Oscar 2016: Pobješnjeli Max: Divlja cesta, Izvrnuto obrnuto i Ex machina su odnijeli zlatne kipiće u žanru

 

88. dodjelu Oscara otvorio je video pod nazivom “The Year in Film” u kojem se od žanra našao popriličan broj naslova kao što su Marsovac, Pobješnjeli Max: Divlja cesta, Jurski svijet, Malci, Ratovi zvijezda: Sila se budi, Ex machina, Izvrnuto obrnuto, Osvetnici 2: Vladavina Ultrona, Ant-Man i Pepeljuga. Nije riječ o kompletnom pregledu filmova iz 2015. godine, ali je svakako zanimljiva montaža za pogledati.
 


 
Pobješnjeli Max: Divlja cesta je u ranoj fazi prijenosa djelovao kao pravi favorit. Redom je pokupio gotovo sve nagrade u tehničkim kategorijama za kostimografiju, produkcijski dizajn, šminku i frizuru, montažu, montažu zvuka te miks zvuka. Po broju zlatnih kipića svakako je najveći dobitnik jer je osvojio šest Oscara od ukupno deset nominacija, ali ništa u glavnim kategorijama.

Jedno od možda najvećih iznenađenja se dogodilo u već tradicionalno žanrovskoj kategoriji, onoj za najbolje specijalne efekte. Kipić je odnio film Ex machina redatelja Alexa Garlanda. Većina je predviđala da će pobjedu odnijeti Pobješnjeli Max: Divlja cesta ili da će akademija iskoristiti priliku i ući u povijest izdvajanjem filma Ratovi zvijezda: Sila se budi.

U kategoriji dugometražnog animiranog filma nije bilo baš nikakvih iznenađenja i pobjedu je očekivano odnio Izvrnuto obrnuto. Film je od kad je pušten u kina osvojio i brojne druge nagrade, uključujući i Golden Globe za najbolji animirani film, a nije na odmet spomenuti ni da je je ostvario vrlo zavidan komercijalni uspjeh.

Trebamo izvojiti i fantastičan trenutak kada su na pozornicu izašli i najpoznatiji droidi iz galaksije da bi odali počast kompozitoru Ratova zvijezda Johnu Williamsu koji je nedavno ostvario i svoju pedesetu nominaciju za zlatnog kipića. Williams je zaslužan ne samo za epsku muziku iz svemira Ratova zvjezda, nego i za izvrsnu muziku filmova poput Ralja, Schindlerove liste, Jurassic Parka i Indiane Jonesa.

Uz McCartneyjevu pjesmu Blackbird koju je izveo Dave Grohl iz Foo Fightersa odana je posveta i priznanje svima iz filmske industrije koji su preminuli u protekloj godini, pa donosimo i taj video koji nas je podsjetio na mnoga iznimno draga imena kao što su Wes Craven, Christopher Lee, Maureen O’Hara, Omar Sharif, Alan Rickman, David Bowie i Leonard Nimoy.

Check Also

Novi, prekrasni trailer za HBO-ovu animiranu seriju Scavengers Reign!

HBO Max nedavno je objavio novi, prekrasni teaser trailer za animiranu seriju za odrasle Scavengers …

SF serija Beacon 23 ima novi dom i datum premijere!

SF serija Beacon 23 imala je težak put do malih ekrana. Inicijalno je naručena 2020. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics