The Dark Crystal: Age of the Resistance, spektakularni povratak u Thra

Kada je Netflix objavio da priprema serijal „The Dark Crystal“, reakcija je bila podvojena. S jedne strane bili su veliki fanovi filmskog predloška, koji nisu mogli vjerovati da se njihov san ostvaruje, i to u TV formatu. S druge, bila je povelika skupina, koja je pokušavala shvatiti o čemu se zapravo radi. Jer The Dark Crystal: Age of Resistance je prikvel jednog od najneobičnijih filmskih ostvarenja koje smo imali prilike gledati u žanru. O filmu The Dark Crystal smo već pisali u retro osvrtu, kao neobičnom i unikatnom, pomalo zaboravljenom ostvarenju iz 80-ih. No iako je ovaj film, rad velikog Jima Hensona, podbacio na kino blagajnama, s vremenom je dobio kultni status među fanovima. A njegova vrijednost danas je još veća, budući da više od tri dekade kasnije, film i dalje nema parnjaka. The Dark Crystal je film koji je predstavio fantastični svijet Thra, i to uz uporabu revolucionarne tehnologije lutaka (kojom se Henson proslavio s Muppetima), zbog čega se film i danas, dobro drži.

I zato nas izuzetno raduje, da je „Age of Resistance“, ne samo nastavio slijediti provjerenu Hensonovu formulu, već je i iskoristio blagodati formata, da kroz 10 epizoda, produbi svijet Thra, kroz odlično izvedeni worldbuilding i lutkarsku tehniku. I ne samo to. Serijal je ispravio i jednu od najvećih problema originala, te smo tako dobili zanimljive i višedimenzionalne likove kao i kompleksni narativ, koji su Thra učinili ne samo predivnom pozornicom, već, živućim svijetom. A budući da je ovo prikvel dobili smo i priliku da saznamo kako su ovaj vibrantni i fascinantni svijet, i njegovi stanovnici, došli na rub propasti u događajima prikazanima u filmu.

Age of Resistance

„Age of Resistance“ dovodi nas u Thra stoljeće prije radnje „The Dark Crystala“. Ovo nije umirući svijet, u kojem su sile zla nadomak pobjede. Thra prikazan na početku serijala, svijet je kojim dominiraju Gelflinzi, malena stvorenja nalik šumskim vilenjacima koji žive u suživotu s prirodom. Gelflinzi su podijeljeni u sedam klanova, no iako klanove odlikuju različitosti – od drugačije hijerarhije, do stila života – zajednička im je lojalnost pticolikim Skeksisima, ujedno i negativcima serijala. Naime, Skeksisi su u posjedu Kristala istine, te kao Gospodari Kristala predstavljaju neprikosnoven autoritet za Gelflinge. Ono što Gelflinzi ne znaju je da Kristal – „izvor života“ za čitav Thra – Skeksisi koriste za drugu namjenu, zaustavljanje starenja, i to stoljećima. A nakon što Skeksi na samom početku radnje, iscrpe Kristal, on dobiva puno zlokobniju namjenu – isisavanje esencije života iz podanika, Gelflinga. Jedini koji shvaća opasnost koja prijeti njegovoj vrsti, a i samoj Thra je hrabri Rian (Taron Egerton), član garde koja štiti Kristal, te je na njemu i maloj skupini saveznika da razotkrije podle gospodare Kristala, i zapali iskru pobune.

Već u prvoj epizodi možemo vidjeti da će ovaj serijal ostati u duhu mračne atmosfere filma, no istovremeno pružiti i dašak nade. Nakon što nazoči torturi i ubojstvu svoje partnerice, Rian je nepravedno optužen, te su on i njegovi malobrojni saveznici kroz većinu prve sezone konstantno proganjani, ne samo od Skeksis, već i od ostalih Gelflinga, izmanipuliranih od Gospodara Kristala. A tu su i brojna druga stvorenja, u službi Skeksisa, koji bi mogli traumatizirati neke od gledatelja, pogotovo djecu. Srećom za Riana, on nije sam u svojoj misiji. Rianovi glavni saveznici su oštroumna princeza Brea (Anya-Taylor Joy), koju njena raznodalost i želja za znanjem često dovode u probleme, i naivna Deet (Nathalie Emmanuel), Gelfling iz podzemnog klana, koja živi u suživotu s prirodom. Pred troje heroja je težak zadatak. Ne samo da trebaju pokrenuti pobunu, već i otkriti izvor darkeninga – ekološke katastrofe u nastajanju koja uništava vibrantni svijet Thra i pretvara njena stvorenja u čudovišta. Tu je i široka plejada ostalih Gelflinga, od starijih sestri Bree: princeze ratnice Tavre (Caitriona Balfe) i ambiciozne Seladon (Gugu Mbatha-Raw), koja je možda i jedna od najvećih tragičara priče, do matrijarha Maudre Fare (Lena Headey) i All-Maudre Maryn (Helena Bonham Carter). Gelflinzi nisu jedini heroji priče. Podling Hup (Victor Yerrid) – pripadnik još manje vrste, koje Skeksisi koriste kao sluge. Hup koji je na putu da postane vitez paladin, jedan je od najzanimljivijih likova, a njegova hrabrost i požrtvovnost je u suštoj suprotnosti s Podlinzima viđenim u filmu, i jedno od najvećih iznenađenja serijala.

Age of Resistance

Iako su Gelflinzi ovoga puta puno zanimljiviji i kompleksniji, prave zvijezde serijala su i dalje Skeksisi, koji zlokobne planove i uživanje u prednostima svoga privilegija, nerijetko prekidaju intrigama i podbadanjem u borbi za prevlast i pozornost svog Imperatora (Jason Isaacs). Upravo je strah Imperatora od neizbježne smrti i razlog za iskvarivanje kristala i sva zlodjela koja slijede. No najzanimljiviji Skeksis je lik Komornika (Simon Pegg), čiji će posebni način govora i trademark mumljanje, nesumnjivo inspirirati novu generaciju gledatelja, i iznervirati njihovu okolinu. Od ostalih zlikovaca izdvojiti ćemo lik Znanstvenika (Mark Hamill), koji je i otkrio novu namjenu Kristala (koji ne preza od korištenja nekih zaista užasavajućih metoda u izvlačenju esencije iz živih bića), te onaj Generala (Benedict Wong), jednog od rijetkog Skeksis koji preferira uporabu sile. Da svi Skeksisi nisu nužno negativci pokazuje lik Heretika (Andy Samberg), koji zajedno s Mistikom Lutalicom (Bill Hader) daje i jednu od najboljih scena sezone. A tu su i Skeksis Lovac te njegov parnjak Strijelac koji će novim gledateljima otkriti i jednu od najvećih tajni Gospodara Kristala. Važnu ulogu igra Aughra (Donna Kimball), misteriozna i mudra, mada pomalo vrckasta figura iz prošlosti i budućnosti Thra.

Age of Resistance

Zvjezdana postava odigrala je važnu ulogu u stvaranju serijala, no ne smijemo zaboraviti i na heroje koje nismo mogli ni čuti ni vidjeti, a bez njih „Age of Resistance“ ne bi bio moguć. Govorimo naravno o lutkarima, koji su odigrali ključnu ulogu u „oživljavanju“ likova. Iako Jim Henson više nije među nama, Netflix ništa nije prepustio slučaju, te je za serijal angažirao The Jim Henson Company, uključujući lutkare Neila Sterenberga, Beccy Henderson, Alice Dinnean, Warricka Brownlow-Pike, Louise Gold, Olly Taylor, Dave Chapmana, Helenu Smee i Kevina Clasha. A tu je i raskošna scenografija, koja je uz minimalnu uporabu CGI dočarala svijet Thra, od bujnih šuma, do svjetlucajućih spilja, ogromnih pustinja i ledenih dvoraca. Ovo postignuće zaslužuje posebni osvrt, te toplo preporučamo prateći dokumentarac „The Crystal Calls“. Tek tada ćete moći shvatiti kakav je trud (i novac) uložen u stvaranje serijala, i vidjeti pravu vojsku lutkara, scenografa, majstora minijature u akciji.

„Age of Resistance“ više je od epske priče, smještene u fanastični setting. To je ujedno i alegorija, refleksija na nas i naše društvo. Skeksis možda jesu gladni moći, no oni nisu jedini odgovorni za propadanje Thra. Dio krivnje leži na samim Gelflinzima, i nije čudno da će mnogi gledatelji povući paralele s trenutnom političkom situacijom, gdje tiranija, paranoja i pohlepa, kao i strah od promjena i inovacija prijete rušenjem društva iznutra. Serijal obrađuje širok spektar tema relevantnih pogotovo danas, od komentara na istospolni brak, do ekoloških pitanja, i to na suptilan, nenametljiv način. Istovremeno, serijal služi kao podsjetnik, da je moguće nadvladati kaos i to ako se svi zajedno ujedinimo za jedan cilj.

„The Dark Crystal: Age of Resistance“ ne samo da je poslužio kao dostojni prikvel, već je i nadmašio svoj filmski predložak, i to u svakom aspektu. Sa svojim kompleksnim likovima, i worlbuildingom, predivnim svijetom, te zanimljivom radnjom, ovo je pravi primjer kako obogatiti žanr na malim ekranima, kroz kombinaciju nostalgije i inovacije. Jer „Age of Resistance“ nije cashgrab, već pažljivo zamišljen i s ljubavlju izveden visokobudžetni projekt, što se vidi u svakom aspektu. Rezultat je trijumf kreativnosti i zabave, prava fantasy poslastica, ali i alegorija, za stare i nove fanove, te za sve generacije. Unaprijed se radujemo nastavku ove epske priče, iako znamo da nas očekuje tragedija. Jer ponekad je putovanje važnije od samog cilja, a svjetlo nade najjače sja upravo u mraku.

Check Also

Captain’s Log #3.5: Prijatelji i neprijatelji

Malo pomalo, Star Trek: Picard se pretvara u iznenađenje godine. I to veoma dobrodošlo iznenađenje. …

The Last of Us: radost, tuga i strava u zombificiranom svijetu

Ne volim horore o zombijima. Kao čudovišta, zombiji su mi dosadni – masa trulog mesa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics