Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati ono što nije slomljeno i respektirati kanon. Uz dozu inovacije, odličnu glumu, solidnu priču i dobre specijalne efekte, koji pomažu imerziji. Upravo je to ono što su tvorci Fallout serijala – Jonathan Nolan i Liza Joy (Westworld) – napravili, te nas odveli u Pustoš postnuklearne Amerike – u bizarnu, pomalo stravičnu, ali i nedvojbeno zabavnu avanturu.

Dobrodošli u Pustoš, sponzorirao Vault-Tec

Zapravo, Nolan i Joy, već su u startu bili u prednosti, budući da je „Fallout“ franšiza pogodna za adaptaciju. Jer ovaj svijet, koji su fanovi imali priliku upoznati već krajem devedestih, rezultirao je nemalim brojem igri za PC i konzole, nezaboravnim likovima, te masivnim i detaljnim loreom, iz kojega tvorci serijala mogu uzeti što god zažele.

Tome valja dodati doista unikatni svijet postnuklearne Amerike, koji je miks nasilja, horora, tragedije i crne komedije. Neću ulaziti previše u detalje, jer sam serijal solidno objašnjava što se dogodilo našem svijetu u „Fallout“ univerzumu, a to nije ništa dobro. Srećom (ili nesrećom), dio stanovištva preživio je u masivnim Vaultovima, gdje žive pomalo surealnu Americanu. No moglo je biti i gore, jer veći je dio preživjelih ostao na površini – u Pustoši – gdje vlada kaos i bezvlađe, gdje se u ruševinama postnuklearnog svijeta, nekoliko frakcija bori za prevlast, a smrt od raznoraznih mutanata i čudovišta vreba na svakom koraku. Ako kojim slučajem ne dobijete metak u leđa.

Djevojka, vitez i kauboj

Naravno, ovo ne bi bio „Fallout“ da naš glavni lik, Lucy MacLean, nije prisiljena napustiti sigurnost Vaulta 33, i zaputiti se u Pustoš u potrazi za njenim ocem (Kyle MacLahan), kojeg su oteli razbojnici. Ella Purnell izvrsno tumači ulogu simpatične i naivne djevojke, koja je cijeli život provela u lažnoj sigurnosti vaulta. Potraga za ocem svojevrsni je main quest, ali dok dođe do svoga cilja, Lucy će, kao i protagonist „Fallout“ igara naletiti na nekoliko sporednih misija, uključujući određenu odsječenu glavu, koja postaje bitni element igre tj. serijala. Lucy će kroz prvu sezonu proći kroz pravu katarzu, te do zadnje epizode postati netko tko bi mogao preživjeti u kaotičnoj Pustoši.

Lucy je protagonist radnje, ali njen quest bio bi nepotpun bez još dva bitna lika. To je Maximus (Aaron Moten), pripadnik kultnog Brotherhood of Steel i Ghoul s tajanstvenom prošlošću. Maximusov quest mješavina je nostalgije (da, tu je i fancy oklop) i pokušaja da se izbori za mjesto viteza, koje smatra da zaslužuje. Quest Ghoula s druge strane možda je i najzanimljivija nit radnje, budući da je podijeljen u dva vremenska perioda, te nam pruža osobni pogled u šokantne događaje koji su prethodili nuklearnoj katastrofi. Dok je bio čovjek, Hollywoodski superstar Cooper Howard. Tome treba dodati da je Walton Goggins pravi biser i užitak za gledanje.

Čudaci i čudovišta

Naravno, tu je i pregršt ostalih likova i čudaka, koji dodatno obogaćuju ovaj fascinatni svijet. Najzanimljiviji je Norm (Moisés Arias), brat od Lucy, koji dok traži svoje mjesto pod suncem/reflektorom, nabasa na jezivu misteriju Vaulta 33. Ostali likovi variraju od Normovih sustanara, čudaka u Pustoši, misterioznog znanstvenika i njegovog psa, ratnika frakcije Brotherhood of Steel, te Lee Moldaver (Sarita Choudhury) vođe razbojnika koja poput mnogih „Fallout“ likova ima svoju tajnu. Budući da je radnja smještena i u prenuklearni period, upoznajemo i likove iz „normalnog“ vremena, Cooperovu ženu Barb (Frances Turner), koja vodi dvostruki život, njegove prijatelje (koji se u nešto drugačijoj ulozi pojavljuju u Pustoši), te birokrate Vault-Teca, kompanije koja je stvorila atomske bunkere – zavjerenike koji spremaju mračni plan.

Naravno na površini postapokaliptične Amerike ne nedostaje zlih znanstvenika, ubojica i razbojnika. Kao ni čudovišta i mutanata poput divovskih salamandera i mutiranih medvjeda. Pustoš je okrutno mjesto, u kojem je život jeftin i mjeri se čepovima Nuka Cola boca. Bizaran je to svijet u kojem se roboti psihopati bave trgovinom organa, ali se istovremeno drže i osnova bontona. Gdje se u skrivenim bunkerima provode najstravičniji eksperimenti, ali i gdje je moguće naći najljubaznije mutante. Istovremeno, i u duhu igre, radijacija i rane se liječe stimpakovima, mada ako ne pazite što uzimate, mogli bi postati besmrtni ghoul. Što nije nužno najbolje rješenje.

Zabavna postapokalipsa

Ako svemu navedenom pridodamo modificiranu muziku pedesetih i šezdesetih, kao i odličan soundtrack, koji koristi elemente iz igre, onda je teško ne odati se dojmu da je „Fallout“ odlična adaptacija, koja će se svidjeti i onima koji tek upoznaju Pustoš, ali i fanovima franšize. A ako ste doista fan, onda će tijekom svih osam epizoda prve sezone, vaš mozak raditi poput Geigerova brojača u radiaktivnoj vodi, dok prepoznaje sve easter eggove i dijelove lorea. Kojih je doista mnogo, i koji umjesto jeftine nostalgije, nadopunjuju kanon. (Iako, ako ste uberfan, neke odluke scenarista bi vas mogle pomalo razočarati, ali nećemo ulaziti u spojlere).

Očito je da je Amazon Prime, odriješio kesu, a da su Bethesda i Todd Howard (trenutni vlasnici franšize) usko surađivali sa showrunnerima i ostatkom kreativnog tima. A čini se da su gledatelji i fanovi to prepoznali, jer prodaja „Fallout“ igara je značajno skočila nakon premijere serijala. Zato ne čudi da je Amazon već odobrio drugu sezonu, što i veseli nakon cliffhangera u finalu.

Jer ovaj retrofuturistički svijet, i njegovi junaci to i zaslužuju.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

2 comments

  1. Vrhunska serija. Odlična atmosfera. Dobra priča. Moten (vitez) mi je totalno otkriće. Ima neki denzelovski osmijeh i volio bih ga vidjeti u nekom akcionom filmu da glumi policajca.
    Možda je malo teže za pratiti nekome tko nije upozat s igrama.

    • Slažem se. Odlična serija. sve dobro pogođeno – atmosfera, radnja, soundtrack… Jedna od najboljih SF serija u zadnjih nekoliko godina. I ono najvažnije, nema minute praznog hoda niti filler epizoda. Konačno se našao sposoban tim za seriju. I da… Moten malo i mena podsjeća na Denzela. Sve u svemu, pun pogodak. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics