Zapisi iz Prostranstva 6.0 #2: Zagrijavanje za rat

Posljednja sezona fenomenalnog serijala Prostranstvo („The Expanse“) ujedno je i najkraća. Samo šest epizoda ne dozvoljava kompleksan worldbuilding i naraciju viđenu u prijašnjim iteracijama. Većina sporednih likova stavljena je u drugi plan, te je fokus posvećen šačici (anti)heroja. Unatoč tome, druga epizoda „Azure Dragon“, pokrenula je radnju prema neizbježnom finalu, ponudila konačnu priliku za kontemplaciju, i dublji pogled u motive i postupke glavnih likova, te dala naslutiti da će ova posljednja vožnja doista biti dramatična.

The Expanse

Adrenalinska potjera

Iako smo očekivali da će potjera za Azurnim zmajem, pojasanskim brodom koji navodi smrtonosne asteroide prema bespomoćnoj Zemlji, potrajati bar jednu cijelu epizodu, nedostatak vremena zahtjeva brze rezultate. Srećom, scenaristička ekipa „Prostranstva“ odradila je odličan posao te nam pružila zaista izvrsnu akcijsku scenu koja je držala gledatelje na rubu fotelje. Kratak ali izrazito dinamičan lov Rocinante na Azurnog zmaja bila je i jedna od najboljih akcijskih scena viđenih u cjelokupnom serijalu. A osim izvrsnih vizualnih efekata i relativno vjernog prikaza kretnje brodova u vakuumu svemira, naravno, potrebno je izdvojiti odličnu radnju, koja je ujedno i srž same scene. Jer ovo je „Prostranstvo,“ jedna od rijetkih žanrovskih serijala koji briljira na svim poljima.

Jer lov na Azurnog zmaja započeo je kao obična svemirska jurnjava, da bi se ubrzo pretvorio u tenzijom nabijenu scenu u kojoj su naši heroji od lovaca zamalo postali plijen. Prvotni plan da se savlada neprijatelja i zauzme brod – po definiciji veoma rizičan pothvat – postao je još opasniji nakon što se Naomi, u najgorem mogućem trenutku, suočila sa svemirskim PTSP-om. I nije da je možemo samo za to kriviti. Naomi možda je Pojasanka, odrasla na asteroidima i svemirskim brodovima. Naomi je izvela više svemirskih šetnji od bilo kojeg drugog člana posade. Ali ne smijemo zaboraviti događaje iz finala prošle sezone, gdje je Naomi zamalo izgubila život, upravo u vakuumu svemira. Bez pomoći Naomi, Bobbie (koja se upravo pridružila posadi), neuspješno pokušava eliminirati pogon broda, te istovremeno izbjeći neprijateljsku vatru. Čak i za iskusnu bivšu marinku, to je previše. Srećom, intervencija Clarisse (i njenih modificiranih refleksa) spasila je situaciju u zadnji čas, i omogućila Holdenu i Amosu da zauzmu brod i njegov dragocjen teret – podatke o skrivenim asteroidima koji jure prema Zemlji.

The Expanse

Uspjeh očajničkog plana, upravo je ono što je prijeko potrebno Avasarali, koja sada konačno može odahnuti. Zemlja (a i Mars) sada imaju priliku da reorganiziraju svoje flote, te pokrenu kontraofenzivu protiv pobunjenog Pojasa, i glavnog zapovjednika Slobodne mornarice, Marca Inarosa.

Svi problemi Marca Inarosa

Milijunima kilometara daleko, Inaros se bori s vlastitim problemima. Broj jedan na listi je njegov vlastiti sin i nasljednik Filip, koji se nakon ubojstva svog najboljeg prijatelja našao u zatvoru. Iako Marco koristi svoj autoritet da oslobodi Filipa, očito je da je problem kompleksan, te da će biti potrebne dodatne mjere. Hoće li Filip završiti u bazenu punom vode, ili će kazna biti drugačije naravi saznat ćemo ubrzo, ali jedno je jasno. Filip Inaros i dalje se bori sa savjesti, te pokušava naći opravdanje za zločin koji je počinio. Ovdje ne govorimo samo o ubojstvu, već i o njegovoj ulozi u katastrofi koja je zadesila Zemlju.

Inaros ima još jedan problem, koji mu uporno izmiče. Drummer upravlja jednim brodom, s malom posadom i još manjim brojem torpeda, ali ova cinična žena ima jednu veliku prednost. Drummer je survivor, sposobna izvući korist iz svake prilike koja joj se pruži, koliko god malena bila. Zato nas ne čudi, da je obični transfer člana posade pretvorila u savez s kapetanom koji dijeli njeno mišljenje o Marcu Inarosu, i koji je u posjedu vrijedne informacije koja bi mogla naštetiti pojasanskom „Aleksandru Velikom“ – lokaciji ključnih spremišta za opskrbu Slobodne mornarice. Nemojmo zaboraviti, za Pojas, siromašan resursima, ovakve su lokacije od izuzetnog značaja.

The Expanse

Prema ratu

Važnost spremišta za Slobodnu mornaricu još je veća nakon gubitka Azurnog zmaja. Marco Inaros svjestan je da je otkrivanje skrivenih asteroida izbilo njegov glavni adut. Nakon mjeseci opsade, unutarnji planeti spremni su za odmazdu. Za Inarosa, koji se bolje snalazi na palubi ratnog broda, nego za stolom birokrata, ovakav razvoj događaja zapravo je olakšanje. Pojasanski lider konačno ima priliku suočiti se s neprijateljem na bojnom polju. Ako smo nešto naučili iz do sada, Marca Inarosa se ne smije podcjenjivati. Figure su se posložile, te iako su odnosi snaga i dalje neravnomjerni, „Prostranstvo“ je spremno ući u epsku završnicu.

Dodatne opservacije:

  • Još jednom, cold open nas vodi na Lakoniju. Djevojčica (Emma Ho) nastavlja „spašavati“ faunu planeta. A vratio se i „čudni pas.“ Ono što je posebno zanimljivo je razgovor njenih roditelja u kojima saznajemo nešto više o situaciji na ovom udaljenom planetu. Lakonija je pod vlasti vojne hunte, koja ima apsolutnu kontrolu nad kolonistima. Nadam se da ćemo do kraja sezone dobiti jasniju sliku o tamošnjem stanju, jer svaka je minuta u ovoj skraćenoj sezoni bitna.
  • Da je to vrlo moguće sugerira i silan trud uložen u izradu seta. Vjerovali ili ne, šuma na Lakoniji je u potpunosti umjetna (!).
  • Clarissa je spasila plan u zadnji čas, kao i život Bobbie. Ipak to je nije izbavilo od kapetanovog pravedničkog gnjeva. Unatoč svim njenim naporima, teško je zaboraviti (dijelom i opravdano), Clarissinu problematičnu prošlost, uključujući pokušaj(e) ubojstva Holdena. Upravo zato, Holdenov spomen Clarisse kao člana posade, bio je dirljivi trenutak, ne samo za njezin lik, već i gledatelje.
  • Jedan od rijetkih sporednih likova koje smo imali prilike vidjeti u ovoj sezoni je Monica Stuart (Anna Hopkins). Ova novinarka bitan je dio Avasaralina plana, da prikaže nevolje Zemljana stanovnicima Pojasa, te potkopa Marcov autoritet među njegovim sljedbenicima. Ovo je ujedno i jedna od slabijih niti radnje jer sumnjam da i najbolja reportaža može izgladiti odnose nakon epohalnog momenta poput asteroidnih udara na Zemlju. Pitanje je, kako se osjećaju Zemljani usred neviđene katastrofe, za koju nesumnjivo (i opravdano) krive Pojas?
  • Protomolekula je i dalje u drugom planu, ali Holdenov spomen tragedije koja je zadesila Barkeith daje naslutiti da priča (ove sezone) još nije završena.
  • I ova epizoda krije biser na platformi Amazon Prime. Zenobia je još jedna odlična vinjeta kojoj možete pristupiti preko X-Ray (bonus content) opcije. Ovoga puta radnja je smještena na titularnu USN Zenobiu, zapovjedni brod Zemaljske flote. U samo pet minuta scenaristi daju kratki ali odličan uvid u nekoliko bitnih tema, ne zaboravljajući na emotivan, ljudski aspekt. Razgovor između Avasarale i admirala Marsijanske flote podsjeća nas da je Inarosovu Slobodnu mornaricu velikim dijelom financirala i omogućila upravo marsijanska pobunjenička frakcija. Također dobivamo i bolji uvid na klimatske promjene koje su zahvatile zemlju i unijele kaos u njen ekosustav. A tu je i razgovor s Avasaralinom unukom. I dalje mi nije jasno zašto ova i druge vinjete nisu uklopljene u radnju epizoda. Ipak, više „Prostranstva“ je uvijek dobrodošlo, pogotovo s fenomenalnom Shohreh Aghdashloo u glavnoj ulozi 😊

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics