Robert Forster (1941.–2019.)

Američki svestrani karakterni glumac Robert Forster, je preminuo od posljedica raka u petak navečer u svom domu u Los Angelesu.

Zanimljivo je kako se uopće Forster počeo baviti glumom. To je bilo sasvim slučajno, i to dok je studirao jer je plan bio da postane odvjetnik. Pratio je djevojku koja mu se tada sviđala na audiciju za Bye Bye Birdie, i ostalo je povijest. Dobio je ulogu koja ga je preusmjerila u glumačke vode, a ta djevojka mu je kasnije postala žena.

Najpoznatja uloga koju je tumačio je ona Maxa Cherryja u Tarantinovom filmu Jackie Brown, i upravo za tu ulogu je 1998. bio nominiran za Oscara, u kategoriji najbolje sporedne uloge. Glumio je u više od stotinu filmova, a posljednju ulogu ostvario je u Netflixovom filmu “El Camino”, zaključku vrlo popularne serije Breaking Bad.

Forster iza sebe ima zanimljivu i vrlo šaroliku listu žanrovskih uloga. Glumio je u trećoj sezoni serije Twin Peaks. Postoji zanimljivost i oko te uloge. Dakle, prvi Lynchov izbor za ulogu šerifa Harryja S. Trumana u originalnom Twin Peaksu je bio upravo Forster, ali je on tada imao druge obaveze oko pilota koji nikada nije zaživio, i stoga je ta uloga pripala Michaelu Ontkeanu. No kako Ontkean nije bio slobodan za repriziranje uloge u trećoj sezoni serije, onda je Forster dobio priliku da tumači brata šerifa Harry S. Truman, odnosno šerifa Franka Trumana. Također imali smo ga prilike gledati i nekoć vrlo popularnoj NBC-jevoj seriji Heroes kao Arthura Petrellija, oca Nathana i Petera Petrellija. No možda najinteresantnija žanrovska uloga je ona iz filma The Black Hole iz 1979. godine, gdje je tumačio kapetana Dana Hollanda, u Disneyjevom skupom produkcijskom (propalom) pokušaju stvaranja vlastite zlatne koke nalik Ratovima zvijezda. Bilo je tu još nešto manjih žanrovskih karakternih uloga u filmovima Supernova iz 2000. te Automata iz 2014. i Maniac Cop 3: Badge of Silence iz 1993. godine.

Robert Forster

Robert Forster

Robert Forster

Robert Forster

Robert Forster

Check Also

Prvi pogled na Appleovu seriju Time Bandits, remake kultnog filma Terryja Gilliama

Da Apple radi na remakeu Time Banditsa to već vjerojatno znate, ali možda ste propustili …

Pripremite se za kaos s novim trailerom za Beetlejuice Beetlejuice!

Warner Bros. je objavio puni trailer za film Beetlejuice Beetlejuice, originalno poznat kao Beetlejuice 2. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics