Zapisi iz Prostranstva 5.0 #9: Nemezine igre

Čak i na samom kraju, Prostranstvo („The Expanse“) nastavlja iznenađivati. Rijetko tko zna kako dočarati osjećaj gledanja dvije epizode u jednoj. Upravo je to slučaj s finalom pete sezone. Nemezine igre je epizoda u kojoj se akcije i tenzije iz prvog dijela izmjenjuju s kontemplativnim trenucima u drugom, da se potom neočekivano pokrene novi misterij. Razriješeno je nekoliko niti radnje, te se ekipa s Rocinante ponovno okupila. S druge strane, tu je potpuna promjena odnosa snaga u Sunčevu sustavu, kao i povratak protomolekule koji nas ostavlja željnim više.

Roci u nevolji

Nakon što su napustili postaju Tycho, James Holden i ostatak male posade Rocinante dobio je samo par kratkih scena u posljednjih nekoliko epizoda. Finale je konačno uvelo promjene, te su Roci i njena posada dobili priliku da zablistaju. I to kakvu! Epizoda započinje s Monicom koja pokušava uvjeriti Jamesa Holdena da je Zmeya prije samouništenja uspjela poslati primjerak protomolekule. No, vremena za analizu nema. Brodovi Slobodne mornarice samo što nisu krenuli u napad, te se čini da Roci nema šanse u nadolazećoj bitci. Holden se već pomirio s porazom, budući da je žrtvovao Roci da odvrati pozornost od Naomi. No, on ne zna da se u neprijateljskom čoporu nalazi Drummer, bijesna vučica kojoj je konačno prekipjelo. Upravo je Drummer ta koja mijenja tijek bitke, i prije nego što je krenula paljiba.

Scena bitke izvrsno je izrežirana, i premda je tempo ubrzan, gledatelji imaju dobar pregled konflikta. Odlična je to akcijska scena koje se ne bi posramio Holywoodski blockbuster. Uz akciju, tu je i jak emotivni naboj, pogotovo jer je Drummer ključni lik u ovom kaosu. Iznenadio sam se da Drummer nije eliminirala Inarosovu agenticu Karal, već je to učinila članica njene posade. Ali Drummer je ta koja preuzima kontrolu nad brodom i iznenadnim napadom uništava zapovjedni brod čopora. Drummer je ta koja spašava Holdena i ekipu od sigurnog uništenja, pod cijenu razdora njene male obitelji. Nakon stišavanja vatre, jasno je da je nema povratka na staro. Smrt nesretnog Sergea, taoca na Pelli rezultira odlaskom Oksane i Bertolda, dijela male obitelji. Ipak, Drummer je spremna platiti ovu cijenu, jer po prvi put nakon dugo vremena, ova Pojasanka je slobodna žena.

The Expanse

Spas u zadnji čas

Drummer nije jedini lik koji je konačno dobio slobodu. Već nekoliko epizoda gledamo patnje očajne, ali istovremeno odlučne Naomi. Iako je Holden uspio kupiti vrijeme da Alex i Bobbie pokušaju spasiti Naomi, nitko osim nesretne „zatočenice“ ne zna da je Chetzemoka i dalje pritajena prijetnja. Nakon što njen posljednji pokušaj da upozori Screaming Firehawk propadne, Naomi se odlučuje na zaista očajnički, te ujedno simboličan čin. Izlazak iz airlocka. Kao i ranije, to je izlazak iz airlocka. No dok je prvi pokušaj ostao samo na tome, a drugi završio njenim prelaskom na Chetzemoku, ovaj treći je ogromni rizik.

The Expanse

Dok gledamo ovu hrabru i nesretnu ženu kako bespomoćno pluta u vakuumu svemira, a zalihe kisika se ubrzano približavaju nuli, teško je ne pomisliti da je ovo kraj puta za Naomi. Jedina utjeha za našu heroinu je da je svojim nesebičnim činom spasila život svojim prijateljima. Srećom za Naomi (ali i nas gledatelje), Alex i Bobbie nisu odustali od svoje misije, te su u zadnji čas primijetili malenu plutajuću figuru. Izrazito veseli pojava Bobbie pored Naomi, sa zalihama kisika koje život znače. Kao što jako žalosti odlazak jednog od omiljenih likova. Utrka do Naomi bila je jedan hard burn previše za hrabrog Alexa Kamala. Iako smo svjesni pravog razloga za odlazak marsijanskog pilota, smrt Alexa odrađena je na dostojanstven i realističan način, te lijepo uklopljena u narativ.

Svi na okupu

S izbjegnutom tragedijom, vrijeme je da se posada Rocinante konačno okupi na jednom mjestu. A to je Luna. Nakon prijateljskog rastanka s Ericom, Amos je konačno spreman za povratak na Roci. A kako Holden sa šokom otkriva, Roci će bar na neko vrijeme imati novu članicu posade, ni više ni manje nego Clarissu. Biti će zanimljivo pratiti dinamiku odnosa između ovo dvoje likova, ako se prisjetimo kako su se posljednji put razišli. A tu je i emotivni trenutak između Holdena i Naomi, koji zaokružuje njenu odiseju na najbolji mogući način.

The Expanse

Luna je oaza mira za čovječanstvo, i simbolično mjesto za završetak radnje. Lijepo je, i pomalo čudno vidjeti Holdena i ekipu u rijetkom trenutku relaksacije, ne na palubi broda, ili u vakuumu svemira, nego u luksuznom baru, na koktel partyju u društvu Avasarale i elite UN-a. A tu je i Bobbie, sada službeno Avasaralin izaslanik za Mars. Ovo je prikladni kraj za sezonu u kojoj su ne samo naši heroji, već i stanovnici Zemlje, bili dovedeni na rub. Sezona u kojoj je bilo kakav predah bio gotovo nezamisliv. Avasaralina završna poruka, o toleranciji i inkluzivnosti kao najjačem oružju protiv Marca Inarosa odlično ocrtava srž problema u prostranstvu, kao i njegovu soluciju. Ovo malo okupljanje, simbolizira ono što Inaros toliko mrzi, „bratstvo i jedinstvo“ među unutarnjim planetima i Pojasom. Ovo bi mogao biti početak kraja za manipulativnog i karizmatičnog Inarosa…

Nož u tmini

…mogao bi, ali neće. Daleko od toga. U trenutku kad smo bili zavarani prigušenim svijetlima koktel partija, finim vinom i jazz muzikom, „Prostranstvo“ je odlučilo razotkriti svoje završno iznenađenje. Jer kako Avasarala, Holden i ostatak ekipe sa šokom shvaćaju, u trenu dok su uživali u prividnoj sigurnosti dogodilo se nezamislivo. Sa tri sata zakašnjenja između Lune i Prstena (još jedan podsjetnik na realizam u seriji), naši heroji mogu samo s užasom promatrati kako bojni brodovi unutarnjih planeta nestaju (tj. nestali su) pod napadom Inarosove Slobodne mornarice, ali i marsijanske flote (!).

The Expanse

Sada je jasno da je Monica bila u pravu. Odmetnuti elementi marsijanske flote ustupili su brodove Inarosu, u zamjenu za protomolekulu. Marco Inaros stoji iza napada na Zemlju kao i na flotu oko Prstena. Ali po svemu sudeći Inaros je samo jedna od figura u planu nekoga puno važnijeg. Nekog tko je u tajnosti počeo graditi novo, militarizirano društvo na jednom od novootkrivenih svjetova. Kako možemo vidjeti u posljednjoj sceni epizode, taj netko sada ima podršku velikog dijela marsijanske mornarice, kao i veliki broj brodova, uključujući Barkeith admirala Sauveterrea. Ili možda ne, jer tijekom tranzita kroz jedan od prstenova, Barkeith i njegova posada dezintegrirani su u crvenoj magli. Čini se da je taj netko privukao pažnju tvoraca protomolekule. A nama ostaje da saznamo kakve će to imati posljedice u idućoj sezoni.

I tako završava peta, za sada pretposljednja sezona „Prostranstva“. Sezona koja se odmakla od prijetnje protomolekule da se posveti opasnosti koju predstavlja čovjek. Sezona puna snažnih emocionalnih personalnih scena, u kojoj su se naši likovi konačno odmakli od duhova prošlosti, samo da postanu dio nove, dosad neviđene tragedije. Ljudska ambicija i pohlepa postala je uzrok najveće katastrofe u povijesti, u kojoj je teško stradala kolijevka čovječanstva, planet Zemlja. Oprostili smo se od omiljenih likova, ali i upoznali nove, saveznike naših heroja, ali i antagoniste. Također, i u petoj sezoni „Prostransvo“ je nastavilo briljirati s tehničke strane, s odlično režiranim bitkama, vizualijama dostojnim holywoodskih blockbustera i odličnom glazbenom podlogom Clintona Shortera. Naposljetku, kad smo mislili da je došlo vrijeme za (privremeni) predah, tvorci serijala podsjetili su nas da je ovo „Prostranstvo“, te povisili uloge, skrenuvši radnju u potpuno neočekivanom smjeru. Utješno je znati da je šesta sezona odobrena još ranije, ali biti će teško dočekati njen početak.

Ako ste kojim slučajem nestrpljivi i želite znati više o misterioznom liku iza Lakonije, i o sudbini Marca Inarosa, te spojlati prijatelje (ovo zadnje nemojte raditi) imam odličnu vijest za vas. Hangar 7, samo što nije objavio Pepeo Babilona, hrvatski prijevod šeste knjige „Prostranstva“, koja je izvornik za adaptaciju posljednje sezone tv serijala. Knjiga je u pretprodaji do 16. veljače, a možete je kupiti ovdje.

Dodatne opservacije:

  • Svijet „Prostranstva“ je zanimljiv jer je toliko sličan našem. Zato me nije iznenadilo što je Bull, Zemljanin koji ne voli Pojasance, ih nazvao „mršavcima“. Iznenadilo me što ga je Holden, nakon drugog puta opomenuo. Maleni, ali bitni detalj da se pokaže da svi Pojasanci nisu isti, kao i da nisu svi za Inarosa. Također, ako Bull želi ostati s Holdenom na Roci, trebat će kontrolirat svoj jezik, jer nemojmo zaboraviti tko je Holdenova partnerica i prva časnica.
  • A Bull bi mogao ostati na Roci, i to kao pilot. Nakon iznenadnog odlaska Alexa (koji nije tako čudan ako ste pratili vijesti o Casu Anvaru), Bull je najizgledniji izbor za njegovu zamjenu. Iako ništa nije potvrđeno, scena u kojoj Bull pije iz Alexove šalice dobar je hint.
  • Svaka epizoda „Prostranstva“ potvrda je pažnje koju scenaristi i kreativni tim posvećuju znanosti. Gravitacija je već zaštitni znak, a to smo mogli vidjeti i u ovoj epizodi s bocom tekile u slobodnom (ali usporenom padu), jer se ne nalazimo na Zemlji već na Luni.
  • Iako su scene s Naomi bile zanimljive, a gluma je bila naprosto odlična, i dalje se ne mogu oteti dojmu da su te scene mogle biti malo kraće. I dalje nemamo dobar pregled na događaje na Zemlji (koja prolazi kroz nezamislivu katastrofu), a još manje o Marsu. Znamo da je došlo do eksplozije u marsijanskom parlamentu, ali nemamo nikakvih informacija o posljedicama. Da li je i tu krivac Inaros, ili je to djelo odmetnute frakcije. Iste one grupe koja je dokrajčila brodove kod Prstena, i prešla na drugu stranu? Nadam se da će iduća sezona ponuditi bar neke od odgovora.
  • Ono što sa sigurnošću znamo da je postaja Medina (nekadašnji Behemoth) na Inarosovoj strani, što stavlja Slobodnu mornaricu u premoćnu poziciju. Inaros sad kontrolira jednu od najbitnijih, ako ne i najvažniju lokaciju u Sunčevu sustavu.  
  • Kad smo kod Prstena, što se točno dogodilo sa Barkeithom? Crvena izmaglica koja je uništila marsijanski brod podsjeća na sličnu pojavu koju je Holden prezentirao Fredu Johnsonu na početku sezone. Nije objašnjeno, ali to bi mogli biti upravo tvorci protomolekule koji su eliminirali graditelje Prstena. Postavlja se pitanje, zašto su eliminirali baš Barkeith? Ima li to veze s Cortazarovim eksperimentima s protomolekulom na Lakoniji? Sve ove odgovore dobiti ćemo kroz godinu dana (ili u „Pepelu Babilona“, ako vam se na da čekati).
  • A tu je i posljednja scena u epizodi. Ako ste čekali da se odvrti odjavna špica, onda znate o čemu govorim. A ako ne, odite i pogledajte sami.
  • I to je to. Bilo mi je izuzetno drago recenzirati moju omiljenu seriju iz tjedna u tjedan. „Prostranstvo“ je zaista nešto posebno na SF sceni. Rekao bi da je to serija koja je redefinirala žanr u posljednjoj dekadi. Nadam se da ste i vi uživali, i u gledanju i u čitanju. Čitamo se kroz godinu dana, a do tada: oyedeng!

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics