Robbie Coltrane: 6 manje poznatih stvari o netom preminulom glumcu

Robbie Coltrane, čija je glumačka karijera obuhvaćala brojna ostvarenja, od filmova o Jamesu Bondu, serije Cracker, pa sve do njegove najpoznatije uloge u filmskom serijalu Harry Potter, preminuo je u 72. godini života. Umjesto da nabrajamo gdje smo ga sve imali prilike gledati, i kakav je trag ostavio za sobom, ovaj puta to ostavljamo drugima i okrećemo se zanimljivostima iz glumčeva života.

Za početak, znate li da njegovo rođeno ime nije Robbie Coltrane?
Zapravo je rođen kao Anthony Robert McMillan i promijenio je ime kad se počeo baviti glumom. Uzeo je umjetničko ime Coltrane kao hommage velikanu jazza Johnu Coltraneu.

Znate li da mu prva ljubav nije bila gluma?
Coltrane je pohađao Umjetničku školu u Glasgowu, a nakon toga je godinu dana studirao umjetnost na fakultetu u Ediburghu. No počeo se dvoumiti oko svojih sposobnosti kao slikara, pa se odlučio baviti stand-up komedijom u noćnim klubovima i glumom u poznatom kazalištu – Traverse Theatre.

Da li ste znali da je je jednom prilikom bio i skvoter?
Ljudi često misle da je život glumca glamurozan, ali u svojim mlađim danima Coltrane je živio s drugim skvoterima na napuštenom imanju na Finchley Roadu u Londonu. Oni su tamo napravili neke najophodnije popravke unatoč tome što im je općina rekla da to mjesto nije sigurno za život.

Znate li kada je Hollywood ‘pokucao’ na njegova vrata, da je odbio ponude i ostao raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu?
Coltrane je izjavio kako je Steven Spielberg bio fan njegove britanske TV serije Cracker i da mu je ponuđeno nekoliko američkih TV serija nakon što je glumio kriminalističkog psihologa Fitza (uloge za koju je dobio čak tri nagrade BAFTA). No, odlučio je ostati u Velikoj Britaniji kako bi bio blizu svoje djece.

Znate li da je bio iznimno privatna osoba?
Coltrane se jako trudio zaštititi svoju privatnost u intervjuima. Često je odbijao odgovarati na privatna pitanja, a jednom je novinaru Guardiana rekao: “Ako to napišeš, ubit ću te.”

Znate li da uopće nije morao ići na audiciju za Harryja Pottera?
Coltrane je dobio ulogu simpatičnog diva Rubeusa Hagrida u Harryju Potteru zahvaljujući autorici JK Rowling. Bio je dio njezine glumačke postave iz snova za filmove, kao i Maggie Smith kao profesorica McGonagall, pa je ulogu dobio bez audicije.

“Naslijeđe filmova je da će ih generacija moje djece prikazivati ​​svojoj djeci. Pa bi ih se lako moglo gledati i za 50 godina. Ja neću biti ovdje, nažalost, ali Hagrid hoće, da.” – izjavio je glumac u sklopu HBO-ovog specijala Harry Potter 20. obljetnica: Povratak u Hogwarts.

A sada zatvorite ovaj članak i pogledajte neki od njegovih brojnih uradaka. Ako niste fan Harryja Pottera, možda da probate s animiranim fantasyjem The Gruffalo ili animiranim Pixarovim filmom Brave, gdje ćete sasvim sigurno prepoznati glumčev glas.

Check Also

For All Mankind: Apple je obnovio seriju za 5. sezonu i najavio spin-off seriju

Apple TV Plus pametno je zaključio kako treba nastaviti dalje sa svojim hit SF serijalom …

Teaseri za otkačeni, animirani web SF serijal Mothership

Uskoro nas očekuje animirana, antologijska web SF serija kratkih filmova Mothership, čiji teasere možete pronaći …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics