Star Trek: Drugačiji Jean-Luc Picard, nove mini epizode i nova animirana serija dolaze u naš kvadrant

Dok je Paramount s objavom stavljanja Star Treka 4 na led, čini se, bar na neko vrijeme ugasio Kelvin vremensku liniju, za Prime liniju, stvari ne mogu biti bolje. Osim druge sezone Star Trek Discoveryja, koji ima premijeru već 18. siječnja, najviše nas veseli još neimenovana serija vezana za svima omiljenog kapetana Picarda, na kojoj između ostalih radi i dobitnik Pulitzera, Michael Chabon. Upravo jučer je Alex Kurtzman, šef TV Treka, u ekskluzivnom intervjuu za The Holywood Reporter, konačno objavio i toliko čekane informacije o zasad još neimenovanoj seriji.

Jedna od najzanimljivijih novosti je ključna točka oko koje bi se trebala kretati radnja, a to je ni manje ni više nego Hobus incident, supernova koja je prisjetimo se, uništila Romulus, te natjerala Spocka da pobjegne u drugu vremensku liniju, viđenu u recentnim filmovima. Prema Kurtzmanu, propast Romulusa, i raspad Romulanske Imperije, imao je veliki utjecaj na Picardov život, budući da je on velik dio karijere proveo pokušavajući sjediniti Romulance s njihovom odmetnutom braćom, Vulkancima. Ovom misijom bavilo se čak nekoliko TNG epizoda (pogotovo „Unification I i II“), kao i posljednji TNG film, „Nemesis“, koji je ujedno i najdalja točka do koje smo došli s Picardom u Prime kanonu (ali i generalno, ako se ne računa Hobus, i Spockovi flashbackovi u filmu Star Trek iz 2009. godine). Valja spomenuti i strip na kojemu je radio Kurtzman, „Countdown“, koji je smješten tik pred Hobus incident, i u kojem se Picard također bavi romulanskom politikom.

Sve ovo uklapa se u ono što smo već znali, a to je da će se Picardova serija događati dvadeset godina nakon događaja iz filma Star Trek: Nemesis, dakle u 2399., iliti 12 godina nakon uništenja Romulusa. Ovo se slaže s još jednom zanimljivom informacijom iz Kurtzmanova intervjua, a to je lik Picarda, koji se drastično razlikuje od kapetana kakvog poznajemo. Za ovu promjenu dijelom treba zahvaliti samom Sir Patricku Stewartu, koji je prema Kurtzmanu, bio glavni zagovornik novog i drugačijeg Picarda. Neke bi ovakva vijest mogla natjerati na paljenje žute uzbune, ali nemojmo zaboraviti da je Stewart dugo izbjegavao povratak, i da se sada kad se konačno vraća na male ekrane, vraća na način koji je on zamislio, a time nadamo se i samim fanovima.

Stewartov utjecaj potvrđuje još jedna zanimljiva informacija koju je Kurtzman otkrio u intervjuu. Dokument od tri stranice koji je Stewart zatražio kao blueprint ideje Picarda u novoj seriji, pod utjecajem Michaela Chabona, pretvorio se u dokument od čak 34 stranice, koji je bio toliko detaljan i originalan da je oduševio Stewarta koji je potom potpisao ugovor. Nažalost Kurtzman nije otkrio hoćemo li opet vidjeti i neke od ostalih omiljenih TNG likova, odgovorivši kriptično „Sve je moguće“. Prisjetimo se, Riker bi trebao biti zajedno s Deannom Troi na USS Titanu, a ako se uzme u obzir strip Countdown, ostatak posade, uključujući i zapovjednika Datu, trebali bi služiti na brodu Enterprise E. Iako datum premijere još nije potvrđen, znamo da je produkcija počela, a prema nekim informacijama Picarda bi u nešto drugačijoj ulozi mogli gledati već krajem 2019. godine.

No ovo nije jedina važna informacija iz Kurtzmanovog intervjua. Prije povratka omiljenog kapetana, čeka nas druga sezona serije Star Trek: Discovery, koja bi mogla trajati duže nego mnogi očekuju. Čini se da je i eksperiment s kratkim formatom, polučio uspjeh, jer nakon završetka druge sezone u ožujku, očekuju nas dodatne dvije Short Treks epizode, koje će obje biti animirane. Biti će ovo prvi animirani Trek nakon TAS, i prvi uvid u animaciju koja nas očekuje s „Lower Decks“, za koji je Kurtzman istaknuo da će biti komedija, ali ne komedija koja će ismijavati Trek, već će pametno koristiti humor u svrhu isticanja stereotipa i tema franšize. To ne čudi budući da na seriji radi nitko drugi doli Mike McMahan, koji je pokazao izvrstan i inteligentan humor u Rick and Mortyju, kao i u svojoj knjizi o nikad prikazanoj osmoj TNG sezoni.

No tu nije kraj informacijama, kojih ima više nego tribbleova. Jer Kurtzman nam sprema još jednu animiranu seriju, ovaj put namijenjenu djeci. Nadamo se da će Kurtzman i njegov tim preuzeti uspješnu formulu viđenu u „Avatar: The Last Airbender“, ili recentnijem Netflixovom „The Dragon Prince“, i stvoriti animirani serijal namijenjen ne samo najmlađima, već i njihovim roditeljima. Na kraju, Kurtzman je najavio još jednu seriju, namijenjenu nešto starijima, koja bi prema usporedbi s odrastanjem Lukea Skywalkera na Tatooineu, bila smještena u Akademiju Zvjezdane Flote, gdje bi mogli pratiti život protagonista prije nego što dobiju časnički čin.

U svakom slučaju, čini se da je novo zlatno doba Treka pred vratima. A prve naznake onoga što nas očekuje dobiti ćemo već 18. siječnja, kad se Star Trek: Discovery vraća na male ekrane.

Check Also

Fallout: retro posteri glavnih likova serije!

Prime Video prvi je teaser trailer za seriju Fallout objavio još u prosincu 2023., a …

Apple će ekranizirati kultni roman Neuromancer Williama Gibsona

Apple TV Plus naručio je seriju Neuromancer, adaptaciju istoimenog kultnog i nagrađivanog romana Williama Gibsona, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics