Zapisi iz Prostranstva 3.0 #6: Obračun kod Jupiterovog mjeseca

Veoma je okrutno da nam je SyFy taman nakon što je prošlog tjedna ukinuo The Expanse (o tome pročitajte na kraju recenzije), ovog tjedna pružio nesumnjivo najbolju epizodu do sada, a i jednu od najboljih SF epizoda uopće. Jer ovotjedna epizoda, Immolation, bila je minifilm. Bio je to pravi užitak za gledati, što se tiče likova i radnje, i što se tiče vizualija. Ova epizoda konačno je zatvorila krug tenzija i konflikta koji je dominirao prvim dijelom sezone, i pružila nam akciju, dramu, horor, ali i jedno izuzetno jako emocionalno iskustvo. Joše jednom imali smo finale prije finala, jer epizoda odiše osjećajem završetka, taman prije početka nove priče.

Heroji i zlikovci

Na površini Io, Holden i njegov tim s užasom promatraju kako se kapsule s hibridima, lansiraju u svemir. Nakon što Alex, ali ni sad već združena marsijansko-zemaljska flota ne uspiju uništiti većinu kapsula, naši heroji s užasom otkrivaju da kapsule lete ni više ni manje nego na Mars. Ovo je zastrašujuća vijest, jer Mars sada zna za Erriwnrightov plan s protomolekulom, i u slučaju da hibridi dođu do crvenog planeta, totalni rat će biti nemoguće zaustaviti. Tome valja spomenuti da su hibridi najopasnije i najsofisticiranije oružje u Sunčevu sustavu, a sada su van kontrole. S ovakvim saznanjem, Holden i njegov tim zapućuju se u tajni laboratorij u pokušaju da nađu kontrole, ali i malu Mei.

The Expanse

U međuvremenu, u unutrašnjosti laboratorija, Jules Pierre Mao, zastrašen prisutstvom marsijanskih vojnika na kućnom pragu (a ne znajući da su to Holden&co), planira predaju u zamjenu za imunitet. No Strickland ne dijeli njegovo mišljenje i uspijeva nagovoriti Maoa da organiziraju ne samo obranu, već i da puste na slobodu tajno oružje. A to je kako Bobbie ubrzo otkriva, nitko drugi nego proto-Katoa koji je u ovom trenu lišen zadnjih tragova ljudskosti. Slijedi napeta i akcijski nabijena potjera hodnicima napuštene baze između naše hrabre marinke, i nadljudski snažnog bića koje joj je konstantno za petama. Marsijanski state-of-art oklop nikad ne prestaje impresionirati, te omogućava Bobbie razne bravure, što joj zajedno s treningom daje malu ali vrijednu prednost. Naposljetku, na površini mjeseca, dolazi do konačnog obračuna. Bobbie je ipak nadjačana, ali u zadnjem trenu nešto (važno) odvlači pozornost hibrida, što omogućuje našoj marinki da eliminira kreaturu. No, Proto-Katoina smrt nije trenutak olakšanja. Da, Bobbie je spašena, ali kreatura koja ju je lovila nije postala to svojom voljom, i teško je izbjeći trenutak žaljenja zbog njegove tragične sudbine. Proto-Katoa nikada nije bio zlikovac.

The Expanse

Ne, pravi zlikovci u „The Expanse“ su ljudi. Pogotovo, Strickland, koji je svjesno prekršio sve etičke norme i eksperimentirao na bespomoćnoj djeci, sve u svrhu „znanosti“. Do samog kraja on se nije promijenio. Bio je spreman koristiti djecu kao živi štit da pobjegne i nastavi eksperimente, a kada su ga konačno Amos i Prax stjerali u kut, Strickland je hladnokrvno eliminirao svoju suradnicu u pokušaju da zavara potjeru. Ali Strickland je zaboravio snagu ljudskih osjećaja. Nije uspio zavarati Praxa, koji je nakon svega što je proživio na Roci, bio spreman uprljati ruke krvlju doktora. No Prax ipak nije hladnokrvni ubojica, već zabrinuti otac, spreman na sve, da spasi dijete. Srećom za Praxa, uz njega je Amos, koji spriječava svog prijatelja da napravi nešto zbog čega bi cijeli život mogao žaliti. Upravo je Amos taj koji eliminira Stricklanda, ali ne zbog toga što nema morala, već zato da spasi svog prijatelja. To je bila scena za koju smo znali da dolazi, iako smo zamalo zavarani zbog promjene koju je Prax doživio u zadnjih nekoliko epizoda. Prax je uspio očuvati svoju humanost i konačno dolazi do dugo očekivanog trenutka, na koji smo čekali još od kada smo ga sreli kao naivnog botaničara na Ganimedu. Reunion Praxa i Mei užitak je za gledati, pogotovo nakon napora koji je uložio u potragu. Djeca su spašena, ali drama nije završila. Nakon što je uhvatio Maoa, Holden je šokiran priznanjem financijera da se kontrole nad kapsulama nalaze na UNN-ovoj Agathi King.

Smrt Agathe King

The Expanse

Da stvar bude gora, jedino mjesto sa kojeg se napad može obustaviti, zapovjedni brod UN flote Agatha King, dobio je izravni udar kapsulom, te kako Alex i Naomi objašnjavaju užasnutoj Avasarali, brodu nema spasa. No nakon Holdenovog neugodnog otkrića, izbora nema, te Marsijanac i Pojasnica Razorbackom kreću na King, da pokušaju zaustaviti katastrofu. U međuvremenu, kroz oči Cotyara, koji se uspio izbaviti iz brodske bolnice, možemo i sami vidjeti razmjere tragedije na UN-ovom brodu. Trupla su posvuda, a protomolekula je već počela djelovati što samo doprinosi jezivoj atmosferi. Nekoliko stotina metara dalje, Alex i Naomi uspjevaju doći do komandnog mosta broda, gdje nalaze teško ranjenog admirala Nguyena, glavnog režisera ove tragedije. Bez žaljenja, on im objašnjava da su zakasnili, jer je kapsule nemoguće kontrolirati. Još jednom, „The Expanse“ nam pokazuje da je najveća opasnost ne protomolekula već ljudi. Jer Nguyen je i pred samu smrt i dalje uvjeren u ispravnost svoje odluke. Kako objašnjava šokiranom Alexu, Zemlja može prosperirati samo ako eliminira Mars, a hibridi su način da se to efektno izvrši. Ne pomaže ni otkriće da je Cotyar, koji se u međuvremenu domogao brodskog reaktora (ali i zarazio protomolekulom), odlučio na zadnji korak – samouništenje broda. Dok promatramo vatrenu smrt Agathe King, Naomi obavještava Holdena da je prije bijega s broda, uspjela aktivirati transponder na kapsulama s hibridima. Također, ona ima plan. Sjećate li se onih nuklearnih raketa UN-a, koje je preuzeo Fred Johnson? E pa i dalje su u njegovu vlasništvu; i Naomi ih želi upotrijebiti da uništi kapsule, ali i ojača pregovaračku poziciju Pojasa. No, Pojasnica je naučila lekciju. Ovaj put, prije nego što pošalje poruku na Tycho, Naomi traži odobrenje Holdena i posade. Odobrenje koje dobiva. Emocionalan je to trenutak koji prikazuje Roci obitelj, još jednom ujedinjenu u svojoj misiji.

The Expanse

A dok se u na Jupiterovom mjesecu i u njegovoj orbiti razriješila jedna drama, milijunima kilometara daleko, na Zemlji, nazire se kraj druge. Nakon što je Anna dokaze koje joj je poslala Avasarala pokazala generalnom sekretaru UN-a, ona uživa u kratkom momentu trijumfa, dok vojnici izvode manipulatora i huškača Erriwnrighta iz ureda u lisicama. Ali njen trijumf se pretvara u šok, kada shvaća da se Sorrento-Gillis nije promijenio. On je iskoristio njeno povjerenje jednom kad je i došao na vlast. Sada se to ponovilo, budući da je svu krivnju za žrtve rata, koji je on odobrio (uključujući i nesretne članove posade na Agathi King), uz njenu pomoć smjestio na Errinwrighta! Čudimo se da je Anna i dalje tako prisebna. I sigurni smo da priča s njom još nije gotova.

Pravi početak

Anna se možda osjeća izdana, ali ovo je pobjeda za naše heroje. Jer ova odlična epizoda, ovo finale prije finala, završava s našim herojima ponovno ujedinjenima, negativcima privedenima pravdi, što vidimo u izuzetno efektnom završnom kolažu. Naomi i Holden ponovno su zajedno, Alex i Bobbie dijele vojničke priče, Mei je spašena. Errinwright je uhićen, a osramoćeni Mao prisiljen je da klekne pred „kraljicu“ Avasaralu. Mars je spašen uz pomoć Freda Johnsona i možemo vidjeti kako hibridi nestaju u nuklearnoj eksploziji. Prijetnja protomolekule čini se uklonjenima, ali da li je zaista tako? Jer kao što zapanjeni Amos (koji bi bar pred djecom trebao pripaziti na jezik), šokirano pita, što li se to događa na Veneri, gdje je nešto upravo izašlo iz njene izmaglice!?

The Expanse

Ako ste mislili da vas „The Expanse“ ne može više iznenaditi, pogriješili ste. Jer priča s protomolekulom tek je započela.

Dodatne opservacije:

  • Detalji u ovoj seriji su fenomenalni – na početku možemo vidjeti kako u kriznom stožeru na Zemlji jedan od admirala obavještava okupljenje da poruke iz orbite Io dolaze sa zakašnjenjem od 36 minuta, što bi se doista dogodilo u stvarnosti.
  • Realna aplikacija znanosti najvidljivija je u utrobi umirućeg broda. Budući da su vojnici bili u magnetskim čizmama u trenutku smrti, oni su ostali u uspravnom položaju, budući da nema gravitacije.
  • Još jednom pokazalo se da sporedni likovi u „The Expanse“, ma kako kratko bili prikazani, mogu parirati nekim većim ulogama u ostalim SF serijama. Uplašena članica posade koja je oslobodila Cotyara u dvije minute dala nam je odličan utisak običnog grunta koji više nije siguran koja je svrha rata.
  • Scena s pronalaskom Mei odlično je izvedena. Prvo je nismo mogli vidjeti od ostale djece što je samo pojačalo emotivni doživljaj jednom kad se pokazala. Također, veoma je zanimljivo kako je Amos pažljivo prolazio među djecom dok je tražio Mei.
  • „I am that guy“ – doviđenja doktore Strickland.
  • Igra mačke i miša između čudovišta i marinke puna je tenzija i akcijskih scena, a i nekih izuzetno dobrih vizualnih efekata. Iako se mogu vidjeti problemi s limitiranim budžetom, pogotovo kada se prikazuje monumentalna arhitektura na površini.
  • Također, netko treba poslati memo marsijanskim inženjerima da porade na duljini trajanja baterije.
  • Mali detalj, koji ste mogli vidjeti samo ako ste gledali na velikom ekranu i to više puta. „Objects in the mirror are closer than they appear“. Odličan homage : )
  • Vizualni efekti izlaska protomolekularne strukture iz oblaka Venere jedni su od najboljih viđenih u seriji. Biti će zanimljivo vidjeti što ta struktura planira.
  • I ne zaboravite, onaj plavi blob u Roci.

S ovom epizodom stigli smo do kraja druge knjige, Kalibanov rat koju možete naći na hrvatskom prijevodu u izdanju Hangara 7. Ovo je druga od devet planiranih knjiga „The Expanse“ serijala. Na hrvatskom možete pronaći i prvu knjigu „Buđenje Levijatana“, dok je treća „Vrata Abadona“, u pripremi.

Nažalost u ovome trenu ne možemo reći da li ćemo vidjeti ekranizaciju kompletne knjige, budući da je SyFy u svojoj „neizmjernoj mudrosti“ ukinuo seriju. I to pred ovu izvrsnu epizodu! No, situacija još nije tragična poput one na Agathi King, jer je u tijeku masivna fan kampanja, koja uključuje peticiju (koja je u ovom trenu prikupila više od 100 000 potpisa), uspješan crowdfunding aviona a transparentom (!), intenzivna kampanja na društvenim mrežama, potpora celebritiyja poput G. R .R. Martina i dr. U ovom trenu kampanja ima i svoju web stranicu i facebook grupu, a napravljen je i odličan fan trailer, bolje od ičega što je SyFy ikada napravio. Mi u Europi ne možemo izravno gledati na SyFy, niti na Amazon Prime. Ali pomoći se može, i svaka pomoć će dobro doći. Zato, ako volite „The Expanse“, i ako želite gledati dalje (a postaje samo bolje), pridružite se. „The Work cannot be stopped“ ! #SaveTheExpanse

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.

Check Also

Dnevnik pobunjenika #8: Revolucija uživo

Iz tjedna u tjedan, epizode u epizodu, posljednja Star Wars iteracija – Andor – naprosto …

Star Trek: Lower Decks 3.0 – prvoklasna zabava na donjim palubama

Kad se Star Trek: Lower Decks pojavio na malim ekranima, nemali broj Star Trek fanova …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics