Kratki pregled novih žanrovskih knjiga koje izlaze za Interliber

SiriusB_Naslovnica_12Počinje najzanimljiviji tjedan svim ljubiteljima knjiga, tjedan u kojem se održava Interliber, najveća domaća manifestacija literature. Upravo zbog svoje sajamske karakteristike, 36. Interliber će privući sve one koji se žele opskrbiti novim naslovima za manje novaca, ali i pribaviti brdo starih ili antikvarnih naslova s popustom, do čak i 90 posto, kako najavljuju neki izdavači.

Interliber traje od utorka 12. do nedjelje 17. studenog, a radno vrijeme je od 10:00 do 20:00 svaki dan, osim petka i subote kada će sajam biti otvoren do 21 sat. Ulaz je besplatan, a izdavači će kao i dosadašnjih godina okupirati paviljone 5 i 6, s tim da ispred paviljona neće biti prodaje knjiga u šatorima kao što je bilo prošle godine.

Domaći su izdavači pripremili otprilike stotinjak novih naslova koji izlaze pred Interliber, od čega je žanrovski ulov prilično mršav, no treba Titan2_PrelimDesignuzeti u obzir da tek šačica nakladnika informira javnost o svojim naslovima, tako da ćemo bolju sliku dobiti kada sajam počne, a mi obiđemo svaki štand u potrazi za znanstvenom-fantastikom.

Na Interliberu će svjetlo dana ugledati 12 i 13 broj Siriusa B. Ove će godine časopis za znanstvenu-fantastiku Sirius B po prvi puta biti na vlastitom terenu jer izdavač Hangar 7 ima svoj štand u paviljonu 6. Osim novih brojeva, moći će se pribaviti i svi do sada izašli Siriusi B, kao i produljiti pretplata, kupiti Titan 1, pretplatiti se na Titan 2 te prvu knjigu od deset planiranih u kojima će biti objavljene sve priče, novelete i novele koje su dobile prestižnu nagradu Nebula. I sve to s popustom.

Nakladnik Znanje će pored Silosa Hugha Howeyja na Interliberu predstaviti roman o suđenju dušama u zagrobnom životu Jamesa Kimmela, Kolodvor mrtvih duša. Glavni lik je uspješna odvjetnica Brek Cuttler Koldvor mrtvih dusakoja nakon nasilne smrti postaje dio tima koji brani duše na Posljednjem sudu.

Premda nije poznat kao izdavač sf-a, Profil nas povremeno iznenadi, pa je za Interliber u njihovoj ponudi i roman južnoafriče sf spisateljice Lauren Beukes. Djevojke koje sjaje je priča o nasilniku Harperu Curtisu koji pronalazi misterioznu kuću s neobičnom tajnom. Kuća je svojevrsni vremenski stroj, a Harper, da bi mogao putovati u različita razdoblja, mora ubijati djevojke koje sjaje. Napeti sf triler Lauren Beukes bio je nominiran za Goldsboro Gold Dagger nagradu.

Fraktrura nije za Interliber pripremila treću knjigu Roda Reesa u kvadrilogiji Polusvijet, ali je zato objavila treću i posljednju knjigu u Trilogiji magle Carlosa Ruiza Zafóna, Rujanska svjetla. Jedan citat kaže da Zafonovi romani imaju snagu Stephena Kinga i istančanost Neila Gaimana što zvuči kao dobra preporuka. Fraktura je nedavno objavila Anotirani Hobiti novi roman Luke Bekavca, Viljevo, nastavak romana Drenje iz 2011.

Iako su Izvori i Zagrebačka naklada posustali u izdavanju sf-a (što nam je jako žao), Algoritam nije, premda je velika većina ovog agilnog izdavača fantasy te naslovi za mlađu publiku dok je sf-a u tragovima, ali dobrim tragovima. Pored nove knjige o Milesu Vorkosiganu Lois McMaster Bujold, na Interliberu će glavni hitovi biti Anotirani Hobit Douglas A. Andersona, treći dio u serijalu Sjenovita međa Tada Williamsa Sjenoviti uspon i Tuđinka Diane Gabaldon. Treća knjiga u serijalu Instrumentarij smrtnika, Grad od stakla Cassandre Clare te treći roman u nizu o sukobu ljudi i nadnaravnih bića s neizostavnom ljubavnom romansom Becce Fitzpatrick, Tišina naslovi su koje je Algoritam pripremio za mlađu publiku. Algoritam je sav u trećim dijelovima…

Ubiq 13Poseban ogranak Školske knjige, Lumen, na Interliber dolazi s četiri nova žanrovska naslova. Romanima Projekt Žena Graemea Simsiona, Tajnovita knjižara gospodina Penumbre Robina Sloana, Robopokalipsa Daniela H. Wilsona te Stotinu Tisuća Kraljevstava Nore K. Jemisin. Lumen se pokazuje kao zanimljiv novi igrač na sf sceni.

I za kraj ovog kratkog pregleda treba reći da iako je izdavač Mentor odlučio zatvoriti svoja vrata, književni časopis za znanstvenu-fantastiku, Ubiq ide dalje. Na Interliberu će se pojaviti 13 broj koji uz uobičajen sadržaj domaćih priča te teorije donosi i kompletan opus nedavno iznenada preminulog dugogodišnjeg urednika fanzina Parsek, pisca i fana Borisa Švela.

Check Also

Žanrovske preporuke za ovogodišnji virtualni Interliber

Ove godine se pandemija koronavirusa ispriječila na putu klasičnog Interlibera. Nema jako velike ponude, barem …

Proglašeni su ovogodišnji dobitnici World Fantasy Award

Tijekom proteklog vikenda proglašeni su ovogodišnji dobitnici World Fantasy Award, nagrade koja se svake godine …

Web Statistics