Oscar 2015: Ekipa za šest, Interstellar i Birdman su odnijeli kipiće u žanru

 

 
87. dodjela Oscara je započela naprosto epskom posvetom filmu iliti pokretnim sličicama. Naravno bilo je tu priznanja i žanru i to s filmovima Povratak u budućnost, Indiana Jones, Zvjezdani ratovi, Transformeri, Osvetnici, E.T., King Kong, Čarobnjak iz Oz-a, Duh. Uživali smo u neprocjenjivim trenutcima dok smo gledali Stormtroopere kako plešu, a ništa manje zabavna nije bila ni izvedba fantastične pjesme “Everything Is Awesome” iz Lego filma za koju još uvijek ne možemo vjerovati da nije osvojila kipića. No tijekom izvedbe kockasta ekipa velikodušno je dijelila žute kipiće od kockica, a jednog je dobila čak i Oprah.

Posebna posveta i priznanje odano je već tradicionalno svima iz filmske industrije koji su preminuli u prošloj godini, pa donosimo i taj tužan koliko i prekrasan video koji nas je podsjetio na mnoga iznimno draga imena kao što su H.R. Giger, Rod Taylor, Robin Williams, Bob Hoskins, Richard Attenborough, James Rebhorn i Joseph Viskocil (koji je 1997. i dobio Oscara za najbolje vizualne efekte za film Dan nezavisnosti).

 
Najveći dobitnik večeri ispao je film Birdman. Tijekom dodjele se ponavljalo da je riječ o filmu s elementima fantastike, a s obzirom da je nominiran i za nagradu Ray Bradbury koja se dodjeljuje u sklopu Nebula vikenda isključivo za žanrovska ostvarenja mi ćemo ga također uvrstiti u naš pregled.

Najveće iznenađenje je zapravo bilo to što se u kategoriji dugometražnog animiranog filma očekivala pobjeda za Kako istrenirati zmaja 2, a odnijela ju je Ekipa za šest, iako su nama oba filma jednako simpatična i draga.

U kategoriji za najbolje specijalne efekte nije moglo nikako drugačije, u ponudi je ionako bio samo žanr i pobjedu je odnio Interstellar, baš kako je i naš recenzent svojedobno primjetio – lijepe slikice i ne puno više.

Birdman je apsolutni dobitnik, išao u žanr ili ne. Pobjedu je odnio u gotovo svim najvažnijim kategorijama: za najbolji film, najboljeg redatelja (Alejandro Gonzalez Inarritu), najbolju kameru (Emmanuel Lubezki) i najbolji originalni scenarij.

Check Also

Prvi pogled na novi film Mortal Kombat

Warner Bros. je konačno objavio prve fotografije iz nadolazećeg reboota filma Mortal Kombat. Iako je …

Trailer za Netflixovu kriminalističku fantasy seriju Cidade Invisível

Nedavno je nova Netflixova brazilska serija Cidade Invisível iliti Invisible City dobila svoj puni trailer …

Web Statistics