Westeroška kronika #3: Strelovita ‘pravda’

Već iz najava sedme sezone Igre prijestolja mogli smo zaključiti da će biti dinamičnija od prethodnih, ali ne ovoliko. Jer u manje od tri sata vidjeli smo povratak kraljice, njene prve korake i onda ledeni tuš, propast kompletnoga plana. Na drugoj strani vidjeli smo kraljicu napuštenu od svih, osim malobrojnih saveznika, ali i nastanak nove alijanse, koja joj je vratila većinu Kraljevstva. Mogli smo pratiti propast čak nekoliko velikih kuća, kroz smrt ili zarobljeništvo važnih likova. Vidjeli smo nekoliko reuniona (sretnih i nesretnih) kao i jedno čudotvorno izlječenje. Ukratko, vidjeli smo jednu cijelu sezonu – u tri epizode. A da impresija bude kompletna, većinu upravo opisanih događaja mogli smo vidjeti u ovotjednoj, trećoj epizodi „The Queen Justice“.

Prije nego što započnemo analizom, valja se pozabaviti problemom koji smo često spominjali, a to je protok vremena. Igra prijestolja je uvijek imala problema s prikazom protoka vremena, a razni teleporti i ekspres vrane objašnjeni su različitim vremenskim periodima za različite radnje. No u ovoj „sezoni“, a pogotovo trećoj epizodi, protok vremena je postao više nego očit i počeo kvariti osjećaj imerzije. Ubrzanje radnje i rezanje svih sporednih događaja možda pogoduje glavnoj radnji, ali šteti wordbuildingu. Dobar su primjer ovdje teleporti Euronove flote, kao i stealth Lannisteri, čije napredovanje nitko nije zapazio dok nisu iznenadili neprijatelja na samom cilju. U slučaju pada Visovrta, veoma je moguće da su Lannisteri odigrali bar jednu bitku s drugom najmoćnijom armijom Westerosa, ali bez prikaza, ili barem spomena iste, scena izgleda poprilično zbunjujuće. Što je šteta jer je ostatak epizode stvarno bio dobro izveden (uz nekoliko iznimki poput brzog i čudotvornog ozdravljenja Ser Joraha).

GoT

Od početne scene, bilo je jasno da će ovo biti posebna epizoda. Kako je Melisandre lijepo opisala, na Zmajevom kamenu konačno su se susreli Vatra i Led: vladarica s bezbroj epiteta, Daenerys Targaryen, i Jon Snow, Kralj na Sjeveru. Ovaj se susret, vjerujemo, nestrpljivo iščekivao poput R+L=J, mada je sam susret ispao malo nespretan i ne baš onakav kakav se očekivao. Pravi i puno prirodniji reunion je bio između kopileta i patuljka, budući da se Tyrion i Jon znaju od prije, i oboje dijele sličnu prošlost. Što se tiče susreta na vrhu, iako je neke razočarao, ovakav tijek je bio ugodno iznenađujuć budući da su se oboje vladara tek upoznali, i da njihovom savezu prijeti teret iz prošlosti ali i sadašnjosti. Savezu problem predstavlja i Jonova slaba (ili nikakva) vještina diplomacije, a teško je zamisliti da bi netko na prvu povjerovao o natprirodnoj prijetnji onkraj Zida, pogotovo u trenu dok ima puno veće probleme u svom dvorištu. A da problema ima, mogli smo se uvjeriti nakon što je Varys obavjestio Dany o nečemu što svi gledatelji već znaju, a to je da polovina njene flote leži na dnu uskoga mora, dok je Euron nestao s Yarom i Ellariom. Tyrionov prvi plan tako je propao već u startu, mada je na diplomatskom polju bio nešto uspješniji, uspijevši uvjeriti Dany da dopusti Jonu da počne kopati vrijedno zmajsko staklo.

GoT

I dok je nelagodni savez između Starka i Targaryena još u nastajanju, jedan savez iz nužde urodio je plodom. I to kakvim. U Kraljevom grudobranu Euron Greyjoy donosi svojoj budućoj partnerici Cersei obećani poklon. Skoro je pa neugodno promatrati poremećeni i pobjednički pogled Cersei prema zarobljenicima. No, unatoč vrijednosti poklona, praktički eliminaciji Dornea i pobunjenih Greyjoya iz rata, Cersei nije u žurbi da ispuni to partnerstvo, tako da će Euron morati pričekati kraj rata. Cersei nije ni u žurbi da eliminira protivnike, budući da je sada u mogućnosti da sama dijeli pravdu. I to užasnu pravdu. Jer kaznu koju je namijenila Ellariji može zamisliti samo netko poput Cersei. Poljubac smrti zadnjoj Pješčanoj zmiji replika je trovanja Myrcelle, i rekli bi neki, poetska pravda. Ali Cersei je dodala okrutni twist, a to je da će Ellaria ne samo gledati kako njena zadnja kćer umire, nego i kako njeno tijelo trune pred njom. Još nismo vidjeli kakva sudbina čeka Yaru, ali sudeći po tome da je ostala u Euronovim rukama, ne piše joj se dobro.

GoT

Kraljev Grudobran jedino je mjesto gdje tok vremena protiče normalno. Što nam dopušta da vidimo lukavost i smisao za taktiku lavlje kraljice. Iako je očito da polagano zapada u ludilo, Cersei je više nego sposobna ne samo obračunati se, nego i nadmudriti neprijatelje. Što se pokazuje u susretu s predstavnikom Željezne banke Braavosa (čije smo odsutstvo naglasili u zadnjoj kronici). Željezna banka nije zaboravila dugove krune. Ali Cersei je pravi Lannister, i plaća svoje dugove. Dug će biti plaćen ubrzo, pitanje je samo čime.

Definitivno ne Bacačevom hridi. Budući da je Tyrion iskoristio svoje znanje nadglednika kanalizacije, i omogućio neokaljanima da zauzmu sjedište Lannisterske moći. No osim praznih rudnika zlata, neokaljane je dočekalo još jedno neugodno iznenađenje. Tyrion je zaboravio jedan važan detalj, a to je da je njegov protivnik, njegova sestra, koja ga jako dobro zna. Njegov plan pomogao je Sivom crvu da zauzme Hrid bez većih žrtava, ali i bez smočnice. Lošoj situaciji neokaljanih nije pomogla pojava Euronove flote u najgorem mogućem trenutku, što je značajno smanjilo mogućnosti držanja lavljeg dragulja. Dany je tako u jednoj epizodi izgubila Dorne, Greyjoye, neokaljane, a Cersei još nije završila s dijeljenjem „kraljičine pravde“. Jer gdje su Lannisteri?

Odgovor nam se odmah nudi. Dok je Euron eliminirao zmajsku flotu, a Cersei nadmudirla Tyriona i dovela neokaljane u stupicu, Jaime je s glavninom Lannisterske vojske krenuo na najvrijedniju ružu Westerosa, Visovrt. Iako je plan na prvi pogled genijalan, pad Visovrta je možda i najslabiji element epizode, i najbolji primjer problema koji scenaristi imaju s prikazivanjem vremena, i rezanjem sporednih radnji. Pad Visovrta sveo sa na impresivni prikaz lannisterske vojske (kojoj se pridružio Tarly), te na scenu poslije bitke u kojoj Lannisteri marširaju u centar moći kuće Tyrell. No što se dogodilo između ta dva trenutka ostaje nejasno. Nema prikaza bitke (koja se mogla odigrati na putu prema Visovrtu, ispred dvorca), nema opsade, nema ideje koliko je to dugo trajalo. Bolno je očito da scena, poput mnogih ostalih sporednih scena u Igri prijestolja, funkcionira u vakuumu. Srećom, dojam spašava samo finale, jer ništa u čemu se nalazi Olenna ne može biti loše. U velikoj dvorani Jaime susreće kraljicu trnja koja rezignirano sjedi za velikim stolom. Zlatna je ruža uvenula, a kuća Tyrell je u ruševinama. Olenna Tyrell je u milosti Cersei, točnije Jaimea Lannistera, koji joj velikodušno nudi častan izlaz… otrov. No, kraljica trnja sačuvala je još jednu, zadnju kartu – kraljičinu pravdu. Zadnjim dahom, Olenna govori zapanjenom Jaimeu da je upravo ona otrovala Joffreya. Ako mora otići, otići će u stilu: “Kaži Cersei. Želim da zna da sam to bila ja”.

I ovom šokantnom scenom, prigodno završava ova strelovita epizoda. Završava finale prije finala koje je razbacalo figure po karti Westerosa, te nas ostavilo na početku sezone 7,5.

GoT

Dodatne opservacije

 • Osim ubrzanja same radnje, fokusiranje na samo nekoliko glavnih likova ostavlja neke od najzanimljivijih likova bez prave uloge, što je prava šteta, ako uzmemo u obzir kako su dobro bili ranije izvedeni. To se pogotovo tiče Maloprstog budući da je od izrazito kompleksnog i misterioznog lika, lord Baelish nekako postao lik zaokupljen samo Sansom. Čini nam se da su D&D ostali bez ideja što napraviti s njim, što je zabrinjavajuće.
 • Sama Sansa postala je ne samo vladar Oštrozimlja, nego i odličan upravitelj. Problem je da je zbog simplifikacije i fokusiranja radnje i njen lik zanemaren, te je u ovoj epizodi poslužio samo da dočeka Brana, što se vidjelo u manjku osjećaja emotivnog reuniona.
 • Bran se jako promijenio od prolaska kroz zid do dolaska u Oštrozimlje. Jer kako se pokazalo u dosta nelagodnoj sceni sa Sansom, on je doista postao trooka vrana. Poput Arye koja je na putu da postane serijski ubojica, Bran je Stark samo u imenu.
 • Još jedan od zanimljivih likova koji zbog mehanike sezone dobiva zabrinjavajuće malo vremena je Varys. Kao što smo vidjeli u ovoj epizodi Varysa su srozali doslovno na razinu „majstora šapata“, budući da je njegova glavna uloga bila šapnuti Dany loše vijesti. Nejasno je i što scenaristi rade s Mel, koja je čini se došla na Zmajev kamen samo da savjetuje Dany da pozove Jona.
 • Zmaj se Jonu ukazao u pravi trenutak. „Ja nisam Stark.“ Zmajevi znaju.
 • Konačno, Davos se izlanuo o ubodu u srce. Nešto nam kaže da će Dany i Tyrion to istražiti.
 • Sudeći po Euronovom dočeku i bijesu mase na zarobljenike, Cerseina prljava propaganda urodila je plodom.
 • Još jednom ćemo napomenuti. Nismo fanovi Ellarie. No, ono što joj je Cersei napravila je iznad svake brutalnosti. Također pohvale D&D-u na izbjegavanju silovanja. Kao i na ostvarenju nemogućeg. Natjerali su nas da žalimo nad sudbinom jednog od najomraženijih likova u seriji. Gluma je bila tako dobra da je pitanje zašto D&D nisu više pažnje posvetili Dorneu?
 • Znamo da je već postalo dosadno, ali što se pobogu dešava s Jaimem. Iako sve ukazuje da mu je sestra zrela za ludnicu, on i dalje nastavlja svoju bezuvjetnu potporu i quest eliminacije velikih kuća Westerosa. Dok Euron nastavlja provocirati…pitanje je do kada?
 • Nesretnog Theona pokupio je jedan od tri preživjela Yarina broda. Nadamo se da će nas ova scena odvesti nekamo.
 • Nakon dva tjedna gadosti, Sam je konačno došao u milost scenarista, i Citadele. Ne samo da je izliječio Ser Joraha, koji je na putu prema Zmajevom kamenu, već je dobio pravu dužnost, koja uključuje kopiranje rukopisa (možda onih zbog kojih je došao u Citadelu). Iako smo razočarani da je problem tako lagano riješen (zato je i završio u opservacijama), mislimo da pouka nije nimalo loša. A to je, čitaj knjige i uspjet ćeš u životu.
 • Pitanje je i što se dogodilo s napadom na Bacačevu hrid. Montaža je bila lijepo izvedena, ali jesu li se oba napada dogodili? Vjerojatno nikad nećemo saznati.

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.
Svi koji nam ostave komentar na epizodu ulaze u bubanj za osvajanje GoT majice ili privjeska. Komentar može biti fokusiran na epizodu, ili na sami osvrt.

Check Also

Strange New Worlds je trenutno jedina igrana Trek serija s budućnošću, ali novosti nas očekuju uskoro!

Nakon što Discovery završi sa svojom petom i ujedno posljednjom sezonom planirom za početak iduće …

MGM Plus 23. travnja starta s 2. sezonom horor serije From i doku serijom Amityville: An Origin Story

Streaming servis MGM Plus proslavit će pola puta do Noći vještica iliti Halfway to Halloween …

11 komentari

 1. The Queen Justice je bila dobra epizoda, ali The Spoils of War je bila izvrsna, jedna od onih koja se gleda nekoliko puta, tako da brojke gledanosti nimalo ne čude, unatoč tomu što je upravo ta epizoda procurila.

 2. Siniša Serdar

  Ne sviđa mi se što su skresali minutažu likovima koji su bili zabavni do sada (Littlefinger, Sansa..), ali s obzirom da su skresali sezonu s 10 epizoda na 8, vjerujem da to tako mora biti. Što se tiče proteka vremena, zbilja brljaju, a tome nisam pridavao toliko pažnju dok nisam otkrio ovaj dnevnik… Sad ne mogu zanemariti to. Inače, recenzija je na mjestu (posebno završne opservacije) i drago mi je da netko obraća pažnju na detalje koji imaju značaja u radnji (prethodnoj ili budućoj)..

  • Siniša Serdar

   I da, s obzirom na četvrtu epizodu, očekujem spektakularni dnevnik s opservacijama o Jamie-u i Bronu.

 3. Meni je osvrt super kao i epizoda, jedva čekam vidit šta s dalje događa s ludačom Cersei i Samom, ponajviše, a i sve ostalo. Queen of Thornes žao mi je…

 4. Baš taj čudan protok vremena mi skroz odgovara, neke nepotrebne stvari su napokon izbačene! 🙂

 5. Irena Matković

  Odličan osvrt, što dodati na njega. Pogotovo mi se sviđa ovo napisano o Olenni. U očekivanju 4. epizode ostaje mi da čitam knjige.

 6. Matija Bogadi

  Uvijek iznenađujuće dobra! 😀

 7. strasno je pomisliti koliko je vremena u proslim epizodama trajao put koji sad stane u nekoliko scena, a opet tako nedostaje vremena likovima da posteno kazu sto imaju, eh… 🙂

 8. Po meni su scenaristi debelo zakazali u dijalozima Daeneris i Jona, Tyrion donekle spašava stvar, ali me nervira nedostatak ikakve kemije. Možda bi bilo zanimljivije da je Daeneris Jona odmah bacila u tamnicu. Ali općenito je ritam spor, vjerojatno će netko morati umrijeti da nas malo prodrma.

  • Možda je to i bio cilj. Da pokazu nikakvu kemiju. Ali da, u normalnoj sezoni, Jon bi proveo neko vrijeme ili u tamnici, ili zatočen na otoku, u zlatnom kavezu. Ali ovo nije normalna sezona. Zaboravi worldbuilding (kao što si vidio po scenama na samom kraju – Casterly Rock i Highgarden). Ovdje te radnje funkcioniraju skoro pa u vakuumu, a sve je podređeno glavnoj radnji…

 9. Uhh, svega ko uvijek. 🙂 Zeljela bih majicu XL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics