Priča o igračkama 4 i Joker su osvjetlali obraz žanra na 92. dodjeli nagrade Oscar!

Noćas je održana 92. po redu dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar. S obzirom da smo pratili dodjelu uživo trebalo nam je nešto sna, a kasnije i nekoliko kava da u međuvremenu skupimo svoje misli o kipićima koji su noćas podijeljeni. Na žalost žanr nije ostvario neke velike rezultate, sve u svemu prilično siromašno. Čak ni u kategoriji vizualnih efekata gdje žanr obično dominira i odnosi pobjedu, ovaj puta nije bilo razloga za slavlje.

Članak će iz gore navedenih razloga biti prilično mršav, iako će ova dodjela zlatnih kipića ući u povijest radi činjenice da je Parazit osvojio i nagradu za najbolji film i onu za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski koji je osvojio titulu najboljega filma. No kako nije riječ o žanru nećemo dalje ulaziti u tu tematiku i ostavit ćemo film, njegove osvojene kipiće, ali i njegovog simpatičnog redatelja Bong Joon-hoa nekim drugim portalima za analizu.

Film Joker je predvodio s 11 nominacija (koje su uključivale i onu za najbolji film što je bilo prvi puta da je DC-jev stripovski film nominiran za tu kategoriju) od kojih je osvojio samo dvije nagrade. Joaquin Phoenix je osvojio Oscara za najboljeg glavnog glumca za film Joker, što su mu mnogi priželjkivali i očekivali (uključujući i nas). Phoenix je već prije bio tri puta nominiran za nagradu Oscar (The Master, Walk the Line, Gladiator), no ovo mu je prvi zlatni kipić kojeg je osvojio. U vrlo emotivnom govoru je skrenuo pažnju za borbu za ljudska prava i jednakost, borbu za prava životinja, a govor je završio s riječima pjesme koje je napisao njegov tragično preminuli brat River Phoenix. Hildur Guðnadóttir je osvojila Oscara za najbolju originalnu glazbu za film Joker, čime je postala tek treća žena (Rachel Portman – Emma, 1996. i Ann Dudley – The Full Monty, 1997.) koja je osvojila zlatni kipić u toj kategoriji.

Zanimljivo je kako je svaki igrani film s likom Jokera od 1989. godine osvojio bar jednog Oscara. Batman redatelja Tima Burtona je osvojio Oscara za “Best Art Direction-Set Decoration”. Nakon toga je trebalo čak 20 godina prije nego što se Joker ponovo pojavio i to 2008. godine u filmu Vitez tame odnosno The Dark Knight (drugom filmu Nolanove trilogije) gdje je pokojni Heath Ledger utjelovio lik Jokera. Ledger je postuhmno osvojio Oscara za tu ulogu, a film je odnio još jedan zlatni kipić, za najbolje dostignuće za montažu zvuka. Čak je i zloglasni Suicide Squad, redatelja Davida Ayera osvojio Oscara za najbolje dostignuće za šminku i kosu, gdje je lik Jokera tumačio Jared Leto.

Joker je sada izjednačen s The Dark Knight s najviše osvojenih Oscara za DC-jev superherojski film. No najviše Oscara za superherojski film ostaje za sada u rukama Marvela za Black Panther, koji je osvojio tri zlatna kipića od ukupno sedam nominacija.

Što se tiče animiranog filma, tu je kako to često biva slavio žanrovski uradak, odnosno Priča o igračkama 4 (Toy Story 4). Uz njega su bili nominirani Kako istrenirati zmaja 3 (How To Train Your Dragon: The Hidden World), I Lost My Body, Klaus i Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom (Missing Link). Mi nismo očekivali ovakav rasplet događaja. Nemamo naravno ništa protiv 4. filma Priče o igračkama, dapače jako nam je drag, ali ne možemo ni reći da je najbolji dio franšize, kao ni da je nama najbolji među nominiranima. Mi smo zapravo bili sigurni kako će zlatni kipić dobiti hvaljeni i nagrađivani I Lost My Body ili simpatični te inovativni Netflixov Klaus. To su filmovi koji su pogurali granicu svog medija, dok je Priča o igračkama 4 ostala ukalupljena koliko god nam bila draga i prizivala nostalgiju.

Oscar 2020.

Check Also

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings: prvi trailer otkriva novog heroja i poznatog zlikovca!

Stiglo je vrijeme da upoznamo novog Marvelovog superheroja. Marvel Studios je danas objavio prvi poster …

The Lord of the Rings: prva sezona Amazonove serije će koštati skoro 500 milijuna dolara!

Iznimno očekivana prikvel serija The Lord of the Rings (Gospodar prstenova) će koštati daleko više …

Web Statistics