Western se vraća na Syfy – Wynonna Earp

 

05062016_Wynonna_Earp_post_01

Serije s nadnaravnom premisom jednostavno ne prestaju stizati na male ekrane, streaming servise, i torrente. Činjenica. Isto kao i one temeljene na stripovima, što je danas definitivno in. Ukoliko vaš strip serijal ima zanimljivu premisu i relativno dobar odaziv publike, velike su mogućnosti da će po njemu snimati seriju ili film. Govorim naravno o američkom tržištu. Europa i konačno Hrvatska kaskaju za tim trendom. Nama koji bezobzirno prate sve moguće serije ova situacija postaje kritična, jednostavno se ne može sve pogledati. Ali se trudimo!

Serija Wynonna Earp temeljena je na istoimenom stripu koji je kreirao autor Beau Smith sredinom 90-tih godina prošlog stoljeća. Bio je to akcijski strip s glavnom sisatom junakinjom koja zna opako pucati. Da, to su bile devedesete. U pitanju je bilo 5-dijelno izdanje koje su nacrtali Joyce Chin i Pat Lee. Zatim slijedi trodijelna priča iz 2003. “Home on the Strange” u izdanju IDW-a, te “The Yeti Wars” na početku zadnje dekade. E sad, kako je SyFy najavio da će raditi seriju od 13 epizoda autor Beau Smith i crtač Lora Innes za IDW su lansirali novu ongoing strip seriju u veljači koja će se vezati uz mitologiju serije, ali će pokrivati rane dane agenta Dollsa i agentice Earp u Black Badge diviziji. Dakle, možete čitati i nove i stare trejdove stripova, i gledati seriju, i osjećati se kao da ste doma u istom univerzumu.

Da vas upoznamo u kratkim crtama s premisom serijala. Serija je kombinacija westerna, akcije i fantastike. Naravno, ne govorim o Fireflyju, naslavnijem žanrovskom križancu westerna i (znanstvene) fantastike. Uglavnom, nije joj niti do koljena. 😉 Glavni lik istoimene serije je Wynonna Earp (Melanie Scrofano – The Listener), curka u kasnim dvadesetima normalnih proporcija koja dolaskom u svoj rodni gradić uzbudi stare duhove grada zvanog Purgatory. Naime, gradić “Čistilište” zapravo je limb kojim vladaju nemrtvi-povratnici-demoni koje je tijekom svog revolveraškog života pokokao slavni šerif Wyatt Earp. Jedina koji im se može suprotstaviti i vratiti ih u pakao upravo je Wynonna, potomak Earpa, i to sa slavnim Wyattovim pištoljem “Mirotvorcem”. Uz bok joj staje njezina najmlađa sestra Weaverly Earp (Dominique Provost-Chalkley) te agent Xavier Dolls (Shamier Anderson – Defiance) iz Black Badge divizije. Od negativaca tu su Gazda Bobo i njegove horde demona povratnika, kao i izgubljeni Doc Holliday (Tim Rozon – Being Human, Lost girl) koji pokušava naći svoju nišu.

05062016_Wynonna_Earp_post_02

Wynonna Earp je serija koja ima sve osobine idealne serije za žanrovske geekove. Mitologija koja se gradi fino iz epizode u epizodu, western potkontekst koji uključuje autentični okoliš, povijesne ličnosti (Wyatt Earp i Doc Holliday) kao i pucnjavu iz dobrih starih koltova, nadnaravni aspekt u obliku demona povratnika te vrckavi humor na svakom koraku. Najviše mi za pravi feeling Divljeg Zapada nedostaje neki teksaški seljački naglasak –  y’know what I’m sayin’? No ne moš’ uvijek sve dobiti u komadu, to je sigurno. Ali je zabavno, do određene mjere. Mrvica trashoidnosti koju su pokupili od Evil Deada su relativno inventivne egzekucije demona popraćene ciničnim doskočicama, ali i neobično kadrirane scene borbi. “Napucaj ga sad, napucaj ga sad!”

Iako se mitologija širi iz epizode u epizodu stalno imate osjećaj da vam nešto nedostaje kako bi u potpunosti razumjeli logiku određenih akcija likova. Mene su kopkale od samog početka neke zakonitosti koje vrijede za demone povratnike. Primjerice, u kojem trenutku demon opsjedne osobu i ostaje li štogod od te osobe? Kako se samo jedan Earp po generaciji može suprotstaviti hordama demona, zašto njih pedesetak odmah ne krenu u otvoreni napad? Praše li se opsjednuti i mogu li začeti potomstvo?! Iako na prvi pogled neke stvari izgledaju kao rupe u scenariju, možda već u sljedećoj epizodi dobivamo objašnjenje. Premda odmah na početku Black Badge divizija zna tko je vođa povratnika, mala Earp ne kreće na njega nego istjeruje svoju pravdu za pokušaj ubojstva njezina oca. A pošto je sedam ubojica, pola prve sezone bavi se uglavnom njima.

05062016_Wynonna_Earp_post_03

Uglavnom, već je više od pola sezone iza nas, pa ukoliko želite čekirati o čemu se tu radi, vrijedi li to vaše cijenjene pažnje, just go for it! Drska cura, naivna brineta, namrgođeni policajac i horde krvožednih demona koje treba dekapitirati. Vjerujem da ćete nakon prve ili druge epizode skontati jel to serija za vas ili ne. SyFy je nedavno lansirao dvije žanrovske serije, kako i doliči jednom žanrovskom kanalu, prvo “Wynonnu Earp” te zatim akcijsko-proceduralni SF “Hunters” za kojeg recenziju pilota možete pročitati na ovom linku. Dobar vam lov želim!

Check Also

The Witcher: kaos dolazi u novom traileru za 3. sezonu serije!

Netralnost zvuči kao odlična ideja, ali nažalost postoje posljedice za mir koji ona donosi. Ovo …

Good Omens: prvi trailer za 2. sezonu Amazonove serije!

Nakon četiri godine, anđeo Aziraphale i demon Crowley samo što se nisu vratili na male …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics