The Mandalorian #16: May the Force be with you

I stigli smo do kraja druge sezone serije The Mandalorian. Očekivano, u posljednjoj epizodi, Mando je spasio svog malog štićenika, te savladao njegovog otimača. Također očekivano, bila je to relativno kratka, ali dinamična epizoda, puna odličnih scena vrijednih kino platna. Neočekivano, od svih mogućih likova na kraju se pojavio netko koga je malo tko mogao uopće zamisliti u ovom serijalu. A da ne spominjemo scenu nakon odjavne špice (da, ima i to!). No krenimo redom.

Plan za spašavanje

Posljednja epizoda, prikladno nazvana The Rescue, započinje dinamičnom scenom potjere koja podsjeća na početak „A New Hope“. Samo što su ovaj put uloge zamjenjene. Din Djarin i Cara Dune su ti koji se ukrcavaju na imperijalni shuttle i savladavaju njegovu posadu. Ovo zanimljiva scena daje nam dobru priliku da vidimo aroganciju časnika imperijalnog remnanta. Kao i emocionalnu reakciju Dune na imperijalnu provokaciju vezanu za uništenje Alderaana. Treba li čuditi da je survivor onoga što je praktički genocid tako naglo reagirao i eliminirao provokatora? A tu je i doktor Pershing (Omid Abtahi), koji Mandu i ekipi daje važnu informaciju vezanu za Gideonovu krstaricu. Što vodi mali tim prema putu da postane malo veći. Mando nudi savez Bo-Katan, te ovako kompletirani, Mando i družina kreću u spasilačku akciju.

The Mandalorian

Plan je jednostavan, i zabrinjavajuće lako izveden. Dok Boba Fett u Slave I glumi potjeru, ostatak tima koristi ukradeni imperijalni shuttle (Lambda klasa je zaista predivan dizajn) da se dokopa Gideonove krstarice. Ovo je izvrsno odrađena akcijska scena, te je napeto gledati kako Bo Katan pilotira shuttle kroz uski lansirni tunel, prema brodskom hangaru. Očekivano, jednom kad su u hangaru, Mando i ekipa pokazuju svoje pravo lice te napadaju nesretne stormtroopere, potvrđujući još jednom imperijalnu naivnost. Ili ipak ne?

Teror zvan darktrooper

Jer ako ste mislili da je Moff Gideon iznenađen ovakvim razvojem događaja, bolje promislite još jednom. Hladnokrvni imperijalni zapovjednik ne gubi vrijeme da aktivira svoje tajno oružje: darktroopere. Sjećate se, iste one smrtonosne droide koji su savladali Manda na Tythonu i oteli njegovog štićenika? Njih je bilo samo nekoliko, a Gideonova krstarica ima hangar pun ovih ubojica. Srećom za Manda i ekipu, aktivacija darktroopera nije instantna, tako da Mando stiže u zadnji čas zatvoriti vrata hangara s ubojitim teretom. Ali ne prije nego što jedan od darktroopera izbjegne zatvaranje te ostane lice u lice s nesretnim Mandom.

The Mandalorian

Ova kratka epizoda obiluje odličnom akcijom. Mandova borba s droidom ubojicom napeta je scena koja nas drži na rubu stolice. Od samog početka jasno je da je naš heroj ovdje nadjačan, što potvrđuje izuzetna snaga njegovog protivnika. Samo Mandova kaciga spriječava da se njen nositelj zaputi u mandu. Ozbiljnosti situacije pomaže i odlična prateća glazbena podloga koja prati tempo borbe. Zato s oduševljenjem promatramo kako Din Djarin ipak uspjeva savladati darktroopera, te ostatak droida ubojica ispustiti u vakuum svemira.

Čovjek s darksaberom

Dok se Mando zabavljao s darktrooperom, ostatak ekipe – Bo, Dune, Fennec Shand i Koska Reeves – dočepale su se mosta. Samo da shvate da im je zapovjednik broda izmaknuo. Umjesto na mostu, Moff Gideon je u društvu malog zelenog zatočenika u brodskom zatvoru, gdje i dočekuje Manda, s aktiviranim darksaberom. Moff Gideon nije tipičan imperijalac, kao ni tipični antagonist. Gideon je inteligentni i prepredeni lik, te ne čudi da uspjeva Mandu popustiti pažnju, što mu omogućuje da napadne našeg heroja. Slijedi još jedna odlično izvedena akcijska scena: dvoboj Manda i Gideona, beskara i darksabera. Naposljetku, teškom mukom Mando uspijeva savladati svog napadača.

The Mandalorian

No, Gideon je, nemojmo zaboraviti, lik koji misli unaprijed. I to poprilično unaprijed. Nakon što se s malim Groguom u naručju, i s Gideonom u okovima, Mando pridruži ostatku ekipe na mostu, naš heroj shvaća da je pogriješio. Jer kako Moff Gideon, s neskrivenim užitkom objašnjava Mandu (i nama gledateljima), mandalorijski običaj traži da Bo Katan osvoji darksaber u dvoboju s njegovim trenutnim nositeljem. A trenutni nositelj ove oštrice je… Din Djarin. No vremena za diskusiju nema, jer se na brodskom radaru pojavljuju zlokobne crvene točkice. Da, darktrooperi su bili izbačeni u vakuum. Ali to su droidi, kojima kisik nije potreban. I koji imaju vlastiti pogon. Naši heroji upali su u klopku. Dok odred droida ubojica (doslovce) kucaju na vrata.

Posljedni Jedi

Što nas dovodi do trenutka koji je nesumnjivo izazvao lavinu oduševljenja među fanovima. Trenutak na koji su neki od nas čekali nekoliko dekada. Trenutak u kojemu u „The Mandalorian“ dolazi jedan od najomiljenijih likova daleke, daleke Galaksije. Nakon nekoliko tjedana pisanja da je sve moguće, ponoviti ću još jednom. U ovom serijalu, sve je moguće. Darktrooperi su predstavljali toliku opasnost da je bilo za očekivati da ćemo vidjeti lika s lightsaberom. Logični izbor bila bi Ahsoka, koja se već pojavila ranije u serijalu. Ali, ne. Disney je odlučio ciljati više, i odriješiti kesu. Manda i njegov mali tim od sigurne smrti nije izbavila Ahsoka. Spasitelj naših heroja nije nitko drugi doli posljednji Jedi, Luke Skywalker. I to Luke Skywalker s licem i glasom Marka Hamilla.

The Mandalorian

Ovo mijenja sve. „The Mandalorian“ je bio prije svega, priča koja nas je odvela daleko od ratnika Sile, i obitelji Skywalker. Bila je to priča o vuku samotnjaku i njegovom posvojenom mladunčedu. Priča o njihovom zajedničkom putovanju galaktičkom periferijom, kroz kaos izazvan propasti Imperije. U drugoj sezoni ova priča evolvirala je u Mandovu misiju da nađe učitelje za malog GroguaJedije. To je bar u tom trenu bio endgame. Koji nas je čekao u daljoj budućnosti, u finalu serijala. Tako smo barem mislili. Tako sam barem mislio. I krivo sam mislio. Jer pojava Lukea Skywalkera, i njegovo preuzimanje brige o malom Groguu, znači da je zeleno stvorenje na putu da postane padawan, i to već u idućoj sezoni. Također, to znači da ćemo bar dio treće sezone provesti s Dinom Djarinom bez njegova štićenika. Da li će to biti nastavak darksaber subplota i povratka na Mandalore, u ovom trenu možemo samo nagađati.

This is the way

Bilo kako bilo, dolazak Lukea Skywalkera na Gideonov brod, i odlazak malog Grogua s posljednjim Jedijem, odlično zaokružuje ovu fenomenalnu sezonu. Sezonu u kojoj je malo koja epizoda bila „samo dobra“, sezonu koja je „oživila“ popularne likove iz animiranih serijala uključujući Bo Katan i Ahsoku. Iako radnja nije bila kompleksna (na trenutke možda i presimplificirana), osam epizoda pružilo nam je izvrsnu glumu i kemiju među likovima, worlbuilding, spektakularne akcijske scene i vizualije, izvrsnu glazbenu podlogu, te osjećaj svemirske avanture koji je jedan od zaštitnih znakova Star Warsa. Jon Favreau i Dave Filoni, zajedno s redateljima, glumcima i ostatkom kreativnog tima pokazali su da nostalgija nije loša, ako se dozira pametno, i u malim količinama. I možda najvažnije od svega, „The Mandalorian“ nam je dao nešto što nismo imali prilike vidjeti dekadama, kolektivni osjećaj emocionalnog zadovoljstva. Taj jedinstveni trenutak kad nas toliko mnogo osjeća istu stvar, zajedništvo i sreću. „The Mandalorian“ je donio balans u duboko podijeljeni fandom.

Da li će taj osjećaj potrajati i u narednim sezonama, ostaje za vidjeti. Teško je reći što donosi budućnost. Zato, uživajmo u ovom trenutku. I za blagdane, nagradimo se reprizom obje sezone.

Neka Sila bude s vama, uvijek.

Dodatne opservacije:

  • Dolazak Lukea Skywalkera na Gideonovu krstaricu zaista je odlično izveden. Režiser Peyton Reed usmjerava kameru da polagano prati Lukeov put prema mostu, počevši s prikazom kultnog X-Wing fightera na brodskoj kameri, nastavljajući s destruktivnim putem zakukuljene kreature koja s lakoćom kosi darktroopere. Tu su i ikonski elementi kao zeleni lightsaber i mehanička ruka. Scena kulminira dolaskom na most, kad se ovaj lik raskrinkava i pokazuje svoje lice. Da, ovo je Luke Skywalker iz vašeg djetinjstva. Lik kojeg ste uvijek htjeli opet vidjeti, i sad se ta prilika ostvarila!
  • Manja zamjerka je na CGI Lukeova lica. Tehnologija je napredovala od nelagodnog izgleda lica Leie Organe iz Rogue One, i nešto boljeg Tarkina. No, ne mogu se oteti dojmu da nešto nije u redu s izgledom Lukea. Srećom, ovo je digitalna era, te me ne bi čudilo da u bližoj budućnosti vizualni efekti budu unaprijeđeni. U svakom slučaju, Luke koji je prikazan, Luke je kakvog smo zamišljali nekoliko godina nakon bitke kod Endora.
  • Luke nije sam. Naravno, s njime je njegov vjerni astromech R2D2. Droid se odlično uklapa u scenu, budući da služi kao emotivna veza malenog Grogua s njegovim učiteljem.
  • Ovo je bila pretežno akcijska epizoda, no finale je obilovao emocijama. Posebno snažna scena bio je trenutak u kojemu je Mando skinuo svoju kacigu, da se oprosti od svog malog štićenika. Fascinantno je koliko je odnos ovo dvoje likova napredovao od njihovog prvog susreta. Ovo je payoff o kojem često govorim, koji igra veliku ulogu u imerziji gledatelja u fikcionalni svijet. Rastanak vuka samotnjaka i mladunčeta je gorko-sladak. S jedne strane, Mando je ispunio svoju misiju, te pripremio svog štićenika za daljni korak. S druge strane, Mando se mora oprostiti od malog Grogua, s kojim je stvorio snažnu vezu.

The Mandalorian

 • Već sam napomenuo ranije, a ovdje ću dodatno pojasniti. Jako me iznenadio ovakav kraj, budući da je Grogu (za sad) razdvojen od njegovog zaštitnika s kojim je proveo dvije sezone. Pitanje je koliko će dugo Grogu biti s Lukeom, i kada će se vratiti Dinu Djarinu.
 • Darktrooperi su upravo onakvi kakve sam ih očekivao. Ubojiti i snažni, ovo su protivnici koji su se pokazali ravnopravnima Mandu i družini. Na trenutke, mislio sam da će neko na mostu nastradati. Također, vizualni efekti darktroopera odlično su izvedeni, te smo dobili smjesu hladnog metala i terora.
 • Cara Dune survivor je iz alderaanske katastrofe. Ova epizoda otkrila je da svi preživjeli tetoviraju suzu pod oko kao simbol njihove zajedničke tragedije. Mali, ali izuzetno potresni detalj.
 • Ovo je prvi put da u filmu ili seriji vidimo kompletan proces lansiranja TIE fightera, i to iz imperijalne perspektive. Ovakve stvari nisu bitne za radnju, ali su više nego dobrodošle. Jedini je problem da se letjelice lansiraju kroz tunel na pramcu broda. To je pomalo nepraktično.
 • Ako ste došli ovako daleko, ne nisam zaboravio na scenu nakon odjavne špice, a nadam se da niste ni vi. Povratak Bobe Fetta u palaču Jabbe Hutta bio je potpuno neočekivan (ali, ponavljam, sve je moguće). Bilo je simpatično vidjeti da je Jabbin namjesnik Bib Fortuna preuzeo vlast nakon šefove smrti. A bilo je još simpatičnije vidjeti kako Boba eliminira Fortunu, „oslobađa“ twilek robinju te zasjeda na tron. Da stvar bude bolja, nije sam, već mu društvo pravi Fennec Shand. A još bolje, nastavak ove priče vidjeti ćemo u novoj seriji „Book of Boba Fett“, koja dolazi u prosincu iduće godine.
 • I ne, to ne znači da je nova serija samo drugo ime za treću sezonu „The Mandalorian“, ili da serijal odlazi na dužu pauzu. „The Mandalorian“ se, ako se ništa ne promjeni, vraća na Disney Plus početkom 2022. Do tada, nadam se, Disney Plus bi trebao biti dostupan i u Hrvatskoj. Tako da možemo normalno gledati sve ove serije u narednim godinama.

Check Also

Furiosa: A Mad Max Saga – postapokaliptična poslastica s krivim protagonistom

Kad se pojavio na velikim ekranima prije deset godina (da, vrijeme brzo prolazi), „Mad Max: …

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics