Odlazak legende, Kirk Douglas 1916.-2020.

Kirk Douglas, Hollywoodska ikona, jedan od najvećih glumaca zlatnog doba filmova, producent i redatelj nas je napustio u 103. godini života.

Kirk Douglas se glumom počeo baviti sredinom 1940. godina, i vrlo je brzo počeo dobivati vodeće uloge. U svojih 60 godina karijere ostvario je gotovo 100 različitih uloga. Najveća među žanrovskim ulogama mu je svakako ona iz 1954. godine, u Disneyjevom spektaklu 20.000 milja pod morem (20,000 Leagues Under the Sea), gdje je tumačio Neda Landa. Film je predstavljao jedan od najskupljih i najambicioznijih projekata tadašnjeg Hollywooda, u kojeg je Disney uložio ogroman budžet. Snimanje su obilježili brojni tehnički problemi, ali i nastojanje da se koriste novi, i što je moguće uvjerljiviji specijalni efekti. Film je doživio veliki uspjeh, te postao drugi najgledaniji film godine u SAD-u, a osvojio je i dva Oscara, za scenografiju u boji i za specijalne efekte. Iako se ne može tvrditi kako je 20.000 milja ispod mora za povijest kinematografije imao slično značenje kao istoimeni književni predložak Julesa Vernea za povijest pisane riječi, ali i tehnologije, rad redatelja Richarda Fleischera uistinu je iznimno filmsko djelo.

No bilo je tu i ostalih žanrovskih uloga Kirka Douglasa, i sada je prigodno vrijeme da ih se prisjetimo: The Final Countdown, Saturn 3, The Fury, The Chosen, Dr. Jekyll and Mr. Hyde i Ulysses. Također tumačio je i ulogu u epizodi Yellow, u trećoj sezoni popularne serije Tales from the Crypt.

U razdoblju između 1949. i 1956. godine, je tri puta bio nominiran za Oscara (za filmove Champion, The Bad and the Beautiful i Lust for Life), ali ga je uspio dobiti tek 40 godina kasnije i to za svoj iznimni doprinos filmskoj industriji.

“Moja braća i ja s tugom objavljujemo da nas je Kirk Douglas danas napustio u 103. godini života. Za svijet on je bio legenda, glumac iz zlatnog doba filmova koji je doživio zlatne godine, humanitarac čija je predanost pravdi i ciljevima u koje je vjerovao bio standard kojeg je postavio da mu svi težimo. No, meni i mojoj braći Joelu i Peteru on je bio samo tata, Catherine je bio predivan svekar, unucima i praunucima voljeni djed, a njegovoj supruzi Anne predivan suprug”, objavio je njegov sin Michael Douglas.

Check Also

Prvi pogled na Tron: Ares!

Disney je otkrio prvi pogled na Tron: Ares, koji predstavlja nastavak filma Tron: Legacy. Nemojte …

Prvi pogled na reboot filma The Crow!

Konačno smo dobili prvi pogled na reboot filma The Crow (Vrana), u vidu netom objavljenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics