Robert Forster (1941.–2019.)

Američki svestrani karakterni glumac Robert Forster, je preminuo od posljedica raka u petak navečer u svom domu u Los Angelesu.

Zanimljivo je kako se uopće Forster počeo baviti glumom. To je bilo sasvim slučajno, i to dok je studirao jer je plan bio da postane odvjetnik. Pratio je djevojku koja mu se tada sviđala na audiciju za Bye Bye Birdie, i ostalo je povijest. Dobio je ulogu koja ga je preusmjerila u glumačke vode, a ta djevojka mu je kasnije postala žena.

Najpoznatja uloga koju je tumačio je ona Maxa Cherryja u Tarantinovom filmu Jackie Brown, i upravo za tu ulogu je 1998. bio nominiran za Oscara, u kategoriji najbolje sporedne uloge. Glumio je u više od stotinu filmova, a posljednju ulogu ostvario je u Netflixovom filmu “El Camino”, zaključku vrlo popularne serije Breaking Bad.

Forster iza sebe ima zanimljivu i vrlo šaroliku listu žanrovskih uloga. Glumio je u trećoj sezoni serije Twin Peaks. Postoji zanimljivost i oko te uloge. Dakle, prvi Lynchov izbor za ulogu šerifa Harryja S. Trumana u originalnom Twin Peaksu je bio upravo Forster, ali je on tada imao druge obaveze oko pilota koji nikada nije zaživio, i stoga je ta uloga pripala Michaelu Ontkeanu. No kako Ontkean nije bio slobodan za repriziranje uloge u trećoj sezoni serije, onda je Forster dobio priliku da tumači brata šerifa Harry S. Truman, odnosno šerifa Franka Trumana. Također imali smo ga prilike gledati i nekoć vrlo popularnoj NBC-jevoj seriji Heroes kao Arthura Petrellija, oca Nathana i Petera Petrellija. No možda najinteresantnija žanrovska uloga je ona iz filma The Black Hole iz 1979. godine, gdje je tumačio kapetana Dana Hollanda, u Disneyjevom skupom produkcijskom (propalom) pokušaju stvaranja vlastite zlatne koke nalik Ratovima zvijezda. Bilo je tu još nešto manjih žanrovskih karakternih uloga u filmovima Supernova iz 2000. te Automata iz 2014. i Maniac Cop 3: Badge of Silence iz 1993. godine.

Robert Forster

Robert Forster

Robert Forster

Robert Forster

Robert Forster

Check Also

Ekskluzivne fotke i novi detalji iz Marvelove serije Secret Invasion!

Vanity Fair je netom objavio galeriju ekskluzivnih fotografija iz nadolazeće Marvelove serije Secret Invasion, koje …

Star Trek: Starfleet Academy, službeno je najavljena nova igrana serija!

Nema dugo da smo pisali o tome kako je Strange New Worlds u tom trenutku …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics