Saga na drugačiji način: Star Wars „Catalyst“ i Rogue One

 

07012017_star_wars_catalyst_post_1

Opaska: Ovo nije recenzija filma, budući da Inverzijinu recenziju možete pronaći ovdje. Ovo nije ni recenzija knjige iako uključuje spojlere, tako da tko god ima namjeru pročitati knjigu neka prvo to obavi pa se vrati pročitati članak. Namjera ovog teksta je pokušati objasniti filozofiju novog Star Wars Expanded Universea kao i obogatiti dojam gledanja prvog stand-alone SW filma: Rogue One.

Nakon što je preuzeo megapopularnu franšizu Star Wars, Disney je odlučio iskoristiti sav potencijal daleke, daleke galaksije. Za razliku od svog prethodnika, koji je na žalost mnogih fanova izbačen iz kanona (ako je ikad i bio njegov dio) svi elementi novog EU-a nadopunjuju jedan drugoga. No tu nastaje određeni problem. Iako Disneyjeva filozofija ne zahtijeva poznavanje EU-a za razumijevanje radnje filmova, pregled određenih medija (pogotovo knjiga) definitivno pruža bolje i potpunije iskustvo tijekom gledanja. Nova filozofija dokazala se u praksi već u prvom filmu Disneyjeve ere, „Sila se budi“ u kojem su plot-holeovi u režiji J. J. Abramsa ispunjeni i objašnjeni u novelizaciji (donoseći hrpu detalja i worldbuildinga koje je J. J. mogao relativno lako ubaciti, ali eto nije). Za onoga tko želi još potpunije iskustvo tu je odlični roman Claudie Gray „Bloodlines“ koji se bavi prvim godinama poslije pobjede nad Imperijem i objašnjava kako je Leia od jedne od heroja Pobune postala izolirana generalica i vođa pokreta otpora bez veza s Novom Republikom. Knjige ne prate samo filmove. Za fanove animiranog serijala „Clone Wars“ (kojega je Disney prerano ukinuo) i „Rebels“ tu je „Ashoka“ (smještena u razdoblje između ta dva serijala), a iduće godine dolazi „Thrawn“, pisan perom ni manje ni više nego Timothyja Zahna. Novi EU nije bez boljki koje su pratile njegovog prethodnika. Dobar primjer je „Aftermath“ trilogija Chucka Wendiga od koje se puno očekivalo budući da je bila zamišljena i promovirana kao izravni nastavak „Povratka Jedija“, ali se pokazala kao promašaj zbog izuzetno lošeg stila pisanja, zaboravljivih likova i nezanimljive radnje (barem u prve dvije knjige). No unatoč iznimkama, EU se u Disneyjevoj režiji pokazao jako dobrim dodatkom SW mitologiji, u mnogim elementima bolji od filmova koje treba pratiti te ga toplo preporučam svim SW fanovima.

Posljednji dodatak EU je nedavno objavljeni roman „Catalyst“, zamišljen kao tie-in prvom SW stand-alone filmu „Rogue One“. Autor je ni manje ni više nego James Luceno, majstor žanra, kojeg će fanovi staroga EU-a prepoznati kao autora knjiga „Darth Plagueis“ i „Labyrinth of Evil“ (obje planirane kao dodatak prequelima – prvi „Fantomskoj prijetnji“, a drugi „Osveti Sitha“). Prije „Catalysta“ Luceno je odradio i svoj prvi doprinos novom EU – „Tarkin“ u kojem je prikazan odnos eponimnog Granda Moffa i Dartha Vadera. „Catalyst“ počinje u zadnjim godinama rata između Republike i Separatista, a završava nekoliko mjeseci prije početka filma “Rogue One”. Glavni junaci su Galen Erso i njegova žena Lyra, ali i Orson Krennic, kojega ćemo zapamtiti kao prvog negativca nižeg ranga u novom SW univerzumu.

Sam film – „Rogue One“ – dobio je većinom pozitivne kritike, iako su ga neki, poput našeg recenzenta, kritizirali na temelju loše razvijenih likova, konfuzne radnje i nedostatka SW atmosfere. Ja neću ulaziti u detalje, ali ću napomenuti da se mnogi problemi koje je recenzent imao mogu riješiti ako se pročita „Catalyst“. To se posebno odnosi na događaje na početku filma koji su esencijalni za pokretanje radnje. Recenzija je kritizirala početnu scenu kao zbunjujuću i nedovršenu. I teško se ne složiti s takvim komentarom. Iako je to prva scena u filmu, gledatelji su doslovce bačeni in medias res. Odjednom smo suočeni sa svim tim likovima koji se čine važni, ali o kojima nemamo pojma. Tko su oni? Koja im je uloga? Zašto je Mads Mikkelsen na tom izoliranom planetu. Koja je namjera „bijelog plašta“ i njegovih crnih oružnika? I dok prosječnom gledatelju to predstavlja (popriličan) problem, za čitatelja „Catalysta“ bit će to familijaran, poseban i imerzivan doživljaj. Ne samo da će svi likovi biti poznati, nego će i početna scena filma biti skoro pa istovjetna završnoj sceni knjige. Naime, radnja knjige završava bijegom Galena Ersa, njegove žene Lyre i male Jyn s Coruscanta na daleki i izolirani planet Lah’Mu uz pomoć Sawa Gerrere koji će kasnije postati integralan lik u filmu. Lah’Mu je planet koji je prikazan u prvoj sceni „Rogue Onea“, kada Krennic i njegova osobna garda deathtroopera dolaze po Galena.

Gore navedeni primjer je samo jedan od mnogih koje „Catalyst“ čine (esencijalnom) nadopunom filmu, i uvelike poboljšavaju iskustvo prvog (a i ostalih) gledanja. U nastavku članka izdvojit ću 12 razloga kako poznavanje radnje „Catalysta“ može poboljšati doživljaj gledanja „Rogue Onea“.

12. Worldbuilding

Još jedna od kritika filma bio je brzi slijed velikog broja novih lokacija u prva dva akta filma. Meni je osobno to bila jedna od stvari koja mi se dopala, budući da je pomoglo u stvaranju slike Galaksije kao velikog i raznovrsnog prostora, ali razumijem da je takav pristup zbunio gledatelje. „Catalyst“ dodatno pomaže u worldbuildingu. Planet Jedha je prikazan kao hodočasnički centar za Jedije koji obiluje Kyberovim kristalima. Velik dio radnje u romanu odvija se u centru Galaksije, na gradu-planetu Coruscantu koji je ignoriran u Abramsovom filmu, dijelom zbog loše reputacije prequela. Također, „Catalyst“ uvodi u Galaksiju ekološku komponentu.  Zbog potrebe Krennicovog projekta, Imperija započinje eksploataciju „legacy“ svjetova, koji su do tada bili zaštićeni dekretom Republike.

11. (Ne) prisutnost Jedija

Iako nije fokus radnje, sjena Jedija lebdi nad filmom: od spektakularnih panoramskih prikaza palih monumentalnih spomenika ratnika Sile na Jedhi do spomena određenog Jedija na Tatooineu, pa do epske scene na samom kraju koja uključuje crveni lightsaber. Iako odsutni iz radnje „Catalysta“, utjecaj Jedija je vidljiv. Kada u jednoj kratkoj ali izuzetno snažnoj epizodi Krennic pokaže Galenu i Lyri nekoliko malih kristala, ne treba puno vremena da Ersovi spoje dva i dva i shvate da su to Kyberovi kristali iz svjetlosnih mačeva Jedija nastradalih u pogromu. A upravo su Kyberovi kristali lajtmotiv „Catalysta“. Za vrijeme postojanja Republike i Jedija, Kyberovi kristali su bili „posvećeni“ i nedostupni za istraživanje pa je Galen probao stvoriti sintetičku zamjenu. Neograničena snaga Kyberovih kristala potrebna je Krennicu za dovršenje superlasera što od Galena radi krucijalnu figuru.

10. Uloga Lyre Erso

Lyra Erso umire u prvih deset minuta filma. Njena uloga svedena je na generičku izjavu o Sili i na davanje ogrlice s kristalom maloj Jyn. To je šteta, pogotovo jer je u „Catalyst“ njena uloga puno važnija. Luceno nam kroz Lyru prikazuje Galena i Krennicovu manipulaciju. Nakon što Krennic konačno uspije pridobiti Galena za projekt, Lyra je ta koja krene u riskantno istraživanje i sazna pravu ulogu projekta. Lyra je ta koja naposljetku uspije nagovoriti Galena da napuste Coruscant i pobjegnu na Lah’Mu. Krennicov opis Lyre „troublesome as ever“ dodatno dobiva na težini nakon čitanja. Lyra Erso je heroj kojeg želimo i zaslužujemo i lik koji je definitivno trebao dobiti više vremena u filmu.

07012017_star_wars_catalyst_post_2

 9. Važnost Sawa Gerrere

Kao što je napomenuto u recenziji, uloga Sawa Gerrere je nedorečena u filmu. Počinje kao spasitelj male Jyn, ali kad ga Jyn ponovno sretne na Jedhi, Saw je ekstremist, više stroj nego čovjek koji ne preza od mučenja bespomoćnog prebjega Bodhija. Postojanje drugačijih pobunjenika osvježavajući je element no Saw Gerrera je definitivno zaslužio više vremena u filmu. Dijelom će to biti ispravljeno i to vrlo brzo, u nastavku treće sezone „Rebels“, ali već u „Catalystu“ možemo vidjeti koliko važnu ulogu je Saw Gerrera imao u bijegu familije Erso s Coruscanta. Knjiga završava kada Saw kaže Galenu da u slučaju opasnosti pošalje signal i on će doći u pomoć. I što vidimo na samom početku filma?

8. Sudbina Jyn Erso

Iako je promoviran kao heist story, „Rogue One“ je prije svega priča o Jyn Erso. Postavši siroče kao dijete, s njenim ocem kao glavnim projektantom uništavača svjetova, Jyn je predodređena za veliku ulogu. Njen odnos s ocem nije prikazan (osim kratke scene na planetu Eadu i flashbacka na Coruscantu), ali je krucijalan budući da je upravo njen nadimak „Stardust“ Galen izabrao kao kodno ime za superoružje. Za razliku od filma, „Catalyst“ posvećuje puno više vremena odnosu između kćeri i oca. Od svog rođenja pa do herojskog kraja na plaži Scarifa, život Jyn je obilježen ratom. Jyn se rodila u separatističkom zarobljeništvu, na planetu gdje je Erso radio na sintetiziranju Kyberovih kristala. A u genijalnom foreshadowingu, Luceno spašava malu Lyn od sigurne smrti tako da angažira herojski duo – Palpatinea i Dartha Vadera – koji u zadnji tren deaktiviraju separatističke droide.

7. Uspon Imperije

„Rogue One“ prikazuje svu moć Imperije. Stormtrooperi patroliraju ulicama, dok star destroyeri prijeteći lebde nad gradovima. Čak su i neki istaknuti članovi vodstva Pobune spremni priznati da je Imperij postao prejak za izravno suprotstavljanje. No film prikazuje i pokušaje otpora u sjeni Imperije, poput zasjede na Jedhi ili spektakularnog napada na Scarif. „Catalyst“ je kronološki smješten u ranije razdoblje, s početkom u zadnjim godinama Klonskih ratova i krajem u prvim godinama Imperije. „Catalyst“ tako daje panoramski pogled na uspon Imperije, od sudbine Geonosisa čiji su resursi i „ljudstvo“ iskorišteni za gradnju Zvijezde Smrti do sukoba u imperijalnim redovima.

6. Odnos Galena Ersa i Orsona Krennica

Jedna od najvećih odlika „Catalysta“ je dinamičan odnos dvojice glavnih likova – briljantnog znanstvenika Galena Ersa i ambicioznog Orsona Krennica. Gledatelj filma dobit će dojam da je Krennic jednodimenzionalni lik koji je uvijek mrzio Galena. Ali takav je dojam daleko od istine. Luceno posvećuje dosta vremena opisivanju odnosa njih dvojice koji seže u njihove mlade dane. Upravo je Orson bio taj koji je u više navrata pomogao Galenu, za vrijeme studija kao i kasnije u početku karijere. No njegovi motivi nikad nisu bili prijateljski, budući da je vidio Galena isključivo kao stepenicu prema konačnom cilju – ulasku u najviši rang galaktičkog društva. Kao šef, prvo republičkog a potom imperijalnog specijalnog tima za razvoj superoružja, Krennic nastoji manipulirati Galenom, samoproglašenim pacifistom i regrutirati ga za rad na bojnoj postaji – Zvijezdi smrti. Pratiti kako njihovo prijateljstvo polagano propada daje kompletno novu dimenziju njihovom prvom susretu u filmu.

5. Dugotrajni plan Orsona Krennica

U filmu, od prve scene je očito da je Krennic negativac. Ne samo da je silom natjerao Galena na suradnju, već je i naredio ubojstvo njegove žene. Direktor Krennic spreman je žrtvovati nevine civile na planetu Jedha za svoj osobni probitak. Nažalost film ne prikazuje drugu perspektivu, onu Krennica kao beskrupuloznog manipulatora. Čitatelj može vidjeti na što je sve Krennic spreman da njegov projekt postane stvarnost. Da pridobije Galena za projekt, Krennic je spreman igrati „dugotrajnu igru“. Kada Galen na početku knjige padne u ruke Separatista, Krennic je taj koji organizira plan spašavanja. No nakon što Galen odbije suradnju, Krennic dogovori da Galen bude optužen za izdaju te pod krinkom prijateljstva omogući Ersu zaposlenje na generičkom poslu na izoliranom planetu. Naposljetku, nakon što je postalo jasno da bez Ersa nema superlasera, da pridobije Galena, Krennic smisli projekt za obnovu ratom uništenim dijelova Galaksije. Naravno, cijeli plan je Potemkinovo selo, iza kojeg se krije pravi plan – Zvijezda smrti.

4. Karakter Orsona Krennica

Orson Krennic, glavni negativac u „Rogue Oneu“ je negativac kakvog nismo imali prilike vidjeti u SW univerzumu. Krennic nije aristokrat, ratnik Sile niti visokorangirani časnik. Za razliku od ostalih negativaca, Krennic nema nikakav grandiozan i apstraktni plan niti utjecajnu poziciju. Orson Krennic je običan čovjek, nižepozicionirani časnik u službi prvo Republike, a potom Carstva, čiji je glavni cilj osobni probitak. Njegova reputacija ovisi o uspješnom završetku Zvijezde smrti, koja bi ga trebala katapultirati u vrh galaktičke hijerarhije. Upravo ga njegova niža pozicija tjera da često prekoračuje ovlasti što ga dovodi u sukob s nadređenima, uključujući Tarkina. Kada nakon bijega Galena Ersa njegov plan naleti na zastoj, osramoćeni Krennic sve resurse posvećuje pronalasku Ersovih. Ni to ne radi zbog vjernosti Imperiji nego zbog povrijeđenog ponosa. Takvog Krennica nalazimo na početku „Rogue One“.

07012017_star_wars_catalyst_post_3

3. Rivalstvo Orsona Krennica i Tarkina

Mnogi fanovi (uključujući mene) ostali su bez daha nakon što su vidjeli CGI Granda Moffa Tarkina. Neću ulaziti u debate o kvaliteti CGI-a kao ni je li to bilo etički uopće napraviti. Budući da je „Rogue One“ prije svega film o krađi planova Zvijezde smrti, prisustvo budućeg zapovjednika bojne postaje je očekivano. „Catalyst“ detaljnije prikazuje rivalstvo između Krennica i Tarkina. Da našteti Tarkinu, Krennic ne preza od djelovanja koje može naštetiti Imperiji. Tako u jednom trenutku Krennic uvuče Tarkina i dobar dio imperijalne flote u dugotrajni sukob s krijumčarima, znajući da Tarkin ne može propustiti dobru bitku. Na samom kraju upravo je Tarkin taj koji odluči progledati kroz prste dok Ersovi bježe s Coruscanta. Tarkin je spreman riskirati zastoj ako će to naštetiti Krennicu. Tek nakon čitanja „Catalysta“ možemo shvatiti hladni rat Krennica i Tarkina u „Rogue Oneu“, kao i Tarkinovu odluku da odloži dolazak na Scarif do zadnje minute.

2. Zvijezda Smrti

Kao prequel filmu „Catalyst“ ima nezahvalnu ulogu riješiti „loose ends“, poput sudbine preživjelih Separatista i njihovih vođa. „Catalyst“ je pametno iskoristio scenu iz „Napada klonova“ i prikazao Geonosis kao mjesto konstrukcije Zvijezde smrti kao i tragičnu sudbinu njegovih stanovnika. Zvijezda smrti nikad nije potpuno operativna u knjizi, budući da će pravu snagu pokazati na nesretnom Alderaanu. No superoružje Imperija i Krennicov karijerni projekt prožima radnju knjige. Čitajući „Catalyst“ dobivamo dojam koliku prijetnju to superoružje predstavlja još neorganiziranim Pobunjenicima, ali i Galaksiji. A kroz perspektivu Galena i Lyre Erso koji tek pred sam kraj saznaju istinu, možemo pratiti razinu manipulacije Orsona Krennica kao i odbrojavanje prema završetku superoružja koji će promijeniti sudbinu mnogih, uključujući i onu obitelji Erso.

1. Postavljanje scene

Možda najvažnija uloga romana je postavljanje scene za prvi film koji odstupa od pravila franšize. Poput Edwardsa, Lucenova nam je galaksija familijarna, ali puno mračnija, okrutnija i realnija od one koju smo vidjeli u ostalim SW filmovima. U obje priče rat je sveprisutan, a naši heroji uvučeni su u sukob protiv svoje volje. Kao što Krennic manipulira Galenaom, tako pobunjeničko vodstvo manipulira s Jyn. Osjećaj nadolazeće propasti koji se proteže kroz „Catalyst“ nastavlja se u filmu. Iako je „Rogue One“  stand-alone, zajedno s „Catalystom“ čini neslužbenu i tragičnu sagu obitelji Erso koja je intimno povezana sa sudbinom Galaksije koja ju je proizvela.

Nakon svega nabrojanog valja napomenuti da iako poznavanje EU može odgovoriti na većinu problema vezanu za nove filmove, recenzije se trebaju i moraju pisati na temelju samog filma bez dodatnih materijala. Disneyeva filozofija ima prednosti i mane. S jedne strane povezanost svih medija omogućuje stvaranje epskih i kompleksnih priča kao i osjećaj uronjenosti nikad viđenog u SW franšizi. S druge strane, gledatelji filmova koji iz raznih razloga nemaju pristup ostalim medijima ostaju zakinuti za iskustvo koje je zamislio kreativni tim. Možemo se samo nadati da će bar djelić scena iz „Catalysta“ završiti kao flashback u još nepotvrđenom director-cutu ili barem među izbačenim scenama na blu-rayu. Jer najprihvatljiviji i najbolji način i za Disney i za fanove bio bi prikazivanje bar onog esencijalnog dijela materijala iz knjiga u filmovima kroz DC verzije. Ja se nadam da sam, ako ništa drugo, među nekima od vas barem potaknuo interes da uzmu „Catalyst“ kao i ostale knjige iz SW univerzuma u svoje ruke jer SW shared universe omogućuje epske i nezaboravne sage, čak i kad nisu o Skywalkerima.

Check Also

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

Little Shop of Horrors: stiže nam još jedna filmska verzija koju će režirati Joe Dante

Little Shop of Horrors dobiva novu filmsku verziju pod naslovom Little Shop of Halloween Horrors, …

3 comments

  1. Nisam upoznat sa EU-om i ne planiram, bar u skoro vrijeme, to promjenit, ali ovo je bilo zanimljivo štivo…

  2. Meh. Ako za bolje razumijevanje i doživljaj filma prvo treba pročitati neku knjigu, to jednostavno znači da je film loš i da ga je Horak s pravom popljuvao.

  3. Dobar uvod u film. Manje akcije, a više intrige. Nažalost pročitala sam ga tek nakon filma, ali definitivno, drukčije iskustvo. Hoće li biti još priloga o knjigama?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics