Kako nam je bilo na promociji romana Izgnani autorice Ivane Delač

 

SONY DSC

Ivana Delač je 25. studenog u Booksi predstavila svoj novi roman “Izgnani” koji je objavljen kao deveta knjiga biblioteke Solaris Hangara 7. Sve su stolice bile popunjene, kao i čuvene Booksine stepenice, i u ugodnoj casual atmosferi, s kavicom ili pivicom na stolu pozorno se slušalo što Ivana i urednik Davorin Horak imaju za reći. Bila je gužva i za pultom gdje se prodavala knjiga, a za sve one koji su silom prilika propustili promociju Inverzija se pobrinula da knjigu možete pronaći po istoj promotivnoj cijeni i na našem webshopu.

Na promociji se pričalo o tome kako je roman proizašao iz LARP-a “Izgon” kojeg je Ivana igrala i pri tome vodila detaljan dnevnik. Kako je sama rekla, u jednom je trenutku shvatila da ima potencijal za roman i krenula na trnovit put preobrazbe dnevničkih zapisa u koherentnu priču. Rezultat je ispao vrlo pitak fantasy roman za mlade u kojem ne nedostaje zanimljivih obrata, neobičnih događaja i ljubavnih zavrzlama. Rekli bi sve što mladi vole je između korica. No, Ivana je vrlo dobra autorica, nagrađena “Artefaktom” i “SFEROM” i s lakoćom izbjegava tipične klišeje žanrovske YA literature, pa će roman u ruke uzeti i oni koji naprosto žele dobar urban fantasy.

Ivana je naglasila da joj je bilo važno kroz roman prenijeti i određene poruke. Tolerancija prema različitom jedna je od definirajućih instanci knjige u kojoj glavni protagonisti održavaju lezbijsku vezu. Prikazana kao sasvim prirodna stvar sa svime što nosi i svaka druga veza iznimno je snažna poruka romana “Izgnani”.

Pričalo se i o angdotama kako je zapravo nastala naslovnica romana, ali s tom pričom vas nećemo počastiti te ćete morati pričekati neko drugo predstavljanje knjige. Također se pričalo o mogućim novim poduhvatima autorice. Ne, nije riječ o nastavku Izgnanih, Ivana nema potrebu pisati fantasy trilogije, ali otkrila je da bi se možda mogla konačno uhvatiti u koštac sa žanrovskim romanom smještenim u vrijeme kralja Tomislava koji već dulje vrijeme obitava na dnu jedne ladice.

Bilo je prekrasno vidjeti Booksu punu ljudi koji su došli podržati roman i mene kao autoricu. Posebno mi je drago što su dio publike činile osobe koje ne poznajem – što je nažalost rijetkost na predstavljanjima djela domaćih SF autora. Očekivala sam, doduše, bar nekoga iz Zagreb pridea, Kontre i drugih udruga koje se bave promicanjem prava LGBT osoba, s obzirom da su “Izgnani” jedan od rijetkih romana namijenjenih tinejdžerima (a posebno na domaćoj književnoj sceni) koji sadrži istospolnu ljubavnu priču, i to na posve normalizirajući način. Ako se netko iz tih udruga nalazio u onom meni nepoznatom dijelu publike, žao mi je što mi se nisu javili nakon predstavljanja.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Check Also

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics