Osvrt na pilot “Hunters”, nove serije iz SyFyeve radionice snova

 

16042016_hunters_recka_post_1

Dugogodišnji SyFyevci znaju već da svaku seriju i film koja se radi u njihovoj produkciji treba uzeti s određenom dozom skepse. Ruku na srce, nekolicina posljednjih u nizu – Killjoys, Dark Matter, ili Magicians se nisu baš proslavile, dok su druge poput The Expanse ili Z Nation jednom rječju izvanredne. Najnovija televizijska serija u njihovoj produkciji “Hunters” ekranizacija je popularnog SF romana Whitleya Striebera iz 2014. – “Alien hunter“. Možda još interesantnije je druga neprovjerena činjenica, da je Strieber zapravo i sam navodna žrtva otmice izvanzemaljaca. Uz to što je dotični pisac autor mnogih žanrovskih ostvarenja već nekoliko dekada. To je teza koju zastupa u svojim publicističkim radovima, a 1989. godine snimljen je i film po njegovoj životnoj priči i romanu “Communion“.

Kako život priča najbolje priče, tako se i serija po Strieberovom romanu očito temelji na njegovom iskustvu s izvazemaljcima. Nisam si htio spoilati seriju tražeći informacije o dotičnom romanu kojim je bila inspirirana tako da daljnji razvoj radnje mogu samo nagađati. Ne treba sve znati unaprijed u životu. Strieber je već na trećem nastavku romana, tako da u slučaju uspjeha serije, materijala za iduće sezone ima. No u uspjeh serije čisto sumnjam. Mada, SyFy je poznato utočište propalih serija koje nitko neće. Vratimo se mi na samu priču serije…

Naime, oni su među nama, inteligentni su, savršeno pritajeni i godinama pletu svoje mračne planove protiv nas. I kucnuo je trenutak da njihova borba izađe na vidjelo. Jedina nada protiv teroristički nastrojenih izvanzemaljaca je tajna specijalna državna jedinica, čiju sam kraticu zaboravio. I kad izvanzemaljci otmu nagluhu ženu odlikovanog FBI-jevca Flynna Carrolla (Nathan Phillips, Wolf Creek), borci protiv izvanzemaljaca vrbuju ga u svoje redove… I to je početak našeg serijala! Hoće li Carroll pronaći svoju ženu u narednim epizodama i kakva li je tajna skrivena iza ove tajanstvene otmice? Tko su izvanzemaljci i jesu li infiltrirani u redove dobrih? Koje su njihove namjere? Ima li smisla dalje pratiti seriju?

16042016_hunters_recka_post_2

Serija je rađena u australskoj produkciji i odaje dojam niskobudžetnih SF serija devedesetih s relativno naivnom pričom i neuvjerljivom glumom. Jedan od poznatih faca je negativac Lionel McCarthy, kojeg glumi Julian McMahon (Nip/Tuck, Childhood’s End). Likovi su iznenađujuće bezlični, i teško da ćete se uspjeti povezati s njima na bilo kojoj razini, a to je vrlo važan faktor koji vas vuče da odgledate još nakon svake nove epizode. Kemija između likova je doslovno nikakva, čak se i članovi obitelji Carroll ne ponašaju kao da ih interesira da glume obitelj. Naziv svake epizode uzet je iz repertoara pjesama britanskog new wave/synth benda “Orchestral Manoeuvres in the Dark” aka OMD. Njihove stvari i zvuče nekako izvanzemaljski. Stvar koju slušate konstantno tijekom prve epizode je “Maid of Orleans“, možda i jedna od najboljih. Ostali efekti su već izlizani zvukovi aliena poput onih iz Predatora.

Uz pregršt odličnih serija (čak i na samoj žanrovskoj sceni) koje se objavljuju svakodnevno teško da će ova dotična privući vašu pažnju. Ili ste SyFy freak pa ne možete odoljeti ičemu što se skuha u njihovoj kuhinji.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics