„Žuti“ policajci i misteriozni znakovi uvode nas u sumornu distopiju serije Watchmen

Nakon što je HBO-ova adaptacija kultnog stripa Watchmen najavljena ovog ljeta, nastupila je klasična šutnja o projektu. Jedino što smo mogli saznati, i to putem instagrama showrunnera Damona Lindelofa (Lost, The Leftovers, Star Trek 2009), je da će serija biti smještena u današnjost, i da će priča biti izvorna, tj. neće biti direktna adaptacija stripa Alana Moorea i Davea Gibbonsa. Saznali smo i par detalja vezanih za radnju, koja je smještena u alternativnoj stvarnosti, trideset godina nakon finala stripa. Ono što nas više zanima je sudbina Ozymandiasa. Naime, in-universe novinski članak obavještava nas da je biznismen Adrian Veidt, aka Ozymandias proglašen mrtvim. I to u invaziji koja je sudeći po materijalu koji je procurio uključivala ogromne lignje. Poznavatelji stripa prisjetiti će se da je Veidt bio taj koji je organizirao invaziju da spriječi izbijanje nuklearnog rata i da je divovska telepatska lignja razorila New York, i rezultirala ogromnim žrtvama. Sudeći po objavljenom materijalu, koji uključuje žute evakuacijske znakove s motivom lignje, čini se da se taj plan u nekom trenu okrenuo protiv njega i rezultirao onim čega se najviše pribojavao. Sjetimo se, Lindelof je naglasio da će serija obraditi relevantne teme, uključujući jačanje autoritarnih moćnika, manipulaciju masa i poplavu fake newsa. Je li moguće da je invazija naposljetku iskorištena za uspostavu distopijske totalitarne države?

Da bi baš to mogao biti slučaj pokazuju i netom objavljene slike. One ne prikazuju dobro znane superheroje, već upravo policajce, koji zanimljivo, svi nose žute maske. To bi moglo značiti da je ovo standardni dio uniforme u ovoj distopiji. Tome pridonosi i sumorna atmosfera u kojoj se watchmeni ovoga alternativnog svijeta nalaze, i nelagodan dojam koji ostavljaju. Svijet koji su zamislili Moore i Gibbons mjesto je gdje se superheroje smatra negativcima, te se maske policajaca mogu povezati s tim gubitkom identiteta, ali ovaj put u svrhu provođenja terora. Zanimljiv je odabir žute boje, kojom su osim maski obojeni i evakuacijski znakovi vezani za invaziju, kao značka koja služi kao simbol serije. Iako službeno nemamo mjesto radnje, i novinski članak i policijski bedž na rukavima pokazuje da bi se radnja serije, ili barem pilot epizode, mogla odvijati u Tulsi, Oklahoma, što je veliki odmak od metropolitanskog New Yorka.

Osim Lindelofa, showrunner je i Nicole Kassell, koja je ujedno i jedan od režisera, zajedno sa Stephenom Williamsom. Poznati su i glumci: Regina King, Don Johnson, Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr., Adelaide Clemens, Andrew Howard, Jeremy Irons, Tom Mison i Frances Fisher. Trent Reznor i Atticus Ross, potpisuju glazbenu podlogu.

Ne znamo za vas, ali nas je ova objava svakako zaintrigirala.

A distopijski svijet Watchmena očekuje vas 2019. godine.

Watchmen

Watchmen

Watchmen

Check Also

The Witcher: prvi službeni pogled na Liama Hemswortha kao Witchera

Netflix je u travnju potvrdio da će njihova fantasy serija The Witcher završiti s petom …

Megalopolis: prvi, podijeljeni dojmovi o filmu!

Od premijere Megalopolisa koja se održala prije par dana u sklopu Filmskog festivala u Cannesu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics