John Carpenter: Top 6 žanrovskih ostvarenja!

Dok čekamo da sleti trailer za treću sezonu iščekivane serije The Mandalorian iskoristit ćemo to vrijeme da obilježimo rođendan kultnog redatelja, scenarista i skladatelja Johna Howarda Carpentera, koji je rođen 16. siječnja 1948 godine. Pretpostavljamo da vam ne treba njegovo predstavljanje, jer tko god nas prati sasvim sigurno je gledao bar nekoliko njegovih filmova koji već uživaju kultni status. Umjesto da vam izvadimo neke crtice iz redateljevog života ili pak zanimljivosti sa snimanja njegovih filmova, ovaj puta smo se jednostavno odlučili složiti top listu: top šest najboljih žanrovskih Carpenterovih filmskih ostvarenja. Zapravo je lista zamišljena kao top pet, ali se mi iz redakcije nismo mogli složiti oko jednog naslova, pa je kao šesti završio kao svojevrsni bonus, jer se zapravo radi o filmu koji je incijalno sniman za potrebe diplomskog rada. Pa da krenemo redom s našom listom, oko koje su se danas lomila koplja.

1. STVOR (The Thing), 1982.
Tu vam stvarno nemamo što za reći, teško da ga netko od vas nije gledao i to bar nekoliko puta. Obavezno žanrovsko štivo koje se u napetosti i miksu horora i SF-a može natjecati još samo s jednim filmom, a to je naravno Alien iliti Osmi putnik. Ako nekim čudom jedan od ta dva filma niste gledali onda to morate odmah ispraviti jer ne znate što propuštate. Stvor je naprosto fantastična adaptacija SF novele Who Goes There? (Tko je tamo?) poznatog američkog pisca i urednika Johna W. Campbella Jr.-a iz 1938. godine. Kad smo već kod novele, nju u prijevodu možete pročitati u Siriusu B broj 11. Naš retro osvrt na film možete pronaći ovdje.

“And When You Find The Time I’d Rather Not Spend The Rest Of This Winter Tied To This F***ing Couch!”

2. BIJEG IZ NEW YORKA (Escape from New York), 1981.
Bijeg iz New Yorka još je jedan kultni Carpenterov naslov, ali Stvor ga ipak šije za nekoliko kopalja. Nemojte nas krivo shvatiti, i dalje je on obavezna lektira za gledanje, kao i ponovno gledanje. Riječ je o distopijskom futurističkom akcijskom trileru koji je jedan od izrazito uspješnih komercijalnih filmova iz 80-ih, što je posebno dojmljivo jer je redatelj morao pokazati iznimnu domišljatost i sposobnost radi malog budžeta. Također to je ujedno film koji je Kurta Russella pretvorio u akcijsku zvijezdu.

“Call me Snake.”

3. U RALJAMA LUDILA (In the Mouth of Madness), 1995.
Fantastična horor drama, intrigantno je osmišljeno i nadahnuto režirano ostvarenje. Fanovi horora, kako u književnosti tako i na filmu, u Carpenterovu će djelu pronaći brojne asocijacije na kratke priče i romane jednih od najpoznatijih žanrovskih pisaca, oca horora H. P. Lovecrafta i majstora horora današnjice Stephena Kinga. Da li vam uopće treba nešto više? No naravno da nudi puno više od toga. Radi se o iznimno atmosferičnom i napetom djelu u kojem je redatelj pokazao svu svoju vještinu koju je do tada imao prilike ispolirati. Glavnu ulogu je izvrsno odigrao Sam Neill, a ističe se i filmska legenda, Charlton Heston.

4. ONI ŽIVE (They Live), 1988.
Naslov koji teško da netko od vas nije gledao, i koji je obavezno morao biti na ovoj listi. Inspiracija za film bila je kratka SF priča Eight O´Clock in the Morning autora Rayja Faradayja Nelsona, iz 1963. godine. Film je zabavni politički subverzivan spoj horora, znanstvene fantastike i akcije. Sasvim sigurno jedan od najboljih filmova koji obrađuje teme kapitalizma, konzumerizma i pohlepe, koji je još k tome izvrsno ostario poput dobrog vina. Jednu od glavnih uloga tumači Keith David, koju je dobio sasvim zasluženo radi umijeća i karizme iskazanih na filmskom setu Stvora.

“I have come here to chew bubblegum and kick ass. And I’m all out of bubblegum.”

5. VELIKA GUŽVA U KINESKOJ ČETVRTI (Big Trouble in Little China), 1986.
Možda će vas pomalo iznenaditi ovaj odabir, ali radi se o filmu koji je iznimno dinamičan i vrlo zabavan. Velika gužva u Kineskoj četvrti fantastična je pustolovna akcijska komedija koja funkcionira gotovo besprijekorno. Carpenter je filmom želio odati hommage popularnim hongkonškim „martial arts” ostvarenjima, i u tome je uspio. Tako smo dobili nepretenciozno, duhovito i akcijom nabijeno filmsko djelo koje su glumački izvrsno iznijeli Kurt Russell, Kim Cattrall i James Hong. Iako se film danas smatra klasikom, kad je stigao u kina doživio je pravi fijasko na blagajnama, sa zaradom manjom od 12 milijuna dolara na uloženih 19-25 milijuna dolara.

“Sooner or later, I rub everybody the wrong way.”

6. TAMNA ZVIJEZDA (Dark Star), 1974.
Carpenterov diplomski rad koji je zahvaljujući domišljatosti mladog redatelja (čitaj: zamračio je rolu filma iz sefa Sveučilišta) završio u distribuciji i lansirao ga među velike filmaše. Prljavi, jeftini, radnički SF film pršti mudro prekrojenim klišejima i suptilno kritizira neke od općih mjesta Amerike sedamdesetih. Svemirski šljakeri koji žive “na kozmičkoj cesti” i uništavaju nepoćudne planete otkrivaju i začudne moći žanra. Carpener i O’Bannon su briljirali, a scena u kojoj Doolittle stupa u fenomenološku konverzaciju s Bombom 20 je antologijska.

Check Also

Serija Star Trek: Strange New Worlds obnovljena je za 4. sezonu!

Misija se nastavlja za Star Trek: Strange New Worlds. Popularni spin-off serije Star Trek: Discovery …

Prvi trailer za Appleovu SF seriju Dark Matter!

“Što ako je osoba koja me otela ja?” Apple TV Plus konačno je objavio prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics