Zapisi iz prostranstva #11: Gdje lovac postaje lovina

 

18042017_the_expanse_post_1

U pretposljednjoj epizodi pred finale „The Monster and the Rocket“, serija The Expanse je dodatno povisila uloge i preokrenula ploču. Ovom izuzetno dinamičnom i emotivnom epizodom dominirale su političke intrige, spašavanja u zadnji čas, i neočekivani preokreti. Vidjeli smo najgoru stranu čovječanstva, ali i najbolju, dok su se raspali stari savezi a stvorili novi. Figure su mijenjale pozicije izuzetno brzo, a lovac se nerijetko našao na mjestu lovine.

Epizoda je započela na Zemlji, gdje pratimo Sadavira Errinwrighta, poznatog i kao najhladnijeg čovjeka u Svemiru; podtajnika UN-a, zabrinutog oca i jednog od zavjerenika upletenog u posao s protomolekulom, kako broji posljednje sate prije saslušanja o njegovoj ulozi u incidentu s Erosom. Režiser i scenaristi iskoristili su sve dostupne tehnike da nas uvjere da je Errinwright politički mrtvac. Ovog hladnog diplomata i političara gledamo u njegovim rijetkim trenutcima slabosti, kako preispituje samog sebe, provodi zadnje trenutke sa svojom obitelji, dok tone u depresiju. Pomalo bizarna scena razgovora s njegovim sinom upućivala je da je Errinwright svjestan kakvu će posljedicu i sramotu njegov debakl imati za obitelj. Emotivna i dirljiva scena s Avasaralom, i primopredajom medalje, dala je naslutiti gledateljima da je ovo njihov zadnji susret na službenoj poziciji, pogotovo jer Avasarala nije popustila i odlučila riskirati svoj ugled i utjecaj da spasi svog šefa. U trenutku u kojem Errinwright piše svojoj bivšoj ženi, i promatra pilulu, skoro pa možemo povjerovati da je ovo njegov kraj, da ego podtajnika UN-a, jedne od najmoćnijih osoba na Zemlji, ali i u Sunčevu sustavu, neće dopustiti poniženje saslušanja, i da će okončati život samoubojstvom. Taj kaleidoskop scena bio je rijedak i dobrodošao uvid u Errinwrightovu psihu, budući da je ovaj lik do sad dobro skrivao svoje prave osjećaje. Ako ste se pobojali da je Errinwright naglo otkrio savjest, ne brinite. Iza dima i ogledala, Errinwright je cijelo vrijeme radio ono što mu najbolje ide, manipulirao ljude oko sebe, što je kulminiralo tijekom susreta s marsijanskim ministrom obrane. Naizgled prijateljska večer uz kvalitetni, stotinu godina stari scotch i razgovor o pravoj namjeni za protomolekulu (kako se pokazalo za Mars to nije rat, već ubrzanje procesa teraformiranja) završila je eliminacijom marsijanskog političara (ona pilula bila je ipak otrov, samo namijenjen drugom), što je ostavilo Errinwrighta i Zemlju kao jedine natjecatelje za protomolekulu. Večer je započela hladnokrvnim ubojstvom, a završila uništenjem marsijanskog broda Karakum (na putu da uspostavi kontrolu nad protočudovištem) i izdajom najvjernije suradnice. „Earth first“ je tako dobio svoje mračnije značenje, a Sadavir Errinwright je ostao najbeskrupulozniji čovjek u svemiru, pravo čudovište iz naslova.

Dok je Errinwright pripremao svoj plan, Avasarala je krenula na svoj dugo očekivani sastanak s Jules Pierre Maom na njegovoj privatnoj jahti, negdje u UN-Mars neutralnoj zoni. Avasarala je svjesna da je to rizično putovanje, ali je uvjerena da s Maom može izaći na kraj. U najgorem slučaju tu su njen čovjek od povjerenja, Cotyar i prebjegla marinka Bobbie. Nakon zabavne scene u shuttleu, trio je stigao na Maovu preluksuznu jahtu, gdje smo imali priliku gledati još malo humora. Kako će se ubrzo pokazati, to je bilo više nego potrebno, s obzirom na ono što je uslijedilo. Na početku pregovora, činilo se da je Avasaralina taktika urodila plodom. Iznerviran prijetnjama njegovoj obitelji (Avasarala nije poštedila čak ni rođaka redovnika!), Mao je uistinu pokušao postići dogovor s UN-matrijarhom. U najvažnijem momentu, sastanak je prekinuo neočekivan poziv sa Zemlje. Avasarala je po svemu sudeći napravila prvu grešku u svojoj karijeri. Po reakciji dvojice pregovarača, ni Avasarala, a ni Mao nisu očekivali Errinwrigtovu izdaju. Nakon što je eliminirao Mars iz utrke za protomolekulom, i osigurao svoju poziciju, Errinwright se odlučio riješiti svoje zamjenice. Maou koji je donedavno pregovarao s Errinwrigthom sa superiorne pozicije, naređeno je da eliminira Avasaralu te da se odmah vrati na Zemlju gdje će nastaviti suradnju na protomolekuli. Izdaja njenog najbližeg suradnika ostavila je Avasaralu u neugodnoj poziciji, na neprijateljskom teritoriju, i biti će zanimljivo gledati kako će se iz nje izvući.

Dok se na Zemlji i na luksuznoj jahti odvija politički triler kojeg dirigira „čudovište“ iz UN-a, na Ganimedu je u tijeku sezona lova na nešto drugačiju zvijer. Nakon bliskog susreta sa „sedmim čovjekom“ u prošloj epizodi, Holden, Alex i Prax vratili su se na Roci s kojeg prate svoj plijen. Za Holdena, uništenje protočudovišta postalo je opsesija, njegov „Ahab“ moment zbog kojeg je spreman zanemariti opasnost po brod i po posadu. Da doprinese frustraciji i mračnom raspoloženju, njegov „bijeli kit“ ne predaje se lako, tjerajući Holdena i Roci ne samo u fizičku opasnost (među nestabilne ruševine agrarne kupole) već i u onu psihološku (budući da zbog Holdenovih iracionalnih postupaka dolazi do konflikta među posadom). I Alexu i Praxu teško je naći zajednički jezik s kapetanom, jer Holdena i dalje proganja sablast Erosa, tisuće nesretnika žrtvovanih zbog protomolekule.

18042017_the_expanse_post_2

Utvara Erosa utječe i na Holdenovu prvu časnicu, Naomi, koja je prisjetimo se, obeshrabrena beskonačnim i destruktivnim lovom na protomolekulu, zajedno s Amosom napustila Roci. No za razliku od kapetana, kojeg pokreće bijes, Naomi pokreće krivnja, osjećaj da nije dovoljno napravila za žrtve na Erosu. Njen plan je osposobiti teretni brod, Weeping Somnambulist, i pomoći u evakuaciji pojasanaca s raspadajućeg kompleksa na Ganimedu. No, čini se da to iskupljenje neće biti lako. Kaskadni pad sistema koji je Prax predvidio, sad je očit svima. Dok se kompleks raspada pred njihovim očima, očajni pojasanci nastoje se na bilo koji način ukrcati na Somnambulist. Usprkos protivljenju kapetanice teretnog broda (koja još zamjera Naomi gubitak njenog muža), Naomi pomaže osposobiti brod, samo da bi otkrila neugodnu istinu. Zbog raspada sistema za filtraciju zraka, Somnambulist je napunio spremnike kisika za samo 52 osobe. Usprkos najboljim namjerama, prokletstvo Erosa nastavlja pratiti hrabru pojasanku. Sada je na njoj i kapetanici da objasne uspaničenoj masi zašto brod koji može uzeti 300 ljudi može ponijeti samo jednu šestinu. Iako se i kapetanica i Amos protive takvoj ideji, Naomi uzima taj nezahvalan zadatak i nakon što „drogira“ svog inženjera, odlazi van broda da organizira evakuaciju malobrojnih. Logično, na lošu vijest masa reagira nevjericom, bijesom, i panikom, ali uz pomoć jednog hrabrog pojasanca Naomi uspijeva realizirati svoj plan i ukrcati najranjivije. Kratka je to ali izuzetno snažna scena u kojoj je pokazana posebnost pojasanaca. Zanemareni i prezreni od nutarnjih planeta, pojasanci su s vremenom stvorili osjećaj solidarnosti. Ta je scena još i snažnija ako je se usporedi s okrutnom borbom za preživljavanje koju su odigrali zemaljski i marsijanski političari, i koja bi mogla prouzročiti konflikt koji će ugroziti bilijune. Gledati pojasance kako se solidariziraju i mirno i dostojanstveno prihvaćaju svoju sudbinu unosi dašak nade za čovječanstvo u okrutnom i nemilosdrnom univerzumu po kojem je serija poznata.

Iako su uspjeli pobjeći iz raspadajućeg kompleksa, mukama Somnambulista i njegovih putnika i posade ovdje nije kraj. Ganimed je i dalje u marsijanskoj no-fly zoni, a nedavna smrt Karakuma samo je pogoršala situaciju. Ubrzo nakon undockinga marsijanska patrola kontaktirala je Somnambulist i naredila da se vrati na površinu! Svjesni da je to nemoguća misija, Naomi i kapetanica (Amos je još pod narkozom) traže dozvolu za prolazak koja im je naravno odbijena. Putnici na Somnambulistu za dlaku su izbjegli sigurnu smrt u hangaru, samo da bi im život okončao marsijanski torpedo!? I u trenutku kada se činilo da je sudbina Somnambulista zapečaćena stiže konjica. Holden je na nagovor Alexa napustio lov na protočudovište (bar privremeno) i u zadnji čas stigao u pomoć Somnambulistu. Iskoristivši povišene tenzije među suprotstavljenim flotama Marsa i UN-a u orbiti Ganimeda, Holden je odigrao na kartu potencijalnog napada na marsijansku flotu, u slučaju da ne propuste Roci i Somnambulist. Neočekivano, marsijanski zapovjednik je od lovca postao lovina. Holdenov se blef isplatio, budući da Marsijanci očekuju konflikt s UN-om, u kojem je svaki brod od vitalne važnosti.

Dolazak Roci u pomoć Somnambulistu zatoplio je odnose među posadom, ali situacija je daleko od normaliziranja. Holden je možda odstupio od svoje uloge Ahaba, ali njegov „bijeli kit“ nije. Naime, u zadnjoj sceni vidimo da je Roci, bez znanja posade pokupio slijepog putnika. S Avasaralom i Bobbie zarobljenim na Maovoj jahti, Errinwrightom i Maom ponovno partnerima u zločinu, i slijepim putnikom u teretnom prostoru Roci, gledati ćemo nesumnjivo zabavno finale. A nemojmo zaboraviti Arboghast i što god se događa na površini Venere. Pitanje za idući tjedan, tko je sad lovac, a tko lovina?

18042017_the_expanse_post_3

Dodatne opservacije:

 • Ime opere koju Errinwright i Korshunov gledaju prije pada maski (i gdje je Korshunov otrovan) „The Rise and Fall of the City of Mahagonny“ nije izabrano slučajno. Ova opera Bertholda Brechta satira je kapitalizma gdje se ispod fasade civilizacije, blagostanja i zadovoljstva, skrivaju korupcija i okrutnost. UN u Expanseu je sličan sistem, jer se pod fasadom prividnog prijateljstva i kolegijalnosti, vodi teška i bespoštedna borba za moć i utjecaj.
 • Kako je Errinwright izjavio: „Daj majmunu štap i on će zatući drugog majmuna“. Ovo je definitivno homage na kultnu scenu iz „2001: Odiseja u svemiru“.
 • Scena u shuttleu između trija Cotyar-Bobbie-Avasarala bila je dobrodošao dašak humora u ovoj izrazito mračnoj i dramatičnoj epizodi. Osim što je pokazalo čvrstu gotovo mentorsku vezu između Avasarale i Cotyara, scena nam je pružila i daljni uvid u Bobbien karakter, kao i razvoj dinamičnog odnosa s Cotyarom. Avasarala je kako izgleda, uspjela okupiti „dream team“, i to u pravi trenutak.
 • Također, razgovor između Avasarale i Bobbie pokazao nam je po prvi put da Avasarala ima slabost. Ona je više nego svjesna da je sastanak s Maom veliki rizik i da se može pretvoriti u katastrofu. Mada u ovom momentu nije znala da Mao možda i nije onaj koga treba držati na oku.
 • Avasarala ne voli svemirska putovanja. Njena omiljena mantra „Earth first“ je tako dobila dodatno značenje.
 • Kratki govor koji je Avasarala održala o „pravoj gravitacijskoj sili Zemlje“ je odličan. Avasarala je ispravno pretpostavila da će njena glavna karta za pregovore s Maom biti Zemlja, tj. prava gravitacijska sila koju planet ima na njega. Mao neće biti u mogućnosti da zanemari utjecaj Zemlje na njegove uspomene, njegov život i njegovu psihu. Za nekoga tko je naviknut da ima sve, egzil sa Zemlje bio bi ravan smrti. Čini se da je Avasarala bila u pravu. No nije računala na značenje koje Zemlja ima na druge. I tu je pogriješila.
 • Maova jahta „Guanshiyin“ je oličenje luksuza i bogatstva koju čovjek poput Maoa ima. Za razliku od ostalih brodova prikazanih u seriji, ova je jahta sve samo ne utilitarna. Sve na brodu posvećeno je osjećaju udobnosti, estetike i tradicije. Od zidova i namještaja od skupocjenog mahagonija (koji u univerzumu Expansea vjerojatno košta mnogo više nego danas), do podsjetnika na Maovo podrijetlo – srednjovjekovnog oklopa i holograma koji prikazuju skupocjene kineske artefakte.
 • Posebno važna scena (ne toliko za priču, koliko za worldbuilding) je ona s Bobbie i sendvičima s krastavcima. Iz današnje perspektive lako je zaboraviti kako bi ogromno povećanje zemaljske populacije utjecalo na promjenu prehrane. Krastavci su tu odličan primjer kako nešto što uzimamo zdravo za gotovo može u bliskoj budućnosti postati rijetkost i znak luksuza. Krastavci su naime oskudni nutrijetnima, a za uzvrat koriste ogromne količine vode. Vode koja je u univerzumu Expansea nije uvijek dostupna, i koja se koristi za mnogo praktičnije stvari. Tako da su krastavci jedna od prvih namirnica koja bi nestala s liste prehrane. Na to valja dodati da je Bobbie s Marsa, koji definitivno ima probleme s vodom, te su za nju krastavci ravni današnjem skupocjenom kavijaru. Bobbie je i vojnik, naviknuta na bezukusnu ali hranjivu hranu. Ako sve to uzmemo u obzir scena s krastavcima postaje jedna od integralnih, i najboljih scena u čitavoj seriji i dokaz da autori stvarno znaju svoj posao.
 • Da li se u medalji koju je kao poklon za rastanak Errinwright dao Avasarli nalazio uređaj za praćenje? Budući da je Errinwright definitivno iskoristio Avasaralu da otkrije lokaciju Maove jahte.
 • “You’re not finished yet.” – moment u kojem pojasanac Champa priznaje Naomi kao ravnopravnu, kao pojasanku (nakon što su joj od Erosa nadalje mnogi to poricali, prozivajući je kao zemaljsku kolaboratoricu) izuzetno je snažna i dirljiva scena. Naomi je unatoč svim problemima uspjela očuvati svoju ljudskost i pomoći svojim pojasancima.
 • Praxovo zagovaranje da poštede protočudovište je s jedne strane očekivano (moguće je da je to Mei). S druge strane, pomalo je zastrašujuće, jer je to biće ne samo skrivilo smrt marsijanskog i UN tima, kao i znanstvenika, već je, kako se pokazalo, i skoro pa nemoguće kontrolirati.
 • “Give me an open channel.” – Oh, Holden…
 • “When the shit hits the fan out here, I expect you to get me out of it.” – Avasaralina izjava na početku epizode definitvno je izjava koja je obilježila cijelu epizodu. Jer da, u ovoj epizodi ama baš sve je pošlo krivo, za svakog od naših heroja.
 • Avasarala je u ogromnim problemima. Ali, valja se prisjetiti da je Cotyar ponio sa sobom kofer sa „svečanom haljinom“ za Bobbie. Hmmm, što bi to moglo biti?
 • Teško je povjerovati, ali do kraja treće sezone ostala je još samo jedna epizoda. Puno toga se treba pokriti u kratkom vremenu, te je pitanje hoćemo li se vratiti na Tycho, ili vidjeti što je Andersonov plan s Cortazarom. Nadajmo se da ćemo barem vidjeti što to protomolekula planira s Venerom.

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.

Check Also

The Boogeyman: prvi trailer za Kingovu adaptaciju istoimene priče!

20th Century Studios i 21 Laps objavili su prvi trailer i poster za The Boogeyman, …

Tomb Raider: Amazon radi na novom filmu, igranoj seriji i videoigri!

Amazon je po svemu sudeći odlučio zaigrati na veliko po pitanju Tomb Raidera. Prvo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics