Podkastično! #3 – Razgovor ugodni naroda geekovskog

 

Da geekovi vole pričati sasvim sigurno vam je poznato, stoga ne treba čuditi činjenica da podcasta formata “geekovi sjede i razgovaraju/raspravljaju o geekovskim stvarima” ima na bacanje. Iz te glasne hrpe izdvojio bih sljedeće (uz napomenu da će prije ili kasnije Podkastično! barem još jednom biti posvećeno ovoj temi):

16012017_podkasticno_3_post_1

Tea & Jeopardy – u moru “intervjui s geekovima” podcasta, Tea & Jeopardy bračnog para Newman se izdvaja ne samo kvalitetom već i izvedbom. Da su Emma i Peter fanovi Doctor Who jasno je od prve epizode, pošto fiktivna Lady Emma može putovati kroz vrijeme i prostor te u svakoj epizodi svog gosta prima na novoj i neobično lokaciji: od napuštene superzlikovačke baze u vulkanu do uklete kuće ili svemirskog broda. Gosti su mahom pisci, tu i tamo pokoji urednik ili scenarist, a teme su klasično geekovske, te Emma pušta da nju i njene goste razgovor odnese kud god poželi. Uz to, standardni dio svake epizode je gostova omiljena pjesma u izvedbi Emminih kokoši (ne znate što propuštate dok ne čujete Bohemian Rhapsody izvedenu kokodakanjem). Podcast također provjereno ide dobro uz čaj i kekse.

16012017_podkasticno_3_post_2

Fat Man on Batman – Kevin Smith otkrio je podcaste sredinom 2000-ih i uhvatio ih se kao pijan plota, te je broj podcasta koji postoje (što još uvijek aktivni, što gotovi) pod njegovom SModcast labelom odavno prešao dvoznamenkasti broj. Geekovima će najzanimljiviji možda biti Fat Man on Batman, podcast u kojem Smith kao pravi fanboy, bez ikakvih rezervi priča o Batmanu i svemu vezanom uz njega, ali se s vremenom proširio i na druge geekovske teme. Od dugih intervjua s ljudima kao što su Kevin Conroy i Mark Hamill, do nabacivanja ideja s Paul Dinijem o tv seriji o Bruceu Wayneu koja zvuči kao nešto što biste rado gledali umjesto Gothama, Fat Man on Batman odličan je podcast za sve fanove superjunaka općenito, i Batmana specifično. Fat Man on Batman odnedavno postoji u novom formatu – može se osim kao podcast naći i kao video kanal na Youtubeu, a Smith sad ima i redovitog partnera u geekovskom razglabanju, scenarista i redatelja Marca Bernardina.

16012017_podkasticno_3_post_3

SF Squeecast – ovaj bi se podcast najlakše moglo opisati kao “samo pozitiva”. To je i bila misao vodilja tvoraca podcasta – pričati o geekovskim stvarima koje vole, koje ih oduševljavaju i koje žele podijeliti s drugima. Naravno, bude tu puno digresija i općeg geekovskog brbljanja koje je zadovoljstvo slušati. Originalna su postava bile Seanan McGuire, Lynne M. Thomas, Paul Cornell, Elizabeth Bear i Catherynne Valente, a tijekom 39 epizoda često su imali i barem jednog gosta. SF Squeecast se inače može pohvaliti i s *dvije* nagrade Hugo, što nije mala stvar. Podcast je nažalost na pauzi nedefinirane dužine, ali i dalje je jedna od najvedrijih i zabavnijih stvari koje možete poslušati, a također je i riznica preporuka (kao da vam to-read/watch/listen liste već nisu bile dovoljno velike :D)

Cornell CollectivePaul Cornell britanski je pisac priča,16012017_podkasticno_3_post_4 romana te scenarist, između ostalog poznat po svom radu na Doctor Who franšizi. Pisao je vrlo popularne romane, a kasnije neke od njih adaptirao za tv seriju (specifično Human Natura/Family of Blood epizode, jedne od najhvaljenijih). Cornell Collective je duhovni nasljednik SF Squeecasta – u svaku epizodu dovede po tri gosta, s kojima se zatim upusti u dug i zabavan razgovor o njihovim karijerama (svi su pisci, strip scenarist, ilustratori, tv scenaristi i slično) i iskustvima, a za kraj, naravno, podcast uvijek skrene u DW vode. Nažalost, podcast je nedavno završio sa snimanjem, ali sedamnaest epizoda sigurno će vas zabaviti na par dana.

16012017_podkasticno_3_post_5Unattended Consequences – još jedan pisac koji je stupio u ring geekovskog brbljanja je i Patrick Rothfuss (Kingkiller Chronicles, jel – ilitiga onaj koji se s Martinom natječe koji će kasnije završiti svoj turbopopularni serijal). Rothfuss i njegov prijatelj Max Temkin (tvorac igre Cards against humanity) razgovaraju o svemu, od pisanja i dizajna igara i najnovijih Marvel filmova do obitelji i veza, politike, loših poslovnih poteza i iskustava s gubljenjem prtljage na aerodromima. Podcast izlazi ritmom “kad nam se da”, ali je zato uvijek i ugodno iznenađenje kad vam osvane u feedu.

Check Also

Podkastično! #4 – Malo smijeha nije naodmet

  Većina 2017. godine je još pred nama, a kojim god putem krenuli kroz nju, …

Interaktivna umjetnost #8: “Everybody’s Gone to the Rapture”

  Kad sam ovo zadnje ljeto lutao po Belgiji, u jednom trenutku sam s frendicom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics