Podkastično! #4 – Malo smijeha nije naodmet

 

12032017_podkasticno_4_post_1

Većina 2017. godine je još pred nama, a kojim god putem krenuli kroz nju, malo smijeha i zabave sigurno će dobro doći. Stoga vam ovaj put preporučujem nekoliko kvalitetnih podcast komedija, odličnih za recimo slušanje i cerekanje u javnom prijevozu.

Smijeh je lijek, kaže stara narodna. Alba Salix doduše, ne koristi smijeh ali koristi druge stare narodne lijekove jer je, no, u neku ruku vještica. Alba Salix, Royal Physician prati radne i ine doživljaje istoimene junakinje na dvoru srednjovjekovnog kralja, dok pokušava liječiti sve od likantropije do zanoktica, usprkos pomoći koju joj pokušavaju pružiti asistenti, od kojih bi jedan radije bio redovnik ratnik, a drugi je vila koja uporno želi otplatiti životni dug Albi, iako ga ova uopće ne potražuje.

12032017_podkasticno_4_post_2

Za one koji humor više vole u esefičnom izdanju, tu je EOS 10, komedija o medicinskom osoblju međuzvjezdane postaje, ali i njihovim ljudskim i tuđinskim pacijentima. Osim humora na račun svega od diplomacije do romanse s tuđincima, EOS 10 ima i ponešto drame, vezane što uz likove, što uz priču koja se proteže kroz pozadinu nekih epizoda.

12032017_podkasticno_4_post_3

Povratak na Zemlju i to ravno u sadašnjost pruža vam Big Data. Sedam je lopova odlučilo ukrasti sedam ključeva Interneta (postoje, guglajte), a jedna je podcast novinarka odlučila saznati tko, kako i zašto prije nego sve ode dovraga. Osim što je zabavna, i geekovima i bezjacima, serija je i vrlo poučna, pošto su čak i najbizarniji informatički i ini koncepti stvarni (“crne kutije” u fotokopirkama, recimo), a usput ćete vidjeti kako je za krađu podataka često dovoljno hakirati samo nečiji mozak, a ne računalo.

12032017_podkasticno_4_post_4

Otočić pred obalom Engleske dom je sela Piffling Vale koje se diči s dva suparnička pogrebna poduzeća. Rudyard Funn, vlasnik starijeg odlučio je novopridošlu konkurenciju u obliku Erica Chapmana eliminirati pošto poto, ali je sam sebi najveća prepreka u tome, ali i svemu ostalom. Galeriju predivnih čudaka popunjavaju njegova multifobična sestra Antigone, nasilna asistentica Georgie i čitav niz “osebujnih” suseljana. Za sve fanove britanskog humora, podcast Wooden Overcoats je savršen izbor.

12032017_podkasticno_4_post_5

I za kraj,Thrilling Adventure Hour. Svaka je epizoda snimana uživo u stilu, kako sami kažu, starinskog radija – ilitiga, izvođači bi bili na pozornici, odjeveni u likove, i izvodili materijal pred mikrofonima. Posveta starim radio dramama ne staje kod načina izvođenja: TAH ima niz redovitih segmenata od kojih je svaki i parodija i ljubavno pismo određenom žanru: Captain Laserbeam superjunacima, Amelia Earhart svim pustolovima koji su svojedobno mlatili naciste (uz to i putuje kroz vrijeme), Colonel Tick Tock sprečava i “popravlja” vremenske paradokse, a iz pregršt zabavnih likova ponajviše se izdvajaju svojevrsni “headlineri”: Sparks Nevada i Beyond Belief.

Sparks Nevada je savezni šerif koji dijeli pravdu na koloniziranom Marsu, uz pomoć Marsovca Croach the Trackera i galerije drugih, jednako živopisnih likova a iako se njegove pustolovine prvenstveno oslanjaju na zezanciju s western/space western tropovima i klišeima, jednako tako se na tapeti mogu naći špijunski trileri i space opera. Beyond Belief segmenti (inače meni najdraži) prate Franka i Sadie Doyle, bračni par koji su nominalno istraživači i borci protiv nadnaravnog a ustvari bi najradije da ih svi puste da se mogu opijati na miru u svom otmjenom stanu. Ili, kako kaže uvod “Who cares what evil lurks in the hearts of men?” “Unless evil’s carrying the martini tray, darling!” I mala napomena: većina TAH segmenata da se slušati bilo kakvim redoslijedom, osim Sparks Nevade, koji ima kontinuitet i čije se epizode često izravno nastavljaju jedna na drugu.

TAH je inače uz redovitu postavu kvalitetnih glumaca kroz godine prikupio i zavidni broj impresivnih gostujućih izvođača, pa ćete tako povremeno čuti i Nathana Filliona, Molly Quinn, Feliciu Day, Johna Hodgmana i mnoge druge (hej, dio zabave je i u slušanju epizoda bez čitanja cast lista i pogađanja čiji je ovo poznati glas).

Nije nužno da će vam se sve što TAH podcast nudi i svidjeti, ali bacite uho i sigurno ćete naći barem jedan segment koji vam se sviđa.
Toliko za ovaj put. Ako ste isprobali neki od do sad spomenutih podcasta, slobodno ostavite komentar ovdje ili na Facebooku.

Check Also

Interaktivna umjetnost #7: “RimWorld”

  Igra o kojoj pišem danas ispiti će život iz vas i ostaviti vas prazne …

Podkastično! #1 – Svemir (ni)je veselo mjesto

  Dobrodošli u Podkastično!, redoviti prilog Inverzije u kojem se nadam otkriti vam vaš sljedeći …

One comment

  1. Ništa to ne valja, sve dok Welcome to Night Vale nije uključen u popis komičnih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics