SkON, post festum – pitanja i odgovori, fotke i odabrane flash fiction priče

1. Kakve misli stoje iza ideje da organizirate konvenciju u Sisku? Želja za druženjem, pričanjem o knjigama, trend da je lijepo imati konvenciju u vlastitom gradu. Ili je to bila logična stepenica jer Sisak obiluje fanovima?

Konvencija u Sisku nastala je kao “idući korak”; zapravo i podosta logični korak. Određeni žanrovski sadržaji poput boardgaminga i kvizova već su dokazali popularnost u lokalnoj sredini, a upravo su oni nekako prirodnim putem, odabrani kao kostur prvog SkON-a. Na tom “sigurnom” temelju izgrađen je koncept događaja koji je gradu trebao ponuditi nešto “novo”; sadržaje koje žitelji Siska i nemaju često prilike pohoditi. Pod tim prvenstveno podrazumijevam promociju književnih uradaka tematski uklopljenih u domenu SF-a i fantastike te raznovrsna predavanja koja “žanrovski” element koriste radi pristupačnosti publici, ali i kao pametni mehanizam naglašavanja svojih osnovnih teza. No o tome svemu malo kasnije. Sisak uistinu ima “fanova” pa je nit vodilja bila pružiti događaj na kojem će će u opuštenoj atmosferi moći uživati u bogatom žanrovski obojanom programu. Druženje, dobro raspoloženje i opušteni ton ne moram posebno naglašavati; po meni su to neizostavne odrednice ovakve vrste događanja.

2. Koje bi bile ključne tematske odrednice SkON-a? Po čemu bi on trebao biti drukčiji od ostalih domaćih konvencija?

Pošto je ovogodišnji SkON imao kako teret tako i privilegiju biti prvo izdanje lokalne žanrovske konvencije organizacijskom se aspektu pristupilo iz iznimno zaljubljeničke “fanovske” pozicije. Ta sloboda inicijalnog izdanja rezultirala je glavnom tematskom okosnicom programa; književnošću. Književnost je polje interesa većine organizatora te se učinilo zgodnim naglasak staviti upravo na spomenuto područje. Pripadamo onoj skupini koja ne čita isključivo žanrovsko štivo, ali će zato glasno tvrditi da je Pratchett najbolji britanski satiričar nakon Dickensa. Recimo da smo kod te književne stavke programa bili sigurni da nećemo promašiti u razradi; najviše zato što smo i sami fanovi pa znamo koje bi sadržaje po tom pitanju voljeli vidjeti u Sisku. Teme poput književnog stvaralaštva, autorstva te moći koju nad čitateljem ima dobra priča iskakale su tokom čitave konvencije; i to u uistinu raznovrsnim pojavnim oblicima. U petak je Nikola Kojić, umjetničkim imenom Argent Hellion, održao promociju svog epskog fantasy serijala “Atharon”, a dotaknuli smo se i učestalog “problema” worldbuildinga u modernoj fantastici. U subotu je autor i počasni gost festivala Ivan Lutz publici predstavio svoj nedavno izašli treći roman “Samo igraj!”; pomalo drugačiji roman o sportu. Opušten dijalog s Ivanom pokazao se kao svojevrsni highlight cijelog događaja, a prisutni su dobili dobar uvid u autorov stav na teme književnosti, života, košarke. Bilo nam je iznimno drago čuti da su posjetitelji naknadno dosta ispitivali o promoviranom romanu jer Lutzova originalna žanrovska knjiga to definitivno zaslužuje. Treba posebno naglasiti i SkON natječaj za mikropriču koji je postigao izniman uspjeh po broju prijava. U formi “flash fictiona” uspješno su se okušali mnogi te je na kraju jednoglasnom odlukom žirija pobjednica natječaja Dorotea Đurić s pričom “Prizvana”. Oko popularne žanrovske književnosti koncipirana su i tematska predavanja. Pošto ne želim čitatelje zamarati preslikom cjelokupnog programa izdvojiti ću samo predavanje Viktora Ivankovića “Game of Thrones i filozofija”. Viktor trenutno studira filozofiju u inozemstvu, a koautor je knjige “The Ultimate Game of Thrones and Philosophy: You Think or you Die” izdane od strane Open Courta; izdavača poznatijeg upravo po serijalu knjiga u kojima stručnjaci filozofske koncepte razrađuju pomoću pop kulturnih referenci. Po čemu je to SkON zapravo drukčiji je teško pitanje. Možda po “After Dark” programu; tematskom dijelu programa koji je održan na otvorenom u prirodnom noćnom okruženju lokalne šume. Možda po opuštenom sisačkom mentalitetu; posebno vidljivom tijekom cijelodnevnog roštiljanja ispred kluba mladih. Nije nam bio cilj nužno napraviti nešto potpuno drugačije već u jednakoj mjeri kvalitetno i zabavno da žanrovski “tulum” može započeti bez ikakve vidljive zadrške. Nadamo se da je ovogodišnje izdanje dobra odskočna daska u tom smjeru.

3. Kakve su se sve prepreke našle i na koji način ste ih (uspješno) zaobišli da organizirate prvi SkON?

Bilo je prepreka, ali mislim da smo ih većinu relativno uspješno zaobišli. Da citiram Tolkiena: “It does not do to leave a live dragon out of your calculations, if you live near him.” Bilo je nekih stvari na koje nismo mogli toliko utjecati, ali smo ih definitivno uzeli u obzir i pokušali prilagoditi u našu korist. Možda se najvećim organizacijskim problemom pokazao neprilagodljivi datum jer se SkON morao održati tokom razornih ljetnih vrućina. Iz nužnosti je nastao kasniji “After Dark” program koji se pak na kraju pokazao punim pogotkom. Uvijek prisutne i neočekivane sitne prepreke na mjestu događanja rezultirale su pomalo gerilskim pristupom organizaciji, ali smo ih uz malo izgubljenog vremena i živaca dosta dobro riješili. Sve skupa nećemo prema sebi biti prestrogi; dajemo organizaciji prolaznu ocjenu :-D.

4. Jeste li tražili podršku ostatka fandoma i kakav je (ako ga je bilo) bio odaziv? Je li domaći fandom spreman udružiti snage da bi zajednički radili na svakoj konvenciji ili su svi prepušteni sami sebi?

Konvencije i služe druženju te suradnji. Idejno je SkON nastao kao pomalo zanesenjački plod mašte naših domaćih sisačkih “ljudskih resursa”; prije svega fanova koji su iskazali interes za provođenjem događaja ovakve vrste. Ubrzo je, međutim, ostvarena suradnja s prijateljskim udrugama te organizatorima društvenih događanja diljem Hrvatske. U samoj publici pronašlo se i dosta posjetitelja koji čine važan dio organizacijskog “stroja” sličnih događanja te su ubrzo ostvareni kontakti za budućnost. Podrška fandoma je bila u pogledu održanog sadržaja i promocije iznimno dobra te se međusobna daljnja suradnja može samo pozitivno razvijati. Slijedi par zahvala nasumičnim redoslijedom. Hvala udrugama Talus (Velika Gorica), Zeleni plamen (Zadar), Gamerima Okruglog Stola (Zagreb), Igranje (Zagreb), Sfera (Zagreb); organizatorima Sferakona, Istrakona i Marsonikona te Booksi i Inverziji. Nadam se da nisam nekoga zaboravio.

5. Kakvi su planovi za dalje, hoće li biti konvencije i u budućnosti?

Interne želje su prostorni i sadržajni rast te napredak SkON-a. Prvo ćemo se “odmoriti” uz par lokalnih žanrovskih događanja manjeg organizacijskog kalibra, no ubrzo ćemo pristupiti ozbiljnom planiranju idućeg izdanja.

6. Imate li podršku gradskih struktura? Planirate li se ozbiljnije pozabaviti SkON-om i razvijati ga dalje ili je to bio tek jedan slučajan poduhvat?

Ovisimo jako o podršci grada Siska te se ovim putem posebno zahvaljujem gradskim strukturama na iskazanom povjerenju i pomoći. Bez njih ne bi bilo moguće održati konvenciju. Također, prvi SkON je održan u prostoru Kluba mladih Skwhat, koji je zapravo gradski prostor. Ne bih SkON okarakterizirao slučajnim poduhvatom, prije bih rekao da je adekvatni pojam tvrdoglavi poduhvat. Ušli smo glavom kroz zid, bojim se da nema povratka 😀

Zaključak?
Hvala svima i vidimo se na budućim SkON izdanjima.

SkON-ov natječaj za mikropriču je rezultirao zanimljivim uradcima, pa pročitajte osam priča koje su ušle u uži odabir. Kliknite na link.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”16″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”80″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Check Also

ANIME MEETUP uz projekciju filma One Piece Film: Red

Napuna: Zbog velikog interesa dodano je još projekcija! One Piece Film: Red se može pogledati …

Ovog vikenda na Mreži: 08. Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon

Godinu dana od prethodnog izdanja, nakon najave i odgode uslijed više sile iz srpnja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics