Razgovor s američkom autoricom Jacqueline Carey

10092013_JCarey_talk_postAmerička autorica Jacqueline Carey nedavno je gostovala u Hrvatskoj i premda ne kotira loše na svjetskim žanrovskim listama, nije dobila neku veću pažnju izvan našeg mršavog žanrovsko/medijskog prostora (receniziju njenog romana Kushielovo nasljeđe, pročitajte ovdje). Nakon što je posjetila Liburnicon i odradila turneju s neizbježnim Dubrovnikom, posljednji dan svojeg boravka predstavila se u Zagrebu kratkim razgovorom i potpisivanjem knjiga, pa je moje neizbježno prvo pitanje moralo biti: “Kakvo ćete iskustvo o Hrvatskoj ponijeti sa sobom?”

Premda je bila tek tjedan dana u Hrvatskoj, Jacqueline je diplomatski odgovorila da misli kako je ova Lijepa naša prekrasna i divna zemlja, očigledno fascinirana njezinim prirodnim i povijesnim ljepotama. Kako se u drugom nastavku serijala Kushielovo nasljeđe, smještenom u alternativnoj Europi, spominju i naši prostori pod zajedničkim imenom Ilirija, zanimalo me što sada misli o onome što je u romanu napisala.

Mislim da sam odradila solidno istraživanje. Nije me uhvatilo ono ‘a joj da sam barem ovo napisala’. Nisam dobila želju da nešto mijenjam ili ponovo pišem. Bilo je zapravo divno vidjeti stvari o kojima sam čitala ili gledala na fotografijama.”

Na pitanje o odnosu akademskog istraživanja i doživljaja na terenu za jednog pisca, nije se opredijelila u korist niti jednog posebno. Pošteno obavljen istraživački posao u potrazi za činjenicama je neizbježan, ali potrebno je i osobno iskustvo: “U Hrvatskoj sam okusila jedan jako fini med i očarao me miris borove šume. To ne mogu pronaći u knjigama”, rekla je Jacqueline nasmiješeno. Zato joj je doživljaj terena i dalje neizostavan dio kreativnog procesa. Do sada je proputovala otprilike polovicu lokacija koje je opisala u svojim romanima, a nada se da će domaća publika dokučiti sve reference koje je koristila u kreiranju Ilirije, područja u njezinom romanu koje korespondira s našom obalom.

Jacqueline je u Kushielovom nasljeđu kreirala ozbiljan religijski sustav koji se oslanja na kršćansku tradiciju. Iako je riječ o fikciji, vjernicima bi neki dijelovi mogli biti uvredljivi. Prema legendi, miljenik anđela od kojeg je potakao narod glavne junakinje, rođen je od majke Zemlje na dan kada su se pomiješale suze Magdalene i krv Yeshue ben Yosefa (Isusa) netom skinutog s križa. Naravno, u legendu je upletena i ideja slobodne ljubavi što je teži kršćanski tabu, pa sam autoricu upitao kakva je bila recepcija na djelo od strane vjernika, da li je bilo ozbiljnijih napada na knjigu ili autoricu.

Iznenađujuće, ali nije ih bilo.” Jacqueline živi u relativno liberalnom području okruženom konzervativnim sredinama, najviše potomcima nizozemskih reformista. Doduše, očekivala je barem malo napada, ali uglavnom je sve prošlo prisojno. “Vjerujem da ljudi sav svoj bijes izbace pišući recenzije na amazonu, pa se ispušu i nemaju potrebe maltretirati autore osobno.”

Pitao sam je nije li možda razlog što je ovo ipak fantasy, a ne real fiction. “Vjerujem da ima i u tome nešto, ali ovdje se protestiralo i protiv Harrya Pottera. Htjela sam da se barem malo buke digne, ali ipak mi je u konačnici drago što nije bilo većih negodovanja.”

Kada se odlučila da želi živjeti od pisanja, fantasy joj je bio prirodan odabir. Jako voli historijski fantasy i općenito povijest, pa kuhanje povijesnih referenci s imaginacijom fantastike je njezina strast. Zbog toga je svijet Kushielova nasljeđa i nastao kao alternativna povijest Europe, s malo magije i svijetom u kojem bi i sam željela živjeti. “Previše je tolkienovskog nasljeđa u fantasyju, a premalo romance, pogotovo žive vjere koju protagonisti proživljavaju. I seksa, naravno. Htjela sam o tome pisati i tako se razvio svijet Terre D’Ange.”

Premda je Kushiela ostavila iza sebe, napisavši tri trilogije i trenutno nema planova o novim knjigama u tom svijetu, Jacqueline Carey na kraju nije kategorički odbacila mogućnost da se jednom vrati Zemlji anđela koja ju je proslavila.

U izdanju Algoritma su do sada izašle prve dvije knjige trilogije Kushielovo nasljeđe, i to Kushielova strijela i Kushielova izabranica, treća je u pripremi i izaći će ili za Interliber ili početkom iduće godine. Iskoristite priliku za nabavku knjiga jer do kraja rujna u svim knjižarama Algoritma vrijedi akcija 1+1, platite Kushielovu strijelu, a Kushielovu izabranicu dobijete na poklon.

Check Also

Roman hrvatskog autora Ivana Lutza objavila Čarobna knjiga iz Srbije

Napišeš priču i pošalješ je na jednu od adresa; za Sferinu zbirku, Sirius B, Ubiq, …

Glasajmo za Mariju da osvoji GUFF za 2013.!

  Mihaela Marija Perković aktivna je u domaćem fandomu od 2003. godine. Potpredsjednica SFere, zagrebačkog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics