Ovogodišnji božićni žanrovski filmovi i serije!

Prvo vam želimo poželjeti Sretan Božić, pa s(f)retan vam! Kao drugo, poštedit ćemo vas one gotovo nezaobilazne top liste što gledati na Božić, jer budimo realni, nije da svake godine dobijemo neki novi baš opasno cool žanrovski film ili seriju koju možemo dodati na listu pod ‘obavezno za pogledati’. A klasici, za nove treba vremena da to postanu (iako ih prvo treba i snimiti), a za one koji to već jesu s njima smo već dosadni, iako ruku na srce ponavljanje jest majka znanja. No opet, to već i sami znate, jer ako pohodite ove stranice teško da bi vam imali za otkriti toplu vodu oko klasika žanra koji su najbolje ‘štivo’ za blagdane. Stoga ovaj puta ne nudimo top listu najboljih od najboljih, nećemo vam servirati ni neka opskurnija ostvarenja koja možda zaslužuju da ih se pogleda u ovo vrijeme, ali pogađate da ipak imamo nešto za ponuditi, jer inače ovog članka ne bi ni bilo. Zapravo ovaj puta jednostavno okupljamo na jedno mjesto pet ovogodišnjih žanrovskih naslova koje možda ne bi bilo loše pogledati, ako vam je dosta ponavljanja istih filmova i serija/epizoda koje gledate svake godine. Četiri od pet ponuđenih naslova smo i sami pogledali pa ćemo odmah uz njih dodati i svoju crticu.

Krećemo s naslovom kojeg nismo pogledali, film Violent Night iliti Divlja noć. Njega na žalost ne možete streamati, barem ne još, i barem ne kod nas. Da, znamo da ga ima na platformi Amazon Prime, ali samo ako ste u Americi, kod nas ga nema, i pitanje je da li će ga uopće biti. No zato film možete pogledati u kinima, gdje igra već neko vrijeme pa ako znate kakav je prosvjetlite naše čitatelje u komentarima. Nama izgleda zabavno. Radnja filma u fokusu ima imućnu obitelj čiji je Božić preokrenut naopačke kada grupa plaćenika provali na njihovo imanje. Plaćenici drže obitelj kao taoce, ali i njima se sprema vrlo neočekivano iznenađenje: Djed Božićnjak. Kada shvati u kakvoj se situaciji obitelj nalazi, Djedica mijenja svoje planove kako bi pomogao spasiti obitelj. Ulogu netipičnog Djeda Božićnjaka tumači fantastični David Harbour, a i film nije primjer tipičnog blagdanskog ostvarenja, nego akcijski film u maniri Umri muški. Kad u miks stavimo i genijalnog redatelja Tommyja Wirkolu, tada se pitamo zašto već nismo i mi pogledali ovaj film, tim više jer ga je kritika dočekala jako dobro, a publika još bolje.

Scrooge: A Christmas Carol je animirani Netflixov film. I on je već dostupan neko vrijeme, pa ste ga možda već pogledali, ali u slučaju da se još nećkate treba li pogledati još jednu verziju Božićne priče evo naše kratke crtice. Dakle ne bi baš kao The Guardian rekli da film grumen ugljena, ali nemamo baš ni neke riječi hvale. Ako nemaš nešto stvarno novo za ponuditi s tom pričom ili barem dostaviti neke prekrasne vizuale koji bi nas ostavili bez daha, tada još jedna vizija Božićne priče postaje krajnje nepotrebna. Nećete zaspati, iako ćete vjerojatno skipati pjesmuljke, jer ovdje je u pitanju mjuzikl, ali nećete baš ni uživati, osim ako ste najveći fan Božićne priče ikad pa kod vas sve prolazi.

I tako smo stigli do Marvelovog specijala The Guardians Of The Galaxy Holiday Special kojeg možete streamati an Disney plus platformi. To je možda i najbolje ostvarenje od ovih pet koje imamo, ali nama ocjene koji ima na Rotten Tomatoes baš i ne drže vodu. Kritika ga je tamo ocjenila čak s 93% na ukupno 54 osvrta, a gledatelji su mu dali 80%. Daleko od toga da to nije u duhu Čuvara galaksije, i shvaćamo da je James Gunn htio ponuditi više prostora likovima Mantisa i Draxa koji u filmovima nisu bili toliko zastupljeni kao drugi Čuvari, ali priča nam je ostala nedorečena u ovom formatu, i nije imala neki značajni emocionalni učinak. Nama je specijal bio zabavan, ali to je to, pogledali smo ga kad je stigao, i sad je prilično teško izdvojiti neku zanimljivost jer ništa zapravo nije ostavilo posebni utisak.

Nedorečeni utisak na nas je ostavio i film Spirited koji je dostupan na Apple TV plus platformi. Ryan Reynolds i Will Ferrell čudan su par u još jednoj verziji – pogađate – Božićne priče. I da, i ova je također mjuzikl, i vjerujte nam kad vam kažemo – skipajte pjesmuljke, jer će biti bezbolnije. Film je konfekcijska ponuda, nije tako loš kako je mogao biti, početak je možda i najteži za probaviti jer treba vremena da se naviknete, a onda se nekako ufurate i pogledate, čisto da možete reći, eto pogledali smo i to jer Ryan Reynolds i Will Ferrell. S druge strane možda je to samo do nas, jer ocjene za film su vrlo solidnih 69% od kritike i 79% od gledatelja. U obranu ocjena možemo reći da je ovo netipičan primjerak Božićne priče, pa eto, palac gore za to.

I eto nas na zadnjem naslovu, a riječ je o seriji The Santa Clauses, koju možete gledati na Disney plus platformi. Ako ste već pogledali i uživali, tada će vas obradovati činjenica da je serija dobila zeleno svjetlo za drugu sezonu. Šanse su dobre ako ste fanovi filmova The Santa Clause, The Santa Clause 2 i The Santa Clause 3: The Escape Clause da ćete biti i fan serije. Ako vam fali božićnog raspoloženja, tada svakako pogledajte, ali sumnjamo da će vas baš izuti iz cipela. Tim Allen se kao Scott Calvin vraća svojoj ulozi Djeda Božićnjaka. Kako popularnost Božića opada, tako opada i čarolija Djeda Božićnjaka. Scott se bori držati korak sa zahtjevima posla, a da uz to bude dovoljno prisutan u životu svoje obitelj. Nakon što otkrije da postoji način da se povuče sa svog položaja, Scott razmišlja o tome da odstupi s mjesta Djeda Božnjaka i pronađe dostojnog nasljednika kako bi mogao postati bolji otac i suprug.

Check Also

Fallout: retro posteri glavnih likova serije!

Prime Video prvi je teaser trailer za seriju Fallout objavio još u prosincu 2023., a …

Apple će ekranizirati kultni roman Neuromancer Williama Gibsona

Apple TV Plus naručio je seriju Neuromancer, adaptaciju istoimenog kultnog i nagrađivanog romana Williama Gibsona, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics