Mexican Gothic – mračno štivo kao kontrast ljetu

Mexican Gothic

Mexican Gothic
Autor: Silvia Moreno-Garcia
Godina izdanja: 2020.
Nakladnik: Hachette UK
Uvez: meki
Broja stranica: 320
Jezik izdanja: engleski
ISBN: 978-1-52-940267-4

Prošle godine, u mjesecima nakon zagrebačkog zemljotresa i prvog vala pandemije, kod kuće smo se neprekidno brinuli oko toga koliko je COVID-19 zapravo opasan i da li su vibracije koje osjećamo samo u našim glavama ili su prvi znakovi sljedećeg katastrofalnog potresa. Mjeseci neizvjesnosti i stresa srezale su mi koncentraciju na nulu. Odjednom, nisam imao strpljenja za većinu aktivnosti i hobija kojima bih se inače oraspoložio. Čitanje horor romana Mexican Gothic kanadsko-meksičke autorice Silvije Moreno-Garcia bio je jedan od prvih znakova kako će se stvari možda ipak vratiti u normalu.

Sredinom prošlog stoljeća, Noemí Taboada – mlada, lijepa i arogantna – pripada društvenoj kremi Mexico Cityja. Nakon što primi uznemirujuće pismo svoje rođakinje Cataline, Noemí joj odlazi u posjet kako bi saznala treba li joj pomoć. Catalina se nakon vrlo kratke romanse udala za Virgila Doylea, tajanstvenog stranca koji ju je iz velegrada odveo svojoj obitelji duboko u meksičku provinciju. Doyleovi su britanski doseljenici koji su se davno obogatili iskapanjem srebra. Noemí dočekuju tmurna palača i negostoljubivi domaćini. Istražujući što se dogodilo Catalini, Noemí počinju mučiti noćne more zbog kojih počne sumnjati u svoj razum.

Mexican Gothic objavljen je sredinom 2020. godine. Moram priznati kako za Silviju Moreno-Garcia prije nisam čuo. Također, gotički horori i romanse nisu podžanr koji bi me inače privlačio. Usprkos tome, zanimljiva premisa i vrlo pozitivne recenzije potakle su me da pokušam pročitati ovaj roman.

Nisam požalio.

Prva polovica Mexican Gothic me iznimno dojmila tjeskobnom atmosferom ali i frustrirala sporim tempom radnje. Istražujući tajne obitelji Doyle i sudbinu svoje rođakinje Cataline, Noemí kao da se neprekidno vrti u krug, pri čemu na svakom koraku nailazi na prepreke. Gledajući unatrag, vjerujem kako je ovakvo pripovijedanje bila namjerna odluka autorice kako bi nam prenijela frustrirajuću nemoć junakinje koja se nalazi na sebi nepoznatom terenu. Ujedno je to bio način da se polako gradi napetost dok Noemí – i čitatelji – otkrivaju što se zapravo zbiva u drevnoj palači Doyleovih.

A onda Mexican Gothic položi karte na stol i priča odjednom eskalira u fantazmagoriju s body horror elementima kojeg se ne bi postidio niti H. P. Lovecraft. Gledajući neke TV serije zadnjih par godina, sve više vjerujem kako kvaliteta priče strahovito ovisi o njezinom završetku. Bez da vam pokvarim radnju, mogu vam reći kako ovaj roman završava iznimno zadovoljavajuće.

No, da je Mexican Gothic samo zanatski solidno odrađena žanrovska priča, ne bih sada pisao o njemu. Ono što ga definitivno izdiže iz prosjeka je što se autorica ne boji zagrebati ispod površine u plodne, krvave i mračne teme koju njezina priča nudi. Ovaj roman nije samo odličan horor već i kritika kolonijalizma. Obitelj Doyle su stranci koji su se obogatili na meksičkom srebru plaćenim krvlju i znojem meksičkih rudara. Oholi rasisti, nikada se nisu aklimatizirali u lokalnu kulturu, inzistirajući umjesto toga na svom jeziku i običajima. Izolirani u svojim predrasudama, Doyleovi su polako istrulili iznutra skupa sa svojom palačom prepunom plijesni i gljiva.

Moreno-Garcia ne štedi ni patrijarhat. Usprkos svojoj inteligenciji i obrazovanju, Noemí još uvijek treba blagoslov svoje obitelji kako bi upisala sveučilište. Njezina rođakinja Catalina je pak prepuštena na milost i nemilost svog muža Virgila. Pater familias obitelji Doyle je stari bogalj Howard koji usprkos fizičkoj slabosti nemilosrdno kontrolira sve ukućane. Eugenika – pseudoznanost koju rasisti jako vole – bitan je dio njegove filozofije. Čak i u situaciji u kojoj opstanak čitave obitelji ovisi o ženama, Howard ih još uvijek percipira kao puku rasplodnu stoku.

Kada ovako kirurški izložim teme romana, on možda zvuči kao politička propovijed. Ali opet, da je Mexican Gothic samo to, ne bih pisao o njemu. Ovo je vrlo zabavan žanrovski roman koji kombinira romansu, horor i znanstvenu fantastiku. To što je ujedno inteligentan, dobro napisan i što se ne boji zauzeti ideološki stav su mu dodatni ogromni plusovi.

Drago mi je što nisam jedini prepoznao koliko je Mexican Gothic dobar. Roman je vrlo brzo upao na bestseller liste novina kao što su Washington Post i New York Times. Nominiran je u kategoriji najboljeg romana za nagrade World Fantasy Awards, Nebula i Locus. Streaming platforma Hulu planira adaptirati Mexican Gothic u mini-seriju, što me jako veseli. Silvia Moreno-Garcia je pak već ranije nominirana za nekoliko nagrada, uključujući i za fantasy roman Gods of Jade and Shadow u kojem bogovi drevnih Maja vode tajni rat u Meksiku 1920ih.

Ako volite horor i sporotinjajuće priče iz kojih cure atmosfera (i druge tekućine), teško mi je ovako napamet preporučiti bolje ljetno štivo od romana Mexican Gothic. Sunčano nebo i plavo more bit će fantastičan kontrast mračnim, pljesnivim tajnama obiteljske palače Doyleovih koju naša junakinja neustrašivo istražuje.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics