Ovog ljeta stiže nova Tolkienova knjiga – The Fall of Gondolin

Uskoro će na police knjižara stići The Fall of Gondolin, koju je uredio Tolkienov sin Christopher. Ilustracije za knjigu napravio je Alan Lee, autor brojnih ilustracija i naslovnica knjiga (uključujući stogodišnje izdanje Gospodara prstenova iz 1992., Hobita iz 1999. i Hurinove djece iz 2007.), te dobitnik Oscara za najbolju scenografiju za svoj rad na Jacksonovom filmu Return of the King.

Tolkien je The Fall of Gondolin pisao dok je bio u bolnici, nakon bitke za Sommu.

Priča prati borbu zlog Morgotha s bogom mora Ulmom. Morgoth nastoji otkriti i uništiti skriveni grad Gondolin, dok Ulmo stoji na strani vilenjačkog naroda Noldora, koji živi u njemu. Jedan od vilenjaka, Tuor, glavni je protagonist koji kreće u potragu za Gondolinom i na tom putu susreće Ulma. Kada Tuor stigne u Gondolin tamo postaje velikim čovjekom i ocem Eärendela. Tada Morgoth s orcima, balrozima i zmajevima napada grad i on pada, te Tuor, njegova žena Idril i dijete bježe…

“The Fall of Gondolin je priča o nevoljkom heroju koji se postepeno pretvara u punokrvnog heroja. U pitanju je temelj za sve što je Tolkien dalje napisao. Priča ima mračnog gospodara, prvi susret s orcima i balrozima, i zaista u njoj prepoznajemo “zanat” koji Tolkien polako peče pred svoja najveća djela.” – izjavio je John Garth, autor knjige Tolkien and the Great War.

Prema Garthovom mišljenju, knjiga sadrži “najveći narativ borbe van Gospodara prstenova”, no ono što će je izdvojiti je izvrsno pisanje kojim je Tolkien nastojao ispričati cijelu priču ponovo u stilu Gospodara prstenova. “U prvoj završenoj verziji (koju je Tolkien pisao u bolnici, nakon bitke na Sommi) imate osjećaj kao da čitate Ilijadu. Dok ova nezavršena priča kojoj se Tolkien vraćao nakon objave Gospadara više djeluje kao roman.”

Čini nam logično da bi se Amazonova serija Lord of the Rings mogla pozabaviti i ovom pričom, ili bi je se barem mogla dotaći na neki način.

The Fall of Gondolin u prodaju stiže 30. kolovoza.

The Fall of Gondolin

Check Also

Dobitnici nagrade Locus za 2024. godinu

Objavljeni su dobitnici jedne od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award, tijekom nedavno održanog …

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

One comment

  1. Što na ovo kaže Peter Jackson? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics