Westeroška kronika #7: Početak kraja

Stigli smo do dugo očekivanog finala pretposljednje, sedme sezone Igre prijestolja, koja je definitivno pomaknula granice, i u mnogim aspektima postala nedostižna konkurenciji. Ovo je bila sezona u kojoj je low fantasy zamijenio high fantasy, praćen scenama kojih se ne bi posramili ni holywoodski blockbusteri. Scenama koje bi se komforno našle na velikom platnu. I upravo tu leži problem. Igra prijestolja započela je kao adaptacija jednog od najboljih književnih fantasy serijala. Prve sezone bile su poput vožnje parnom lokomotivom. Kroz prozor gledate predivan krajolik, odlične dijaloge, razvoj i dinamiku likova, worldbuilding na visokoj razini. Svako toliko imate dobar pogled na spektakularnu scenu, no njih je malo, i u službi su radnje. No kako sezone prolaze, te scene postaju sve mutnije, i sve više spektakularnije. U sedmoj sezoni, a pogotovo u prethodnoj epizodi, taj vlak više nije parnjača…to je superbrzi moderni vlak, koji je možda i previše ubrzao. Prizori koji se mogu vidjeti su nasumični, možda predivni, ali teško nam ih je smisleno povezati. Također zbog silne brzine, i bljeska spektakla, teško je vidjeti ponor kojem se vlak ubrzano približava, iako ga za sada još ne dostiže. Da nade za izbjegavanja ponora ima pokazala nam je finalna epizoda „The Wolf and the Dragon“, usporena epizoda koja je kombinirala odlične specijalne efekte, ali i neke od najboljih karakternih scena i dijaloga u dugo vremena. No ubrzanje je ostavilo traga, jer finale je nažalost imalo i neke od najgorih scena u cijeloj seriji, koje je bilo bolno gledati. „The Wolf and the Dragon“ bio je početak kraja. Bio je to nagovještaj drukčije Igre prijestolja koja nas čeka u zadnjoj sezoni.

GoT

Čast i glupost

Finale se nastavilo direktno na prethodnu epizodu. Nakon skoro pa besmislene samoubilačke misije onkraj zida, misije bez previše logike koja je poslužila kao razlog da se svi likovi koji nešto znače okupe u Kraljevom grudobranu da provedu jednako nelogičan plan primirja; oni se doista i jesu okupili u glavnom gradu – točnije u Zmajskoj jami, simboličnom mjestu gdje su Targaryeni držali posljednje zmajeve. To mjesto gdje je moć zmajske krvi počela kopniti, mjesto je gdje će se (pokušati) iskovati novi svijet, koji bi ako plan ne uspije mogao kratko trajati. No prije velikog sastanka, odigrali su se i zadnji reunioni, ove sezone.

Od srdačnog i humorističnog susreta trija Tyriona i Bronna (konačno) i Poda, nelagodnog (obzirom na način kako su se rastali) Sandora i Brienne, pa do emotivnog reuniona Brienne i Jaimea, početak epizode pokazao nam je da serija nije zaboravila ono u čemu je najbolja – dijaloge. Posljednja se sastanku pridružila Daenerys čiji je spektakularni dolazak na Drogonu nesumnjivo impresionirao Cersei i njenu svitu.

GoT

Inicijalno, sastanak je bio možda previše koordiniran jer se doimao režirano (isforsirani susret braće Cleagane, Euronova upadica Theonu), ali s demonstracijom nemrtvog postalo je očito koji su ulozi u igri. Sama demonstracija bila je napeta i jeziva, te je poput same Cersei, nesumnjivo prikovala mnoge gledatelje za stolicu. Demonstracija je bila izvedena skoro pa stručno, sa svim elementima prisutnim (nemrtvi u punoj snazi, presijecanje i na kraju, palež). Demonstracija je kako se činilo ispunila cilj, jer je zastrašila inače hladnu lavlju kraljicu. Eurona je pak prestravila, budući da je žurno napustio sastanak, rekavši ostalima da se sami snađu. U jednom trenu činilo se da su riskantna samoubilačka misija i gubitak vrijednog zmaja bili vrijedni gubitaka, jer je Cersei počela razmišljati o primirju. No sve je pokvario nitko drugi doli časni Jon, koji je odbio Cersein zahtjev za neutralnost u post-zimskom ratu, i svima okupljenima objavio da je savio koljeno kući Targaryen. Jon je tako zacementirao poziciju ne samo najgoreg vojnog zapovjednika Westerosa, već i najgoreg diplomata. Njegov sebičan akt razumljivo je razbjesnio ne samo Cersei koja je ponudu odmah povukla, nego i Dany i Tyriona, i to sasvim opravdano, budući da je od cijelog akta koristi imao jedino Jon. Jon koji je svojom glupošću (jer kako to drukčije opisati) prokockao gubitak vrijednog zmaja.

Da stvar bude gora, povlačenje Cersei iz pregovora prisililo je Tyriona da poduzme ogromni rizik i osobno pokuša uvjeriti sestru koja ga je pokušala ubiti (dvaput), u opasnost koja prijeti onkraj zida i nužnost primirja. I iako je do nje došlo glupošću pod izlikom časti, upravo je ta scena – scena u kojoj se brat i sestra sreću u jednom od najnelagodnijih reuniona ove sezone – možda i najbolja scena ne samo epizode, već i čitave sezone. Bilo je to napeto suočavanje, prepuno emocija. Suočavanje koje je obilježilo podsjećanje na greške iz prošlosti, trenutak u kojem je Tyrion konačno priznao Cersei važnost koju njegova obitelj ima za njega, iako se bori na drugoj strani. Bila je to scena u kojoj je Cersei odabrala poštediti svog brata, i na pomalo čudan način potvrdila svoju opsesiju obitelji. Bila je to scena koja uzdiže Igru prijestolja iznad ostalih serija. Scena kakvih je nažalost sve manje.

GoT

Tyrionovo preživljavanje iznenadilo je sve okupljene u Zmajskoj jami, a još više ih je iznenadila ponuda Cersei: ne samo za primirje, već i za savez. No kako je Jaime otkrio na lannisterskom ratnom vijeću, Cersein savez bio je varka. Varka ne samo za Tyriona i Jaimea, nego i za mnoge gledatelje. Trudnoća Cersei nije promijenila, već je samo pojačala njen poriv za preživljavanjem. Poriv toliko jak, da je spremna pogaziti sve što je zagovarao njen otac (unatoč njenom pozivanju na Tywina i vrijednost zlata) – ona je spremna razoriti svoju obitelj. Jer Jaime – koji je vidio svu silu zmajeva, a potom i nemrtvih – suprotstavio se sestrinom planu da uz pomoć Eurona (koji kako se ispostavilo nije pobjegao nego se zaputio u Essos), i Zlatne družina konsolidira i povrati izgubljeni teritorij dok su snage Sjevera i Targaryena zauzete u borbi protiv Vojske mrtvih. Nakon što je pokušaj uvjeravanja u suludost ovog plana (tko god pobjedi na Sjeveru neće imati problema osvojiti ostatak Westerosa, a oslanjanje na plaćenike i poremećenog Eurona ogromni je rizik) propao, Jaime je konačno shvatio da je njegova sestra izgubila kontakt sa stvarnosti. Vrlo je moguće da je kao i njen plan, njeno dijete samo varka. Pod prijetnjom smrću (koja se vrlo lagano mogla desiti) Jaime je konačno odlučio napustiti ludu kraljicu i sam krenuti na Sjever.

Nešto je trulo u Oštrozimlju

Dok razočarani Jaime napušta dramu u glavnom gradu i kreće se na Sjever, u Oštrozimlju se odvija još veća drama, rezolucija možda i najgore radnje ove sezone. Maloprsti je nastavio unositi razdor između Arye i Sanse, iskoristivši Sansinu ranjivost nakon primitka Jonovog pisma o prisegi Sjevera Targaryenima. Njegov plan završava konfrontacijom dvije sestre u velikoj dvorani zamka, u prisutstvu svih vazala i Vitezova doline. Na njegovu nevjericu (iako ne na nevjericu gledatelja) ispostavilo se da je cijela isforsirana drama između dvije sestre u proteklim epizodama bila varka. Varka koja je lorda Baelisha uljuljala u lažan osjećaj sigurnosti, i varka koja će ga koštati života. Jer umjesto Arye, Sansa pred svim vazalima i vitezovima Doline, uz pomoć deus ex Brana koji je svjedočio svim grijesima Maloprstoga, osuđuje svog savjetnika na smrt. Simbolično, kaznu izvršuje Arya, bodežom kojim je Maloprsti namjeravao eliminirati Brana i tako započeo sukob koji je Westeros bacio u kaos.

GoT

Iako simbolična scena, Baelishov je kraj skoro je pa bolno gledati. Teško je pomisliti da bi čovjek koji je počeo od ničega, i pažljivim planiranjem i splektarenjem postao siva eminencija, jedan od najmoćnijih i najinteligentijih ljudi Westerosa dopustio ovako glupi kraj. Istina, možda nije računao na svevidjelicu Brana, ali ovakav kraj jeftin je scenaristički trik kojim se rješava izuzetno zanimljivog lika s kojim se ne što napraviti (i nije ovo prvi put, sjetite se samo Stannisa). Nažalost, nakon cijele sezone u kojoj smo gledali Maloprstog na marginama, i sa sestrama Stark koje se konačno ponašaju kako bi se očekivalo, kraj ove bolne drame je na neki način olakšanje. Bilo kako bilo, Maloprsti se popeo na nedostižnu stepenicu ljestava kaosa, i survao u jezero svoje vlastite krvi. Gorki okus malo je ublažen narednom scenom, u kojoj gledamo kako se Arya i Sansa konačno povezuju na snijegom pokrivenim bedemima zamka. Sestre možda nisu jako bliske, i možda još imaju problema iz djetinjstva koje je naprasno prekinuto, ali nakon svog krvoprolića, nakon svih gubitaka, izdaja i patnji, i dalje su obitelj. Kako nas je Sansa podsjetila, Starkovi će preživjeti ako se čopor drži zajedno. No pitanje je koliko će se čopor držati zajedno nakon što se suoče s novim otkrićem.

Jer dok se nakon razriješene drame sestre mire u obiteljskom zamku, na istom mjestu razriješava se još jedna drama – jedna od najvećih tajni Westerosa. Tijekom susreta sa Samom (koji se vratio iz Citadele) Bran nam otkriva ono što smo već znali, Jon nije kopile Neda Starka. Ali Sam, koji je čini se zapamtio fusnotu (iako ne i činjenicu da je Gilly to otkrila) nadopunjuje Brana. Jon je legitimni sin Rhaegara i Lyanne Targaryen, budući da su se oni u tajnosti vjenčali prije izbijanja Robertove pobune. Bran se teleportira u prošlost i potvrđuje, Jon je zapravo Aegon Targaryen. Dok Bran svjedoči događaju koji mijenja sve, na brodu koji plovi prema Sjeveru gledatelji svjedoče još jednom događaju koji bi mogao sve promijeniti – Jon i Dany konačno se „ujedinjuju“ u brodskoj kabini. I dok se postavljaju temelji za budućnost, ona je u prijetnji da nestane.

GoT

Početak kraja

Gdje ste bili kada je Zid pao? Epizoda završava cliffhangerom svih cliffhangera. Nakon sedam sezona, neprolazna magična barijera koja je tisućama godina čuvala Sedam kraljevina od svih opasnosti onkraj zida probijena je. Opasnost na koju je Jon Snow aka Aegon Targaryen ispravno upozoravao prešla je u zemlje živih. Proboj Zida bio je možda i najspektakularnija scena dosad viđena u seriji. Uz pomoć zombi Viseriona, Noćni kralj uspio je otopiti ogroman blok zida pored Istočne stražarnice i probiti prolaz svojoj jezivoj sljedbi. Od leta veličanstvenog zombi-zmaja, njegovog jedinstvenog i mističnog plavog plamena, jezivih krikova koji naznačuju trajnu agoniju; do osjećaja nemoći straže – prikazanog kroz oči Tormunda i Berica – dok se Zid lomi pred njihovim očima, bila je to maestralno izrađena scena. Spektakularna scena koja je zaokružila ovu neujednačenu sezonu, i ostavila nas u isčekivanju završnih šest epizoda, iščekivanju koje bi moglo potrajati. Bio je početak kraja.

Dodatne opservacije

   • Bilo je zabavno promatrati Jonovu provincijalnu impresiju Kraljevog grudobrana. Kao sjevernjak, koji nikad nije vidio ništa veće od Oštrozimlja, glavni grad od milijun stanovnika velika je promjena.
   • Jon Snow (uskoro Aegon) puno stvari ne zna. Ali njegova primjedba Dany da proročanstva nisu uvijek pouzdana ima smisla. Biti će zanimljivo vidjeti kamo će nas to odvesti, pogotovo nakon scene u kabini.
   • Prikaz moći koji je Dany izvela pred kopnenim bedemima glavnog grada bio je nesumnjivo veličanstvena scena. No pitanje je kako je Sivi crv uspio izbjeći lannistersku opsadu Bacačeve hridi. Jesu li Lannisteri u potpunosti napustili okolicu njihovoga zamka i krenuli na Jug, ostavivši samo Eurona da uništi flotu Targaryena. Ili je ovo bio plot hole.
   • Konfrontacija braće Cleagane bio je jedan od događaja koji su fanovi željno iščekivali. Na žalost mnogih nije završilo dvobojem, ali nije ni otklonilo tu mogućnost u zadnjoj sezoni.
   • Priznajem, bio sam u krivu s nemrtvim i Cersei. Kraljica je bila vidno zaprepaštena demonstracijom. Također iznenadila me njena dvoličnost.
   • Jeste li primjetili Qyburnovu reakciju na nemrtvog. Za razliku od ostalih jedino pali meštar Citadele nije pokazao strah. Štoviše bio je žalostan nakon što je Sandor eliminirao nemrtvog.
   • Jonova nepromišljena javna izjava lojalnosti kući Targaryen bila je glupa. Ali još manje smisla ima to da Dany nije obavjestila Tyriona o Jonovom savijanju koljena – to je nešto što je trebala napraviti prije nego što je krenula u osjetljive pregovore.
   • Nakon sezona patnje i očajavanja, Theon je konačno pronašao svrhu. No, malo je bizarno da je njegova snaga upravo ono što mu je uzeto. Sa skraćenom zadnjom sezonom, nadam se da će Theonova spasilačka misija biti izvedena kako spada.
   • Theon Jonu “You’ve always known what was right, even when we were all young and stupid. Every step you take, it’s always the right step.” Theon, gledamo li mi istu seriju?

  GoT

  • Nakon cijele sezone inaktivnosti, i frustracije mnogih njegovim ponašanjem, Jaime je konačno našao hrabrost i napustio svoju sestru. Pokrivanje zlatne ruke bio je simboličan čin, ali još bolje bi bilo da je odbacio zlatnu ruku kao simbol novog Jaimea. Nadajmo se da će se njegov jaz s Cersei produbiti još više, i da će na kraju upravo on eliminirati ludu kraljicu.
  • Simbolici Jaimeva odlaska dodatno pomaže promjena vremena. Scena u kojoj snijeg počinje padati na glavni grad, odlična je i moćna scena. To je velika prekretnica za seriju, a istovremeno je tih i kontemplativan trenutak. Pogotovo je zanimljivo gledati kako sniježni pokrivač zatrpava Cersein mural Westerosa. Nepobitan podsjetnik da je glavni problem za lavlju kraljicu upravo Zima.
  • Kao veliki fan knjiga, moram priznat da je tren u kojem otkrijemo da je Jonovo pravo ime Aegon i tren u kojem svjedočimo vjenčanju Rhaegara i Lyana imao snažan utjecaj na mene. Ovo su stvari o kojima mi, čitatelji, spekuliramo već godinama (neki i više od desteljeća), i to bi trebali biti prvi od otkrića koje će nam G. R. R Martin dati u narednoj knjizi, ako ih ikad napiše. I ako se bolje razmisli, Rhaegar je dakle dvoje djece nazvao Aegon?
  • Ovo saznanje imati će i velike ramifikacije na odnos Aegona s tetkom Daenerys. Iako prisjetimo se Targaryeni su poznati po vezama unutar obitelji. No biti će svakako zanimljivo vidjeti tko će se na kraju sjesti na Željezno prijestolje. Ako ono preživi do zadnje epizode.
  • Posebno je zanimljiva scena s Tyrionom koji zabrinuto gleda dok Jon ulazi u kraljičinu kabinu. Sjetimo se izjave meštra Aemona, “Love is a death of duty”. Izgledno je da je Tyrion zabrinut da bi ova neplanirana veza Jona i Dany mogla zakomplicirati političku situaciju. I obzirom na otkriće koje je sceni prethodilo, nije da nije u pravu.
  • Tormund i Beric preživjeli su suicidalnu misiju samo da se nađu ravno na putu Vojsci mrtvih. Budući da je Beric rekao Sandoru da će se opet vidjeti, a Tormund je jedan od najomiljenijih likova, bilo bi razumno pretpostaviti da su preživjeli.
  • Gdje je Gendry? Favorit fanova vratio se da se pridruži možda i besmislenoj misiji, te je nakon hrabrog maratona nestao.
  • I gdje je Edmure Tully? Nesretnog gospodara Rijekotoka zadnji su put spomenuli u prvoj epizodi sezone, kada je Frey rekao da je zarobljen u tamnici Blizanaca. Je li ga Arya oslobodila nakon masakra, ili je nesretni Edmure u nekoj drugoj tamnici. Je li još u seriji? Saznat ćemo najranije iduće ljeto, a po svemu sudeći 2019. Ovo je uistinu bio početak kraja. Ali za kraj ćemo se načekati.

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.

Svi koji nam ostave komentar na epizodu ulaze u bubanj za osvajanje GoT majice ili privjeska. Komentar može biti fokusiran na epizodu, kompletnu sedmu sezonu ili na sami osvrt.

Check Also

Cloverfield: Paramount razvija novi fim, poznat je i redatelj!

Očito više nema smisla komentirati da li nam to treba ili ne, jer ionako se …

Prvi trailer za Huluov reboot Hellraisera!

Konačno je objavljen prvi službeni trailer i poster za novi Hellraiser, reboot Barkerovog kultnog horror …

14 komentari

 1. Gordana Grabar

  Sveukupno sam zadovoljna, s nekim scenama više, s nekima manje. Sezona je odlična, pogotovo što nas sve drži na iglama u nedostatku knjiga

 2. Theon, gledamo li mi istu seriju? 😀 Baš!

 3. Super 🙂

 4. Meni nakon scene ubijanja Maloprstog nije ostao gorak okus, nego dapače, bio sam vrlo zadovoljan ishodom 🙂 To samo govori koliko utisci mogu biti različiti. To mi je bila najdraža scena cijele sezone, koju sam već desetak puta ponovo pogledao, a moment kad je Sansa dovršila pitanje sa “…, lord Baelish?” najdraži moment. Da me se ne shvati krivo, obožavam utjecaj Maloprstog u Igri Prijestolja i svjestan sam da smo ostali bez vjerojatno najzanimljivijeg lika u cijeloj seriji. No pratili smo ga punih 7 od 8 sezona, divili se kako vidi par sezona unaprijed, no Trooka Vrana koja vidi puno više od toga, i unaprijed i unazad, koštala ga je glave. Zadovoljan sam načinom na koji je otišao, posebno kad se zna da je na račun pomirenja dviju sestara 🙂

 5. bran: i see everything, i know everything.
  sam: jon snow isn’t a bastard but rhaegar’s legitimate son.
  bran: OMG SRSLY??

  😐

 6. Pravi D&D ništa neočekivano.

 7. Osvrt je kao i inace odlican, samo se ne slazem sa interesantnoscu nekih scena. Meni osobno nije bilo emotivno ni zanimljivo gledati dijalog Cersei i Tyriona, a Euronova podbadanja su bila bolno isforsirana.
  Moguce da mi je najdrazi dio cijele sezone odlazak Jaimieja, jos je odlicno izvedeno sto je ukomponirano sa snijegom kako je i gore napisano.
  Ne znam kako docekat iducu sezonu, Martin jos jednom pokazuje svoju sadisticku stranu…

 8. U hrvatskome jeziku očeva (Rhaegarova) sestra (Daenerys) je tetka i predstavlja krvno srodstvo. Ujna nije u krvnom srodstvu onima kojima je ujna.

 9. Finalna epizoda je lijepo povezala pokrenute radnje te je izvukla cijelu sezonu na bolje, nestrpljivo se isčekuje zadnja sezona.
  Isto tako dobro napisan osvrt, za razinu bolje od prethodna 2-3.

 10. Samo jedno pitanje, ponovljeno ne znam koji put: ZAŠTO INVERZIJA NEMA POŠTENI FORUM? (Da, vičem.) Zar ga je tako teško napraviti? U krajnjem slučaju, zar nema besplatnih..? 🙁

  Zašto s tim opet gnjavim? Pa zato što su ovaj i prošli tekst o GoT-u (a i neki drugi na Inverziji) prepuni, ah, stvarčica koje jednostavno, eh, vape za raspravom. Ali ovako je to prilično teško, nepregledno i neprivlačno. Zar vam aktivni forum ne bi pomogao privući više čitatelja?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics