Westeroška kronika #2: Promjena paradigme

Nakon krvoprolića u Blizancima, ostatak premijerne epizode bio je usporen. Bila je to ekspozicijska epizoda koja je razmjestila figure na ploči, te nas podsjetila na stari Westeros, onaj koji je nastao zamahom Kraljosjekovog mača. Taj stari Westeros nestao je povratkom na Zmajev kamen Daenerys Targaryen, djevojke s bezbroj epiteta, od kojih je možda najvažniji „Stormborn“. A promjena paradigme započela je u ovotjednoj epizodi, prigodno nazvanoj upravo Stormborn, u kojoj se svi važniji likovi suočavaju s posljedicama povratka zadnjeg Targaryena (ili predzadnjeg). Bila je to epizoda ispunjena važnim događajima, reunionima, smrti likova, plot-twistovima, spektakularnom bitkom, raznim gadostima i čak su ubacili scenu seksa. Rekli bi, skoro pa kao da smo gledali finale.

Epizoda simbolično započinje na Zmajevom kamenu, gdje bjesni strašna oluja, koja, kako nas je Tyrion sve podsjetio, podsjeća upravo na onu noć u kojoj je rođena Danaerys. Dany, koja je povratkom kući okončala svoje višegodišnje lutanje, svjesna je vrijednosti svojih saveznika, ali i važnosti lojalnosti, kako je podsjetila Varysa. I nije da Dany nije u pravu. Varys je i u sedmoj sezoni još uvijek misteriozna figura, i koliko god pokušavali otkriti njegovu motivaciju, ona ostaje skrivena. Je li Pauku stvarno dobrobit Sedam kraljevina i njenih podanika na prvom jestu. Je li mu cilj ojačati Westeros i iskorijeniti magiju? Je li on prikriveni Targaryen? Ili je jednostavno ovo razina koju su nam u ovom trenutku kreatori serije u mogućnosti pružiti? U ovom momentu sve je moguće. Varys se dalje drži kao osoba koja drži konce i koji ima zacrtani plan, koji se možda i ispunjava.

No Varys zasigurno nije očekivao još jednu pridošlicu na Zmajev kamen. Upravo u trenu kada mu je Dany oprostila prošle grijehe (ali ga i podsjetila da mu je to zadnji žuti karton, i da je crveni – plamen), u prijestolnu dvoranu ušetala je Melisandre – žena koja ima dosta iskustva s vatrom i paljenjem – koja je nakon debakla na Sjeveru utočište odlučila pronaći na mjestu gdje je počela svoju misiju u Westerosu. I Melisandre i Varys su ljudi koji su krenuli od ničega, bez imena i bez novaca, i koji su se uspjeli održati na vrhu dok su dinastije rasle i padale. Oni su također i pripadnici dva različita svijeta u sukobu, onog racionalnog i onog magičnog. Biti će zanimljivo pratiti daljnju dinamiku između ovo dvoje likova u idućim epizodama. Ono što je bitno, je to da je smo putem Melisandre saznali da „princ koji je obećan“ nije nužno princ. Kao što svi amaterski poznavatelji valyrianskog znaju (a igrom slučaja autor je jedan od njih), taj jezik ne poznaje rod, tako da princ može biti i princeza. Jesmo li svih ovih sezona živjeli u varci, ili je ovo još jedna u nizu Melisandrinih pogrešnih procjena? Je li Dany upravo ta koja će spasiti Westeros od nadolazeće Duge noći, saznati ćemo uskoro. U svakom slučaju gdje god je Melisandre, tamo nikad nije dosadno. Nakon što Mel, uz Tyrionovu podršku savjetuje Dany da pozove Sjever u savez, Dany pristaje, ali samo ako kralj na Sjeveru savije koljeno.

Što nas dovodi do scene na Sjeveru, gdje Jon Snow dijeli vijest sa Sansom i Davosom. Da, vrana se instantno ukazala u Oštrozimlju (još jedan pokazatelj slabosti serije u prikazivanju protoka vremena). Sansa se logično, protivi savezu, ali Davos, koji se do sad pretvorio u jednog od Jonovih najvjernijih savjetnika, upućuje svoga kralja da bi zmajevi mogli biti od pomoći, budući da je vatra vrlo učinkovita protiv Bijelih hodača. Istovremeno dolazi i druga vrana, ona iz Citadele, koja potvrđuje važnost Saveza sa Dany. Zmajev kamen, osim zmajeva, sadrži i ogromne količine zmajskog stakla ili opsidijana. Dany ni sama ne znajući možda drži pod kontrolom ključno oružje za spas Sjevera i čitavog Westerosa.

Potaknut ovom ohrabrujućom vijesti, Jon odlučuje svojim vazalima obznaniti svoju odluku o savezu s Dany. No stvari ne idu kako se nadao. Prva mu se suprostavlja Sansa, koja ga podsjeća na zadnji susret Starkova i zadnjeg Targaryena. (hint: nije dobro završilo za Starkove). Iako vladar Sjevera, Jon je bez saveznika, jer mu je čak i mala medvjedica okrenula leđa. Ironično, jedini tko je na njegovoj strani je Maloprsti, ali kako je lord Baelish saznao u kripti Oštrozimlja; Jon dijeli Starkovu tendenciju za lošu ili nikakvu diplomaciju i to bi ga moglo koštati. Podsjetimo se, vitezovi Doline zaslužni za Jonovu pobjedu nad Boltonima, su u vlasti Baelisha. U pratnji Davosa, Jon kreće za Zmajev kamen, ostavljajući Oštrozimlje u rukama Sanse. Vrijeme će pokazati da li je to bila dobra odluka, budući da Sansina podrška nije neupitna, i da je uz nju u zamku ostao Maloprsti, čovjek kojega je umalo ugušio u kripti. Također, zanimljivo će biti gledati reunion između Mel i Davosa, koji ni sami ne znaju da bi mogli postati saveznici.

Dok Dany i Jon planiraju savez, u Kraljevom grudobranu, nakon odlaska Eurona po njen poklon, Cersei je prisiljena učiniti nešto što mrzi. U pokušaju da ih okrene protiv kuća Tyrell i Targaryen, lavlja kraljica okuplja malobrojne preostale vazale i pokušava ih pridobiti na svoju stranu i prikazati se kao zaštitnica protiv stranog okupatora. Očajna da sačuva prijestolje, Cersei vodi prljavu kampanju: glasajte za Lannistere ili za kraljicu koja će vas mučiti i spaliti žive. Randyll Tarly, jedini pobjednik nad Robertom Baratheonom i najgori otac Westerosa ispravno primjećuje da je predaja sigurnije riješenje. Također, kako Tarly još ispravnije ukazuje Jaimeu, postupci njegove sestre su Lannistere pretvorili u nepoželjne saveznike, čak i kući Tarly koja je uvijek bila jedna od najlojalnijih Kruni. No pitanje je koliko se može odupirati pritiscima Lannistera koji mu nude primamljivu titulu Čuvara Juga.

Dok njen brat pokušava pridobiti prijeko potrebne saveznike, u podzemnim hodnicima Maegorovog dvorca, Cersei i Qyburn rade na planu eliminacije najopasnijeg elementa Daenerysine vojske – zmajeva. U impresivnoj dvorani još impresivnijih zmajskih lubanja, Qyburn pokazuje Cersei tajno oružje – masivnu balistu koja može probušiti zmajsku lubanju. A dok Cersei planira kako da eliminira njezinu djecu, na Zmajevu kamenu Dany okuplja svoje ratno vijeće i kuje plan za osvajanje Westerosa. Da omete Cerseinu anti-Targaryensku kampanju, zmajevi neće biti korišteni u izravnom napadu na glavni grad, što ostavlja dugotrajnu i iscrpljujuću opsadu kao jedinu moguću opciju. Olenna, Ellaria i Yara ispravno zaključuju da će najveći dio posla morati odraditi vojske saveznika, što će ostaviti Dany i njene trupe u punoj snazi nakon što poraze Lannistere. No Dany ih razuvjerava, predstavljajući im Tyrionov plan. Dok saveznici napreduju prema Kraljevom grudobranu, neokaljani će napasti centar Lannisterske moći – Bacačevu hrid, što će znatno oslabiti neprijatelja, ali i razbiti mit o stranom okupatoru, budući da će se neokaljani usredotočiti samo na Lannistere.

Promjena paradigme nastavlja se u Riječnim krajevima, točnije u sad već kultnoj krčmi na raskršću, gdje se nakon srdačnog piknika s Lannisterskim vojnicima zaustavila Arya. Poput starog Westerosa, i Aryin identitet ubrzano nestaje što vidimo u relativno hladnom reunionu s Vrućom pitom (sudeći po njegovoj figuri to je jedini lik na kojeg je kaos u Westerosu djelovao pozitivno). No Arya Stark i dalje je tu, jer nakon što je Vruća pita obavijesti o promjeni vlasti u Oštrozimlju, da je Jon Snow, njen omiljeni polubrat povratio ne samo obiteljski zamak već i krunu, Arya mijenja smjer i zaokreće na sjever. I tu dolazimo do bitnog momenta, onoga koji smo kao gledatelji očekivali šest sezona. U divljini Aryu napada vučji čopor, i kad se čini da joj je gubitak identiteta najmanji problem, Arya konačno susreće svoju strahovučicu, Nymeriu. Ali to nije reunion kakav ste očekivali. Arya shvaća da je ogromni strahovuk njena Nym, ali Nym odbija prihvatiti Aryu. „That is not you“, Arya govori Nym, dok shvaća da je nova obitelj za strahovučicu njen čopor. Odlazak Nym je žalosno za gledati, i nadamo se da ovo nije njihov zadnji susret. Sad je pitanje kuda će Arya krenuti, kući u Oštrozimlje kao Stark, ili se vratiti na prvotnu misiju nakon ovog simboličnog trenutka. Ne zaboravimo Strahovuk je simbol kuće Stark. Odlazak strahovučice možda je bio zadnji korak u raspadu Aryinog Starkovskog identiteta.

Daleko od prijetnje rata, u Citadeli, Sam i arhimeštar Ebrose pregledavaju nesretnoga Joraha Mormonta, kojemu preostaju godine života, ali samo mjeseci do gubitka zdravoga razuma. Ebrose odbacuje Samov prijedlog da pomogne Jorahu, te daje vitezu ponudu – ili će okončati svoj život svojim mačem, ili će biti prevezen u ruševine Valyrie. Nakon što Sam saznaje da je nesretnik zapravo izgnani sin njegova bivšeg zapovjednika, odlučuje pomoći Jorahu. Scena je bila grozna za gledati, čak i za Igru prijestolja, i vidjeti ćemo je li se Samovo kršenje pravila, i velikodušnost isplatila (kao i test našeg želuca), ali nešto nam govori da će Jorah vidjeti još Westerosa.

Stormborn završava trenutkom koji smo očekivali, mada ne na ovaj način, i ne u ovom trenutku. Nakon sastanka na Zmajevom kamenu, Željezna flota pod okriljem noći plovi prema Dorneu da ukrca južne trupe za opsadu glavnog grada. Na brodu su sve tri Pješčane zmije, i očekivano imaju užasan dijalog. Na brodu su Yara i Ellaria, i naravno zna se šta će uslijediti. Ali ne, ovaj put HBO je odigrao „a jesam te!“ kartu, i ono što je mogao biti party za dvoje prekida iznenadni napad Euronove flote. Na najgori mogući način saznali smo kamo je Euron otišao po poklon – kod rodbine. Uslijedila je spektakularna pomorska borba, točnije borba na palubi broda, nakon što se Tišina zabila u Crni Vjetar, Yarin admiralski brod, popraćena hrpom krvi, vatrom, i smrti sporednih likova – ujedno i dokaz što se može napraviti s dovoljnim budžetom. Da, zaslugom ludog Eurona (njegov karakter je uistinu promijenjen u ovom rebootu) ostali smo bez dvije Zmije, i to na brutalan način, a Dany je izgubila kompletnu Željeznu flotu, čime joj je već u početku propao plan. Također, Theon je izgubio svoju hrabrost, i svojevoljno „skočio s daske“, ostavivši Yaru, Ellariu i zadnju Zmiju na milost i nemilost ludom Euronu i još luđoj Cersei. Lignjun i lavica su definitivno savršen par.

U zadnjoj sceni, Theon pluta u mraku i gleda kako plamenovi proždiru Yarinu flotu, dok Tišina lagano nestaje s njegovom sestrom. Počelo je. Paradigma se promijenila i krenuo je završni akt Igre prijestolja. A za neke od igrača, igra je već završila.

 Dodatne opservacije:

    • Konačno, Tyrion je spomenuo nesretnu Myrcellu. No ostali smo zakinuti za možebitne posljedice, budući da se Tyrion i Ellaria neće tako brzo sresti.
    • Veoma je zanimljivo da još nitko na Sjeveru nije ukazao na slona u sobi, a to je Jonovo napuštanje Noćne straže. Dijelom je opravdano da okupljenim lordovima i vitezovima nije objašnjeno da je Jon ubijen i onda oživio uz pomoć magije. Ali, budući da je više puta napomenuto da se napuštanje Noćne straže kažnjava smrću, bio bi red da se na to obrati pozornost.
    • Jedno od najvažnijih pitanja je što se pobogu događa sa Jaimiem. Njegova sestra koja je nestabilnija iz dana u dan, okružila se upitnim ljudima poput palog meštra Citadele, i zombie Ser Gregora. K tome, Cersei je iz puke sebičnosti pokrenula skupi i nepotreban rat protiv do jučer moćnih saveznika, u trenutku u kojem Westeros očajno treba ujedinjenost da se obrani od snažnog protivnika. Zbog te sebičnosti nastradao je i njihov zadnji sin. Tome valja dodati potencijalni savez (ženidbu?) s manijakom. Ipak, Jaime i dalje podržava Cersei, te joj još i pomaže pokušavajući pridobiti Randylla Tarlya na svoju stranu. Možda gubitak Bacačeve hridi i još veće ludilo Eurona konačno otvore Jaimieve oči. Jer njegov zapanjen pogled iz finala prošle sezone ne odgovara njegovom trenutnom ponašanju.
    • Također pitanje je što se događa s Tarlyem. Hoće li se iskusni ratnik i jedan od najčasnijih ljudi Westerosa prodati samo tako za titulu, koja mu nije ni garantirana s obzirom na sve slabiji položaj lavova.
    • Scena u kojoj Sivi crv priznaje svoju slabost Missandei bila je očekivana i dobro izvedena. Vrlo je moguće da se više nikada neće sresti. Ali scena seksa između Missandei i Sivog crva bila je preduga, i nepotrebna. Srećom nismo vidjeli potpunu sliku. No zanimljivo je da je scenu simbolično slijedila slika jakog stiska knjige u Citadeli. I onda kada smo najmanje očekivali, zamijenila ju je gnjusna scena operacija greyscale. Da se na nju izravno nadoveže slika pite. Ako ništa drugo scenaristi su dokazali da imaju stila.

  • Balista je pametan odgovor na zmajevsku prijetnju, budući da su u starom Rimu baliste mogle pogoditi male mete s velike udaljenosti. Zmajevi su puno veća meta, no postoji problem. Jedna stvar je pogoditi nepokretnu i neživu lubanju, a sasvim drukčija kada je ta lubanja dio živog, i veoma okretnog organizma, koji istovremeno leti i riga nezaustavljivi mlaz vatre. No ne sumnjamo da će barem jedan zmaj pasti kao žrtva ovog tajnog oružja. Pogotovo ako je ovo viđeno u hodniku samo prototip, a finalna verzija bude još većih dimenzija.
  • Konačno smo vidjeli famoznu podzemnu dvoranu gdje je kralj Robert premjestio lubanje zmajeva. I nismo se razočarali. Lubanja Baleriona, zmaja Aegona osvajača bila je spektakularan prizor i nagovjestila je što nas čeka kad vidimo žive zmajeve u akciji. Manje spektakularno bilo je gledati kako je Cersei i njen ludi meštar koriste kao metu za gađanje.
  • Savjeti Olenne Tyrell Dany su zanimljivi, ali i upitni. Nemoj biti ovca nego zmaj. Tu se vidi razlika između pripadnika starog plemstva, i pridošlice Dany. Budući da bi Olenna trebala biti jedna od najmudrijih vladara u Westerosu, očekivali bi nešto lukavije.
  • „That is not you“ je odlična rečenica. Neki od vas vjerojatno su pomislili da ogromni strahovuk nije Nym. No scenaristi su objasnili da je ovo ipak bio reunion koji se očekivao. Pažljivi gledatelji sjetiti će se slične scene „That is not me“, kada Arya kaže nešto slično za sebe, dok joj Ned pokušava urediti život. Strahovučica je dakle Nymeria, ali ne ona ista koju je Arya da joj spasi život potjerala u nekom drugom životu. I Arya i Nymeria bile su osuđene na život u izolaciji, ali je za razliku od Arye, Nymeria pronašla svoj čopor.
  • „Kronika ratova nakon smrti kralja Roberta I“. Samov poetski naziv trebao bi biti – Pjesma leda i vatre?
  • Pješčane zmije, što zbog loše glume, što zbog lošeg teksta ili koreografije borbe nikad nam nisu bili omiljen tim. No mora se priznati da su im scenaristi dali dobar izlazak s impresivnom scenom borbe.
  • Čini se da će Ellariji problem suradnje s Tyrionom biti najmanji. Budući da je sada u milosti, tj. nemilosti Cersei.
  • Premda izgleda kukavički, teško je okriviti Theona za njegov izlaz iz bitke. U tom trenu teško je bilo išta izvesti jer je bitka bila izgubljena. Također sjećanja na posljednje zarobljeništvo još su svježa, a nije teško pretpostaviti da je Euron jednako lud, ako ne i luđi od Ramsayja. Theonov skok u vodu omogućio mu je da izbjegne smrt i živi do idućeg obračuna. Neće nas iznenaditi ako upravo Theon spasi Yaru iz zarobljeništva i time se iskupi, ali i izgubi život.

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.

Check Also

Prvi pogled na Star Trek: Section 31!

Paramount Plus je na kraju siječnja ove godine objavio kako je Star Trek: Section 31 …

Prvi pogled na 2. sezonu SF mystery serije Outer Range

Prva sezona SF mystery serije Outer Range, premijerno je prikazana na platformi Prime Video u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics