Nekoliko vijesti u vrlo kratkoj formi (1)

Tko ima vremena čitati duge članke i tragati za informacijama koje mu hrane dušu? Pa ima takvih ljudi jako puno. Ali ima i onih kojim se ne da, pa ćemo to učiniti mi za njih kako ne bi zaostajali u prikupljanju nepotrebnih informacija o svemu što se događa u, oko, lijevo, desno i iznad znastvene fantastike na ovoj našoj maloj plavoj točki usred mračnog bezdana. Nemojte biti zajedljivi, jer ako ne budete znali, kako ćete sudjelovati u pametnim raspravama na webu, ostavljati važne komentare na fejsu i skupljati lajkove ili tvitnuti (bocnuti) nekog svojim superiornim znanjem.

Zato je važno da:

znate da iako Johnu Carteru ne ide spektakularno na kino-blagajnama, Disney je već naručio scenarij za sf avanturu naziva Paladin od scenarista filma The Seventh Son, Maxa Borensteina. Osim toga, Disney je pod svoje okrilje uzeo i neimenovai film autora Kronika, Maxa Landisa u kojoj ćemo pratiti brata isestru koji su se avanturistički otisnuli u svemir. Ne osjećate li se već bolje kad to znate? Idemo dalje.

Treba li bi već znati da ničim važna serija Terra Nova, osim što je u produkciji potrošeno hrpu love, nije zaslužila da ide u drugu sezonu. Foxu je došlo iz d. u g. pa su je otkazali. No, vijest je da još ‘ima šanse’ (izbljuv), da ‘ideju’ otkupi neki kabel, mreža i čini se da je udicu zagrizao Netflix – američki VOD servis. Nek’ im je sa srećom. Mi bi ipak da Terru kupi SyFy za nekoliko arkturijanskih kredita pa da vidimo kako mogu nešto što već je jako loše, još više ‘obogatiti’.

James Tiptree, Jr. Award je dobila Andrea Hairston, afričko-američka spisateljica za svoj drugi roman Redwood and Wildfire. Andrea je i sa svojim prvim romanom bila blizu za Tiptree, ali i za Dickovu nagradu. Osim romana, aktivna je u esejistici, a piše potpisuje i nekoliko drama. Sumnjam da ćete išta uskoro čitati u prijevodu jer u njezinim romanima nema vampira, vukodlaka i sličnih bića za kojima danas mase sline.

Ruski novinar Dmitry Glukhovsky potvrdio dolazak na Kontakt. Jeeee! Sada svi u knjižare (ili knjižnice) po njegov roman Metro 2033. Ne želite valjda pokazati ruskom gostu da su Hrvati sf fanovi/snobovi koji čitaju samo anglosaksonske fantazije na metre. Pa o čemu ćete razgovarati d Dimitrijem, što ćete ga pitati, zar vas ne zanima kakav je život u tunelima moskovske podzemne željeznice za razliku od onih američkih koje su vam poznate iz filmova?

E ovo je važno! U poplavi svih mogućig verzija Monopolyja, konačno će se materijalizirati i World o’ Warcraft verzija. Baš me zanima što će staviti ta Free Parking, željeznicu i ono polje sa žaruljom?

Za razliku od Siriusa B u kojem dok ne izađe nemate pojima što će u njemu biti (osim ako ne prevodite za SB), urednik F&SF-a Gordon van Gelder je već objavio sadržaj broja za svibanj/lipanj 2012. Okej, oni ipak imaju dugu tradiciju. Mi ćemo vam reći da se možete praviti pametni pred nekom zgodnom fanicom u pripijenom kostimu Yode da se prvi broj F&SF-a pojavio 1949. godine. Slobodno tu informaciju koristite i na nekom kvizu, nitko vas neće tužiti da kršite kopirajt.

Ako ne znate da se jedan dio druge sezone Igre prijestolja snimao u Dubrovniku, sram vas bilo. Pa bilo je i u Jutarnjem. Dobro, novine su opskurne, ali pričali smo i mi o tome. E, a koliko vas zna da u Šibeniku postoji srednjevjekovni samostanski mediteranski vrt u sklopu samostana Sv. Lovre. Jen, dva, tri? E za to vas sram bilo, jer je riječ od jednom od najljepših takvih vrtova (jedinom samostanskom vrtu takvog tip u Hrvatskoj i jednom od nekoliko takvih u ovom dijelu Europe), koji je takva kulisa za fantasy da je dovoljno samo dovuči kamere i kostimirati glumce. Vrt je nakon gotovo sto godina zabaorava, obnovljen 2007. godine. Pa kad se budete sljedeći put našli u Šibeniku, to vam je mjesto gdje možete sjesti i u sjeni narančinog drveta čitati Martina ili Eriksona.

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics