Otkrijte misterij jednog od najpoznatijih zlikovaca daleke Galaksije kroz roman “Star Wars: Tarkin”

 

Star Wars: Tarkin
Originalni naslov: Star Wars: Tarkin
Autor: James Luceno
Godina izdanja: 2016.
Nakladnik: Znanje
Uvez: meki
Broja stranica: 276
Jezik originala: engleski
Godina originalnog izdanja: 2015.
Prevoditeljice: Tatjana Jambrišak i Tamara Jambrišak Lopac
ISBN: 978-953-343-448-3

James Luceno jedan je od kultnih autora Star Wars EU-a. Fanovi ga najbolje znaju po Silmarillionu SW EU-a „Darth Plagueis“, monumentalnom i unikatnom djelu, u kojem je autor dao sve od sebe da ispuni rupe prije mnogima najomraženijeg SW filma „Epizode I: Fantomske prijetnje“ i da pruži odgovore na neka od najbitnijih pitanja u Sagi – tko je Darth Plageuis, misteriozni i moćni Sith Lord koji je druge mogao spasiti od smrti, ali nije mogao sebe; zašto na planetu Naboo dominira klasična grčko-rimska arhitektura, a pod zemljom se nalaze visokotehnološka postrojenja; zašto je Trgovačka Federacija uopće započela blokadu planeta; kako je Palpatine prešao na tamnu stranu i možda najvažnije; zašto se Anakin uopće rodio. Možda najveća tragedija „Darth Plageuis“ je da se roman, poput titularnog (anti) heroja pojavio taman pred velike promjene. Luceno je usko surađivao s tatom Star Warsa, Georgeom Lucasom, i „Darth Plageuis“ je trebao biti službeno priznat kao prequel filmovima. No zbog određenih problema, došlo je do odgode i roman je izašao godinu prije nego je Disney preuzeo kontrolu nad Galaksijom i rebootao EU, smjestivši ovaj ambiciozni roman u Legends seriju. No, iako je Disney smjestio Lucenovo možda i najvažnije djelo na margine Star Wars franšize, Luceno je zadržao položaj u novoj Galaksiji, te je dobio zadaću predstaviti prošlost još jednog kultnog i izuzetno važnog lika u ovom ogromnom i bogatom univerzumu – Granda Moffa Wilhuffa Tarkina. Iako je dobio relativno malo vremena na velikom ekranu, Tarkin kojega je maestralno odigrao veliki Peter Cushing, odmah je dobio legije fanova, i postao jedan od najomiljenijih likova Sage (toliko omiljen da mu je „Rogue One“ dao nemalu ulogu, i „oživio“ Cushinga po nekima kontroverznom CGI-u). Stoga ne treba čuditi da je jedna od prvih knjiga novog EU-a posvećena upravo Tarkinu.

Imperij je stvoren zahvaljujući njemu

Roman Tarkin je zamišljen da nam pruži dublji uvid u naslovni lik, kroz avanturu između Tarkina i vjerojatno najpoznatnijeg SW lika uopće, Dartha Vadera; ali i da nam omogući uvid u ono po čemu je Luceno poznat, a to je kompleksan i složen world-building – u ovom slučaju imperijalne administracije i vojne elite. Vjerujte mi, puno je zanimljivije nego što zvuči. U knjizi pratimo dva vremenska perioda vezana uz Tarkina – u ovom prvom pratimo Tarkina u sadašnjosti i njegovu suradnju s Vaderom u lovu na zavjerenike, a u drugom, možda zanimljivijem, Tarkinovo porijeklo i gradnju njegovog ikoničnog karaktera.

Radnja knjige počinje pet godina nakon finala „Epizode III: Osveta Sitha“. Imperij je u usponu, a Tarkin, još Moff (regionalni guverner), je zadužen za nadzor izgradnje udaljene stanice Bedem, koja će biti ključna za izgradnju superoružja, Zvijezde Smrti. Radovi protiču bez problema, do iznenadnog napada nepoznate flote na bazu. Napad je odbijen, ali u kaosu nestaje Tarkinov osobni brod Lešinarov šiljak. Nakon gubitka Šiljka, Tarkin je pozvan na Coruscant, gdje ga Imperator Palpatine udružuje s Darth Vaderom i zadaje im misiju da pronađu brod, kao i one koji su ga oteli. Kroz ostatak knjige pratimo lov Tarkina i Vadera na Šiljak, i polako otkrivamo da je napad na Bedem samo dio kompleksne zavjere koja prijeti ne samo Tarkinu, već i opstanku tek nastajućeg Imperija. Ono što je posebno zanimljivo, i daje pravu vrijednost knjizi za svakog pravog SW fana, je paralelna priča koja se odvija tijekom lova na Šiljak, a to je Tarkinovo prisjećanje na događaje iz prošlosti, točnije na njegov okrutan test na rodnom planetu Eriadu, smještenom u Obodu, koji je ostavio neizbrisiv trag u razvoju njegovog karaktera.

Jer Tarkin je prije svega priča o Wilhuffu Tarkinu. Avantura i lov su uzbudljivi za pratiti, kao i makinacije unutar imperijalne hijerarhije. Ali Lucenovo fokusiranje na sam lik Moffa i njegovu prošlost izdvaja ovaj roman od ostalih romana novog EU-a. Luceno nam je prikazao put Tarkina kroz redove lokalnih jedinica na rodnom planetu, preko službe u vojsci Republike i neizbježan rat klonova, pa do krune njegove političke i vojne karijere, kontrole izgradnje projekta superoružja na kojemu će naposljetku naći svoj kraj. A cijeli taj put definiran je u ključnom mjestu knjige, i Tarkinova života, na Lešinarovoj visoravni, smještenom u negostoljubivim predjelima rodnog Eriadua. Naime, Tarkinova obitelj pripadala je planetarnoj eliti, i još kao tinejdžer, Tarkin je sa svojim ujakom Jovom svako ljeto odlazio na plato gdje bi provodio nekoliko mjeseci. Na Lešinarovoj visoravni, udaljenom od civilizacije i punom opasnih predatora, mladi je Wilhuff pod Jovinim mentorstvom učen osnovama preživljavanja i snalaženja u divljini. No, najbitnija lekcija koja je usađena u njega je bila ta o hierarhiji predatora; kako da postane najdominantnija životnija na platou i kako da vlada kroz strah. Završna lekcija u ritualu sazrijevanja graničila je s okrutnošću, ali i postigla cilj, te pretvorila Tarkina u hladnog, amoralnog, inteligentnog, odmjerenog i analitičnog čovjeka, uvijek korak ispred protivnika i koji je kao i sa zvijerima na platou, spreman provesti kontrolu Galaksije kroz strah. Izuzetno je zanimljivo pratiti taj kontrast između Tarkina, obrazovanog na rubu periferije, u divljini Eriadua i Dartha Vadera, koji je tinejdžerske dane proveo u možda najurbanijem mjestu, u centru Galaksije, okružen Silom i Jedijima.

Imperij kakvog još niste vidjeli

Osim Tarkina kao glavnog lika priče, Luceno daje zanimljiv uvid na odnose Vadera i Imperatora. Najveća vrijednost ove knjige je upravo interakcija između ove trojice. Vidimo da su odnosi daleko od kolegijalnih, Imperator je i dalje tajnovit i nepovjerljiv čak i prema najbližim suradnicima. Vader još nastoji prihvatiti novonastalu situaciju, a Tarkin pokušava, iako neuspješno, razotkriti lice iza maske – što je zabavno za čitati. No iako se odnos Gospodara Sitha i guvernera Tarkina ne može opisati kao prijateljstvo, oni definitivno iskazuju međusobno poštovanje. Odrastanje na Eriadu stvara posebnu vrstu veze između Tarkina i Palpatinea budući da oboje potiču s perifernih planeta u Obodu. Luceno nam otkriva i Imperatorove planove, a daje nam i detaljan pregled imperijalne političke i vojne organizacije – s posebnim naglaskom na COMPNOR (Komitet za očuvanje Novog Poretka). Ono što neki ne bi očekivali je i posveta broja stranica zavjerenicima, njihovog plana, motiva i ideja. Luceno je dobio i rijedak privilegij, u tome da je jednom od najpoznatijih likova Sage, Palpatineu dao ime. Sheev Palpatine, je službeno priznato ime jednog od najvećeg zlikovaca Sage, pa i žanra uopće. Također, Luceno je dobio priliku ukomponirati neke elemente iz svojih prijašnjih knjiga, pa tako i „Darth Plageuis“ u novi kanon. Fanovi Lucena znati će o čemu pričamo. A i fanovi „Clone Wars“ će naći nešto za sebe, budući da se Tarkin prisjeća i svog zatočeništva na Citadeli, kada su ga oslobodili padawan Ahsoka Tano i Anakin Skywalker.

Možda jedini problem knjige je slab početak i nerazrađenost zavjerenika. Kao što smo napomenuli, Luceno je izložio njihove motive i planove, ali dobiva se osjećaj da su oni samo pozadina za veliku trojicu, za razvoj lika Tarkina, kao i njegov odnos sa Vaderom i Imperatorom. „Tarkin“ je jedna od prvih knjiga novog, Disneyevog EU-a, i kao takva dolazi pod povećalo, budući da nam daje naznake kako će novi EU funkcionirati. Nemojmo zaboraviti, sve knjige, stripovi, filmovi, serije, pa čak i igre biti će povezani i nadograđivati se jedan na druge – sve su kanon. Što na papiru zvuči odlično, ali i daje razloga za brigu, u slučaju da jedan od elemenata podbaci (iako je integralni dio Sage). No, „Tarkin“ nije ta slaba karika (to je „Poslije bitke“). Luceno je ispunio očekivanja, i dao nam knjigu vrijednu Star Wars naslova i lika i djela Wilhuffa Tarkina. Tarkin je i jedan od važnijih likova Lucenovog drugog doprinosa kanonu – „Catalyst“, tie-in prequela filmu „Rogue One“ (u kojem je Luceno dodatno razvio neke elemente iz „Tarkina“), kojeg smo analizirali prije par mjeseci.

Napisan u pravom Lucenovom stilu, „Tarkin“ je klasična Star Wars avantura, s dobro razvijenim likovima, zanimljivom pričom, pravom dozom akcije i intrige, i odličnim world-buildingom. Luceno je ne samo dao detaljan uvid u lik Wilhuffa Tarkina, već i obogatio likove poput Dartha Vadera i Sheeva Palpatinea. Također, „Tarkin“ nam pruža rijedak ali fascinantan uvid na funkcioniranje Galaktičkog Imperija, što će se posebno svidjeti fanovima. Ako ste ikad htjeli otkriti više o jednom od najzanimljivijih likova SW univerzuma, liku koji je od 1977. izazvao nebrojen broj debata o njegovom karakteru, kao i opresivnom režimu koji je predstavljao, ovo je knjiga za vas.

Pročitajte: Star Wars Tarkin – prvo poglavlje (službena stranica nakladnika).

Check Also

Good Omens, druga sezona: dobre vibracije ne čine seriju dobrom

Otrgnimo ovaj flaster brzo, jer će tako manje boljeti: druga sezona Amazonove i BBC-jeve serije …

Nimona: lijepa poruka, solidna priča i osrednja animacija

Kada dovoljno dugo gledate filmove, počnete cijeniti svaki trenutak kada vas uspiju iznenaditi. Nimona, animirani …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics