AT-AT. Napušta se jeftini CGI i prednost se daje praktičnim rješenjima. Mogli smo vidjeti Abramsa na slikama s lutkama i maketama koje će se koristiti u filmu. Iz trailera je vidljivo kako je redatelj smirio kameru i nema više onih mahnitih poteza koje smo mogli primijetiti u ”Star Treku”, iskorištava klasične rakurse iz trilogije.

 

31032015_star_wars_3

 

Jedna uloga uspješno izmiče svakoj interpretaciji, a to je ona Lupite Nyong’o. Najviše je tajnovitosti upravo oko njezine pozicije u filmu, no djeluje logično kako bi upravo ona mogla biti Lukeova učenica i potencijalna Finnova romantična polovica. Sljedeći je kuriozitet i Abramsova slika koja prikazuje poruku zahvale koja se nalazi u robotskoj ruci. To je uzrokovalo salvu teorija. Robotska ruka pripada inkvizitoru, robotska ruka pripada Lukeu, no najnovija je kako će upravo Chewbacca imati jedan mali redizajn u vidu robotske ruke.
U bespućima interneta koplja se još uvijek lome i čini se kako Abrams ima dvije opcije; ili će novi ”Star Wars: The Force Awakens” doživjeti potpuni debakl ili će biti dostojan, modernizirani nasljednik originalne trilogije, što je manje vjerojatno. Postoji i treća mogućnost, a to je da će se slično kao i sa ”Star Trekom” provući u nekim segmentima i biti dovoljno dobar da za dlaku izbjegne javni linč, no opet nedovoljno dobar da ga i oni okorjeli fanovi prihvate kao dio kanona. U svakom slučaju, ovo će ostvarenje, primjećujemo i po internetskim previranjima, zasigurno stvoriti jedan tsunami u SF vodama.

 

Check Also

Prvi pogled na Appleovu seriju Time Bandits, remake kultnog filma Terryja Gilliama

Da Apple radi na remakeu Time Banditsa to već vjerojatno znate, ali možda ste propustili …

Pripremite se za kaos s novim trailerom za Beetlejuice Beetlejuice!

Warner Bros. je objavio puni trailer za film Beetlejuice Beetlejuice, originalno poznat kao Beetlejuice 2. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics