Znanstveno-fantastični svjetovi na obali Save – ususret SFeraKonu 2014.

Ovogodišnji SFeraKon se održava od 16. do 18. svibnja, no prije nego što se okupimo na najvećoj navionalnoj konvenciji, evo prilike za druženje na još jednom sf događaju u Zagrebu. Tekst u potpunosti prenosimo sa stranica Sferakon.org:

08042013_Jedinstvo

Tko ne može dočekati svoju porciju SF-a, trk u Pogon Jedinstvo! Od 10. do 13. travnja vas na obali Save čeka jedinstven  spoj umjetnosti, znanstvene fantastike i zabave.

Spekulacije o izmijenjenim povijesnim zbivanjima, posve drukčijim društvima, nepostojećim tehnologijama, svjetovima koje nastanjuju drukčija bića, kojima vladaju drukčije fizičke zakonitosti ili drukčija unutarnja logika stalno su nadahnuće podjednako i popularnoj kulturi i umjetnosti. Stoga su ususret ovogodišnjem SFeraKonu, posvećenom alternativnoj povijesti i paralelnim svjetovima, SFera i kulturno-umjetničke organizacije BADco., Kulturtreger, Kontejner i URK napravile kaleidoskop tih zajedničkih nadahnuća.

Spekulacije o budućnosti se odvijaju u Pogonu Jedinstvo, Trnjanski nasip BB (pokraj Močvare), a cijeli događaj možete pratiti i na Facebooku.

Scena iz Poluinterpretacija

Program započinje u četvrtak u 19:00 h otvaranjem multimedijalne umjetničke instalacije Povijest budućnosti Maje Smrekar koja će posjetitelje povesti na interaktivno putovanje kroz povijest filmskih slika budućnosti sve do daleke 802,701. godine. Instalacija će tokom Spekulacija biti otvorena svakodnevno s početkom od 17:00 h, a trajat će do nedjelje u 20:00 h.

Četvrtak se nastavlja u 20:00 h plesnom predstavom Poluinterpretacije – ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu u kojoj će Nikolina Pristaš kroz tamni svijet zagonetnog noira pozornice nemrtvom zecu objasniti suvremeni ples.

Igor Kordej i Darko Macan

U petak u 19:00h program se nastavlja razgovorom dvojice velikana hrvatskog stripa Darka Macana i Igora Kordeja koji će uz tehnički podršku strip-kritičara Matka Vladanovića napraviti svjetsku premijeru svog još neobjavljenog stripa o Europi koju je u 14. stoljeću poharala kuga i kojom 666 godina kasnije pogodi ekspedicija inkaskog carstva u potrazi za izvorom mladosti.

Večernji program će završiti kraćim razgovorom sa slovenskom umjetnicom Majom Smrekar u kojem će predstaviti svoju instalaciju.

Fritz Lang: Metropolis

U subotu program kulminira predavanjem Aleksandra Žiljka Bauk Metropolisa kruži Europom! u 19:00 h, te projekcijom filma Thee von Harbou i Fritza Langa Metropolis od 20:00h koju ćete uz kokice i pivo moći ili pogledati ili proplesati uz čudnovate zvukove budućnosti koje će ekskluzivno za ovu projekciju iz svoje zvučne škrinjice izvlačiti DJ Itch (CFSN DJs).

Raspored programa:

10. travnja, četvrtak

19:00 — otvorenje multimedijalne umjetničke instalacije Maje Smrekar “Povijest budućnosti” ( Kontejner i URK)
20:00 — izvedba predstave “Poluinterpretacije – ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu” (BADco.)
21:00 — druženje uz piće

11. travnja, petak

17:00 — instalacija “Povijest budućnosti” (Kontejner i URK)
19:00 — razgovor: Darko Macan i Igor Kordej o predstojećem zajedničkom stripu, moderira Matko Vladanović (Kulturtreger)
21:00 — razgovor s umjetnicom Majom Smrekar o njenoj multimedijalnoj instalaciji “Povijest budućnosti” (Kontejner i URK)

12. travnja, subota

17:00 — instalacija “Povijest budućnosti” (organiziraju: Kontejner i URK)
19:00 — predavanje: Aleksandar Žiljak: Bauk Metropolisa kruži Europom! (organizira: Sfera)
20:00 — projekcija filma Metropolis uz muziku DJ Itcha (CFSN DJs), kokice i piće

13. travnja, nedjelja

17:00 – 20:00 — instalacija “Povijest budućnosti” (organiziraju: Kontejner i URK)

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics