Podkastično! #1 – Svemir (ni)je veselo mjesto

 

18122016_podkasticno_post_0

Dobrodošli u Podkastično!, redoviti prilog Inverzije u kojem se nadam otkriti vam vaš sljedeći omiljeni podcast! Podcasti su od svog nastanka do danas (što će reći cca 10+ godina) od iznimno nišne stvari postali nešto skoro pa općepoznato u mejnstrimu, zahvaljujući nizu kvalitetnih uradaka koji pokrivaju spektar od dokumentaraca (Serial, This American Life) do fikcije (Welcome to Night Vale). Podcasta doslovno ima na stotine i stotine, svih žanrova i pristupa mediju, a Podkastično! sam smislio kao neformalni prostor za preporuke i prikaze svega što smatram da zavrjeđuje (još) šire slušateljstvo.

Za početak, nekoliko podcasta koji se bave svemirom i istraživanjem istog. Vječna inspiracija znanstvene fantastike, svemir i svemirska putovanja podloga su i pozadina mnogih popularnih djela, stoga nije neobično da su za njima posegnuli i tvorci mnogih podcasta. Uključujući i ove:

Transmissions from Colony One – svidio vam se Marsovac (u bilo kojem obliku) i poželjeli ste još priča o sposobnim, inteligentnim ljudima koji se dobro snalaze u opasnim situacijama? TFCO je priča o prvoj ekspediciji s posadom na Mars, koja, naravno, odmah po slijetanju uleti u razne probleme. Doduše, valja mi napomenuti: TFCO je puno mračniji od Marsovca. Otkriti vam koliko i na koji način bio bi spojler ali u TFCO svemir je opasno i nemilosrdno mjesto. Treća sezona je završila a očekuje nas još, ako je vjerovati ekipi koja stoji iza podcasta.

18122016_podkasticno_post_1

Wolf 359 – istraživačka postaja u orbiti oko zvijezde u inače nenaseljenom sustavu, mala posada osebujnih likova koji moraju surađivati i često trpiti jedni druge: no-nonsense zapovjednica postaje, doktor koji priča s tvrdim ruskim naglaskom i čini se da mu je pojam etika povremeno mutan, svadljiva i hirovita umjetna inteligencija koja upravlja postajom i navodni junak priče, komunikacijski časnik koji ne može izgovoriti dvije rečenice bez da ubaci kakvu geekovsku referencu. Zvuči kao otkačena komedija na tragu Crvenog patuljka, zar ne?

Ne. Rijetko se kad nađe djelo koje vas unutar samo par minuta može od srca nasmijati pa navesti da se zapitate koji vrag se događa (ima više tajni, čudnih događaja i materijala za teoriju urote od Izgubljenih, ali je također ovdje ipak sve isplanirano unaprijed) pa da pustite suzu jer se nekom dogodilo nešto grozno a nikako to nije zaslužio. U biti, lako je nabacati takve razvoje događaja u priču, ali savršeno ih ukomponirati, da se pretaču jedan u drugi i čine dijelom iste cjeline? E to je već puno teže i tu scenaristički i glumački talent ekipe koja radi ovaj podcast dolazi do punog izražaja. Wolf 359 napunio je ljetos dvije godine emitiranja ali ne pokazuje nikakve znakove posustajanja kvalitetom.

18122016_podkasticno_post_2

Je li vam poznat HAL 9000? Ili GlaDOS? E pa SAYER je gori od njih oboje zajedno. AI koji upravlja postajom u orbiti oko Zemlje a kad kažem upravlja, mislim  *upravlja svime*. Nije glavni problem što SAYER ima potpunu kontrolu. Nije problem ni što ustvari ima, recimo, dobre namjere, problem je što nema ni trunke empatije. Pridodajte tomu neljudski a potpuno smireni glas kojim se obraća i likovima i slušateljima (svaki je podcast gotovo u cijelosti SAYERova naracija svega što se trenutno događa protagonistu epizode – gotovo nikad ništa ugodno) čak i u situacijama kad su likovi u smrtnoj opasnosti, i, od početka nagoviješten i vrlo brzo potvrđen distopijski svijet  i dobit ćete mješavinu savršenu za izazivanje jeze i neugode. SAYER podcast preporučujem svima koji  traže atmosferičan SF horor. Ovaj podcast je završio svoju priču, stoga vas očekuje jedna lijepa i poveća arhiva epizoda.

18122016_podkasticno_post_3

A ako (kad) poželite nešto ipak vedrije, tu je StarTalk Radio jednog jedinog Neil deGrasse Tysona. Kombinirajući pop kulturu i duhovite dosjetke, kako svoje, tako i svojih gostiju, Tyson će vam iz epizode u epizodu pokušati objasniti i približiti razne znanstvene teme, od astronomije i pitanja ima li života drugdje u svemiru do svega ostalo (uključujući i klasična pitanja koja muče geekove tipa bi li zombiji iz Živih mrtvaca mogli postojati u stvarnosti i kad ćemo moći napraviti startrekovski teleporter). Naučit ćete nešto novo i usput se nasmijati, pa vam se možda život, svemir i budućnost ipak ne budu činili toliko teškima i opasnima.

Dok, naravno, ne poslušate sljedeću epizodu nekog od prethodnih podcasta… 😉

Check Also

Podkastično! #4 – Malo smijeha nije naodmet

  Većina 2017. godine je još pred nama, a kojim god putem krenuli kroz nju, …

Interaktivna umjetnost #8: “Everybody’s Gone to the Rapture”

  Kad sam ovo zadnje ljeto lutao po Belgiji, u jednom trenutku sam s frendicom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics