Vodič kroz Interliber za sve ljubitelje sf-a, fantasyja i horora (1)

Većina ljubitelja čitanja zna da je polovica studenog vrijeme za najveći domaći sajam knjiga – Interliber – koji se održava na zagrebačkom Velesajmu od 13 do 18. 11. Ovogodišnji, 35. po redu, bit će prema najavama izdavača i organizatora, u gabaritima prošlogodišnjeg (s nešto više šatora ispred paviljona 5), što je samo po sebi uspjeh obzirom na situaciju u izdavaštvu, lošu prodaju i opću smanjenu kupovnu moć onog sloja ljudi koji kupuje i čita knjige. Zato je Interliber idealno mjesto za jeftiniji šoping jer će nakladnici dati brdo knjiga gotovo u bescjenje pa ćemo sa sajma odlaziti kao s placa – s punim vrećicama dobre literature.

Interliber je i mjesto gdje velik broj nakladnika predstavlja nove naslove. Uz već uobičajene nastavke, treće, pete i jedanaeste dijelove raznih serijala, bit će i friških romana, urban fantasyja, sf-a, horora, dosta toga za mlađe čitatelje i pokojeg klasika.

Novi, sedmi broj časopisa Sirius B, jedinog domaćeg sf časopisa koji objavljuje strane priče, izlazi baš za Interliber. Uz suvremene autore, u novom broju je objavljena i novela jednog od klasika žanra, Chada Olivera. Uz novi, na Interliberu se mogu naći i prethodni brojevi Siriusa B (od jedinice do dvobroja 5/6) i to na starome mjestu, na štandu Zagrebačke naklade u paviljonu 5.

Zagrebačka naklada već tradicionalno objavljuje sf, pa je za Interliber pripremila dva doista dobra naslova. Za sve ljubitelje horora – Horor 3 – priče za laku noć, a kao izdavač Adamsovog Vodiča kroz galaksiju za autostopere objavili su i šesti nastavak kojeg je napisao autor romana o Artemisu Fowlu Eion Colfer. Roman pod nazivom I još nešto izvrsno je ilustrirao Željko Pahek. Od starih stvari, izdvajamo Elrica od Melnibonea Michaela Moorcocka – dvije knjige za 40 kuna što svakako ne bi trebali propustiti, kao ni Powersov roman Na čudnijim plimama.

Algoritam je snizio cijene za velik broj svojih starijih sf, fantasy i horor naslova, a noviteti za Interliber su Ime vjetra Patricka Rothfussa, Kushielova strijela Jacqueline Carey, Mračni svezak Gordona Dahlquista, Grad od pepela Cassandre Clare i strip Elektra atentatorica Franka Millera i Billa Sienkiewicza.

Znanje je objavilo horor roman za mlade Retrum Francesca Mirallesa, a naklada Ljevak nastavak Divnih bića, Divna tama.

Lumen izdavaštvo (Školska knjiga) je objavio roman autora Discworld serijala, Terryja Pratchetta, Tiffany protiv vilinske kraljice, te Demonsko staklo Rachel Hawkins i Zamijenjena Amande Hocking.

Agilni izdavač Fraktura također je pripremio nove žanrovske naslove, a to su Zima Roda Reesa, prvi dio cyberpunk serijala PoluSvijet i Mysterium Rite Monaldi i Francesca Sortija.

Sigurno je da će žanrovske literature na Inteliberu biti znatno više (novi Ubiq, naslovi od Izvora?)  no nismo dobili informacije od svih izdavača, pa ćemo zato veću sutra, prvog dana Interlibera, prosurfati kroz štandove i pronaći sve što se od žanra može naći, kao i posebne ponude, sniženja i rasprodaje zanimljive ljubiteljima sf-a. Čitajte stoga sutra naš prvi update s Interlibera.

Check Also

Star Wars: Ahsoka – Nova nada?

Kad su Disney i Lucasfilm ohrabreni uspjehom „Mandaloriana“ najavili čitav niz Star Wars igranih serija, …

Pozdravi s čudnih novih svjetova #2.10: Na rubu

I naposljetku to se dogodilo. Prigodno s eksperimentalnom tematikom, druga sezona serije Star Trek: Strange …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics