Novi žanrovski naslovi koji stižu na ovogodišnji Interliber

Da je čitatelja ipak sve više, makar što se mlađih naraštaja tiče, pokazuje i činjenica da bookblogeri danas iskaču iz paštete (što nije nužno loša stvar; štoviše). A što je za prosječnoga knjiškog moljca Interliber ako ne Raj u minijaturi… Doduše, i duhovna vježba samodiscipline koja se tiče novca za hranu i stanarinu, a koji bi, lakše nego što bi čovjek pomislio, mogao biti zamijenjen za knjige.

Nije da osuđujemo. Ni najmanje. Što bi se reklo, birds of a feather

Zato, u nadi da ćemo barem nekome pomoći da ne kupi baš svesvesve unutar žanra SF-a, fantasyja i horora na što nabasa (a toga će biti ohoho!), pripremili smo kratak pregled novih knjiga koje će izdavači ponuditi na Interliberu 2022. godine. Na vama je samo da razbijete kasicu prasicu, prebrojite keš i uzmete olovku i papir.

— — —

Odlična vijest je da će na sajmu ove godine ipak prisustvovati i hrvatska crkva spekulativne fikcije, Hangar 7, pa je možda najbolje krenuti odatle. Pravac na sajam stiže najčudniji roman Arkadija i Borisa Strugacki – kako bi neki rekli, “ruski Harry Potter”, makar nije za tu dobnu skupinu – genijalni InterliberPONEDJELJAK POČINJE U SUBOTU, najpopularniji roman braće Strugacki u nekadašnjem Sovjetskom Savezu. U romanu, protagonist Saša pokupi dečke koji ga pozovu da radi u NIIBAŠ institutu za čarobnjaštvo (i svakakve druge koještarije). Kroz roman se provlače kuća na kokošjim nogama, krajnje bizarni eksperimenti, sofa koja oživljava bajke, čarobnjaci (uključujući Merlina, eto, u Rusiji u 1970-ima) i vampiri, komarac veličine psa i svakojaka druga čarobna bića, motor za putovanje kroz vrijeme – ništa nije normalno, ali je sve dočarano kao najnormalnije, a nevjerojatno je kako se u ovako suludoj priči mogu prepoznati isti državni radnici kakve susrećemo u stvarnosti te kako su odlično napisani. Poput Gogolja ili Kafke, braća Strugacki se u knjizi bave prirodom institucije – u ovom slučaju, onim koji nastoji usavršiti ljudsku sreću. Prethodno je, također djelo braće Strugacki, Hangar 7 objavio uvjerljivo najbolji ruski znanstvenofantastični roman svih vremena, UKLETI GRAD. Radnja se događa u – Gradu, koji je omeđen nemoguće visokim zidom s jedne strane i provalijom s druge, a likove čine nasumično odabrani ljudi iščupani iz različitih država kroz različite vremenske periode planeta Zemlje, iako svi pričaju istim jezikom – jezikom koji nije ruski – i svi su predmeti Eksperimenta kojega vode Mentori, a kojemu se ne zna ni svrhe ni značenja, ni početka ni kraja… Bizarne stvari, likovi i događaji kojima roman obiluje čine ovaj roman najfilozofskijim djelom braće Strugacki. A tu je i hvaljeni SF prvijenac Mary Robinette Kowal, PUT DO ZVIJEZDA, koji je osvojio i Nebulu, i Hugo, i Locus za najbolji roman. U romanu u alternativnoj povijesti 1952. godine meteorit pohara gotovo cijelu istočnu obalu SAD-a, uključujući grad Washington, i planet će uskoro biti nenastanjiv za ljude. Elmi York njezino iskustvo pilotkinje WASP-a i matematičarke osigura mjesto u misiji da pošalji prvoga čovjeka na Mjesec; s toliko vještih znanstvenica uključenih u program, Elma se ubrzo pita zašto i žene ne bi mogle ići u svemir – tako će njezina želja da bude prva astronautkinja razbiti društvene konvencije.

Kad smo kod knjiga fantastike za djecu, biblioteka Stribor izdavačke kuće Znanje sve je bogatija. Za mlađe ljubitelje Harryja Pottera, Novi Stribor je pripremio već dosta popularni dječji roman AMARI I BRAĆA NOĆI autora B. B.-ja Alstona. Ukratko, Amarin je brat Quinton nestao, o čemu nitko Interliberne želi razgovarati, a Amari nakon poziva u Ured za čudesne zgode dobiva priliku spasiti ga. Sfinge, sirene i čarobnjaci dio su tog svijeta, kao i zli čarobnjak koji mu prijeti, i ako Amari ne prođe tri ispita, a natječe se s djecom koja su od rođenja pripadnici tog svijeta, možda nikada ne dobije priliku spasiti brata. Nešto “stariji novitet” knjiga je PRIČA BEZ KRAJA Michaela Endea, roman preveden na više od četrdeset jezika. U romanu, dječak Bastian bježi pred djecom koja su ga zlostavljala i nabasa u jednom antikvarijatu knjigu po kojoj je roman i dobio ime. Čitajući je, uranja u zemlju Fantaziju i pustolovine dječaka Atreja koji je nastoji spasiti, kao i Dječju Caricu, a Fantaziji pak prijeti tajanstveno i opasno Ništavilo – no spasiti je može samo dijete koje će doći iz stvarnoga svijeta… Za najmlađe čitatelje tu je i LEGENDA O PODKINU JEDNOUHOM, prva fantasy knjiga u serijalu Pet kraljevstava poznatoga autora Kierana Larwooda te ilustratora Davida Wyatta, koji je ilustrirao i djela Terryja Pratchetta, Philipa Pullmana i J. R. R.-a Tolkiena. Podkin Jednouhi, neustrašivi zec ratnik, legenda je, i njegova je slava o lukavosti i pobjedi u bitci stoljećima poznata, a o tome kako je on postao moćan borac priča bard koji je stigao u zečinjak Trnjak te nudi odgovore koji bi mogli iznenaditi čitatelje.

InterliberS druge strane, nešto starije ljubitelje fantastike mogao bi oduševiti novi Joe Abercrombie, POSLUŽITI HLADNO, u izdanju nakladnika Vorto Palabra, produžetka kuće Znanje. U Styriju stiže proljeće, što znači da stižu i osveta i rat. Nemilosrdni vojvoda Orso vodi bitku protiv Lige Osmorice. Vojske gaze, glave se kotrljaju i gradovi gore, a bankari, svećenici i neke mračnije sile igraju smrtonosnu igru odabira novoga kralja. Za Orsovu plaćenicu Talinsku Guju rat je i prilika za stjecanje bogatstva, ali i slave, no kada je izdaju i bace s litice, Talinska Guja biva nagrađena sakaćenim tijelom i potrebom za osvetom. S druge strane, za ljubitelje znanstvene fantastike stiže drugi nastavak sage o svemiru Radcha, U SLUŽBI MAČA, čiji je prethodnik objavljen pod imenom U SLUŽBI PRAVDE. Na rubu golemoga galaktičkog carstva vojnikinja Breq dvadeset se godina pripremala za ostvarenje cilja. Osim što je učinkovit stroj za ubijanje, Breq je nekoć bila Torenina pravda, veličanstveni svemirski brod gospodarice Radcha – kako brod, tako i sve njegove postrojbe i svaki posilni; gledala je tisućama očiju i upravljala tisućama ruku, bila je mnoštvo u jednom sviješću, a sada je tijelo sa sjećanjem koje seže nekoliko tisuća godina u prošlost. U nastavku stare podjele i dalje stvaraju nevolje, a umjetna inteligencija nije zadovoljna takvom situacijom, i nejasno je tko je sve upleten u zbivanja na postaji te što se krije iza tajanstvenoga Portala duhova. Serijal je nagrađen trima prestižnim nagradama: Hugo, Nebula i Arthur C. Clarke. A ljubitelji horora moći će uživati u novom izdanju Stephena Kinga, romanu TAJNE SALEMA. Na povratku u rodni Salem, protagonist Ben Mears nada se pronaći inspiraciju za novu knjigu u povijesti Marstenove kuće, zdanja koje je vječita meta glasina; kada se iz šume od dva dječaka samo jedan vrati živ, Mears posumnja kako nečuveno zlo povezano s tom kućom nije ostalo u prošlosti. Kultni Kingov klasik objavljen davne 1975. godine u Hrvatskoj je napokon ugledao svjetlo dana, i tu uz ilustracije, izbrisane scene i dvije kratke priče.

InterliberMeđutim, taj roman nije jedino Kingovo ostvarenje koje će se pojaviti za sajam. Lumen donosi čak dva Kingova naslova. Jedan je ZELENA MILJA, roman o Johnu Coffeyju, koji je osuđen na “Staru Munjaru” (čitaj: električnu stolicu) zbog navodnog ubojstva dviju djevojčica. Međutim, Coffey ima neobičnu sposobnost zaliječivanja, koju nesebično koristi i spašava ljude, ali pitanje je može li tko spasiti njega. Drugi Kingov roman koji ćete moći naći na sajmu jest KULA TMINE, posljednji, odnosno sedmi nastavak istoimenoga serijala epske fantastike. Kula tmine priča je o dobru i zlu u kojoj se isprepliću različit umjetnički žanrovi – od legende do kralju Arthuru do vesterna i apokaliptičke znanstvene fantastike. Od autora romana Marsovac stiže PROJEKT SPASITELJ, napet znanstvenofantastični roman o astronautu Rylandu Graceu s misijom da spasi čovječanstvo – ne bude li misija uspješna, umrijet će milijarde, a Zemlja će postati ledena kugla; međutim, Ryland se toga ne sjeća kad se probudi s dva preostala člana posade na svemirskom brodu, ali mu se sjećanja polako počnu vraćati. A za ljubitelje Igre prijestolja, bilo serije ili knjiga, te serije Zmajeva kuća, Lumen je pripremio USPON ZMAJA: ILUSTRIRANU POVIJEST DINASTIJE TARGARYEN, SVEZAK PRVI. Sada kad se prva sezona serije završila, za one koji su dobro zagrizli udicu tu je i ova luksuzna monografija koja će vam pružiti još bolji uvid u živote Targaryena. S više od 150 ilustracija u boji, knjiga je opisuje rast targaryenske moći i kako je rasla, a obuhvaća povijest koju je G. R. R. Martin prvi put opisao u Vatri i krvi.

InterliberSonatina nam je ove godine za Interliber pripremila nešto malo drukčije. Uz nedavno objavljen roman ZAVJET SRČAN I UBOJIT – finale trilogije o Kletvolomcima, serijal nadahnut bajkom Ljepotica i zvijer, čiji je svojevrsni retelling – na štandovima će se naći i osebujan roman Sosukea Natsukawe, MAČAK KOJI JE SPASIO KNJIGE. Roman je to za one “kojima su knjige jednostavno najljepša stvar na svijetu” – mala knjižara u Japanu i police s rijetkim knjigama kraljevstvo su Rintara i njegova djeda, a kada starac umre, povučeni srednjoškolac ostaje sam i povlači se u svoje književno blago… sve dok se jednoga dana u knjižari ne pojavi mačak koji govori i moli Rintara da mu pomogne, jer knjige su u opasnosti, a spasiti ih može samo istinski ljubitelj knjiga. Mačak koji je spasio knjige roman je koji iskazuje počast i poštovanje književnosti i inspiraciji bez koje ništa od toga ne bi bilo moguće.

Na tankoj crti koja razdvaja maštu od zbilje nalazi se roman autorice Irene Solá PJEVAM A PLANINA PLEŠE u izdanju nakladničke kuće Vuković & Runjić. Roman započinje pogibijom seljaka u udaru munje i niže priče o stanovnicima gorskog predjela između pirenejskih sela u kojima se preklapaju stvarnost i fikcija. Roman obiluje mitskim bićima poput vodenih vila; tu su priče o ratu, ljudskom preživljavanju, divljim životinjama i fanatizmu. Priča katalonskim folklorom priziva duboko vrijeme prastarih legendi i uspomena, kružno vrijeme opstanka i neprestane obnove. Vuković & Runjić nedavno su objavili i NEBO, znanstvenofantastični roman smješten u 2058. godini u državu-gradu InterliberHelsinki u nekadašnjoj Finskoj, gdje je vlast preuzeo nacionalistički pokret Svjetlo. Granice su zatvorene, vanjski svijet je nedohvatan i nitko se ne nada boljoj budućnosti – umjesto nje, Svjetlo građanima nudi virtualnu stvarnost zvanu Nebo, koje izaziva ovisnost, a dostupno je samo imućnima, dok ostali trpe nerede i ugnjetavanje. Ova je potresna distopija dobitnik europske nagrade za književnost. Na Interliberu ćete moći doći i do novoga prijevoda knjige SANJAJU LI ANDROIDI ELEKTRIČNE OVCE? Philipa K. Dicka, prema kojemu je snimljen Blade Runner Ridleya Scotta. Smještena u postapokaliptični San Francisco, radnja ovoga romana čini jedno od najvećih djela znanstvene fantastike u povijesti žanra, postavljajući osnovna pitanja o tome što čini ljudskost i što je čovjek.

Fraktura ima odličnu ponudu za one sklone nešto većim i eksperimentalnijim projektima, kao što je URANIA Luke Bekavca, roman u devet knjiga i šest svezaka na više od dvije tisuće stranica. Roman zahvaća prostor širok i u smislu priče i u smislu književnih postupaka: Osijek je ispisan pažljivije i detaljnije nego ikad, ovoga puta smješten u paralelne 1970-e i 1980-e, dok sadržaj obuhvaća raspon od čiste dokumentarnosti do potpune fantastike. Osam je glavnih likova, i istražuje se niz neobjašnjenih, potencijalno paranormalnih zbivanja. Djelo je znanstvena fantastika, postmodernistički eksperiment, korporativni horor, dekonstrukcija povijesnog romana, ali prije svega revolucionaran roman o mogućim svjetovima, sudbinama i budućnosti. S druge strane, DRUGA NOINA ARKA JosipaInterliber Mlakića postapokaliptični je roman na 150 stranica, gdje dvojica usamljenika Noa i Ibrahim na neimenovanoj planini ostanu sami bez veze sa svijetom i mogućnosti da saznaju što se događa u dolini kada počnu padati neprekidne biblijske kiše. Kad kiša stane, pogled im se pruža na beskrajnu vodu – i ograničenih zaliha, sa životinjama koje postupno umiru, ova su dvojica možda jedini primjerci svoje vrste, i nemaju što drugo činiti nego pokušati preživjeti.

InterliberI Egmont nakladnička kuća u svojoj je biblioteci Puls pripremila “klasik znanstvene fantastike”, RANDEVU S RAMOM legendarnoga Arthura C. Clarkea, knjiga koja mu je donijela sve prestižne nagrade za žanr, uključujući Hugo, Nebulu i Locus. Kada su ga zapazili godine 2130. instrumenti Svemirske straže, najprije je dobio samo broj, a ime Rama su mu dali kad su otkrili da se predmet ne giba uobičajenom asteroidnom putanjom izvan Jupiterove staze. No u pitanju nije bila, kako je očekivano, kamena gromada koja prolazi kroz naš sustav, nego valjak dugačak pedeset i širok dvadeset kilometara, koji je podsjećao na kućni bojler – a izradila ga je nečija ruka, i ta ruka nije bila ljudska. Tako se likovi romana, uzbuđeni ali i prestrašeni, pripremaju za prvi ljudski susret s nezemaljskom vrstom. Nitko ne zna tko su Ramanci ni zašto su došli, a trenutak susreta se bliži. A netom pred Interliber Egmont Puls nas je ugodno iznenadio i prvom knjigom iz epske fantasy sage Krv i pepeo – IZ KRVI I PEPELA. Poppy je osuđena na samotni život Djevice i to da uvede svijet u novo doba – gotovo joj je sve zabranjen, uključujući kontakt s drugim ljudima: dodir, razgovor, užitak… Čekajući Uzvišenje, provodi vrijeme sa stražarima i bori se protiv zla koje joj je uzelo obitelj. Dok bi se trebala pripremati za to da je bogovi proglase dostojnom. No ona ni sama nije sigurna želi li uopće unaprijed joj namijenjenu budućnost, a kad joj u život uđe Hawke, sudbina i dužnost naići će na žudnju i čežnju. A palo se kraljevstvo ponovno uzdiže, iako su ga bogovi napustili, a smrtnici ga se užasavaju, odlučno u svojim nasilnim nakanama… A tu je i novo izdanje romana Georgea Orwella, 1984. Legendarni je to klasik koji bi možda trebali pročitati, pa, apsolutno svi.

Zagrebačka naklada je ususret Interliberu najavila pravu poslasticu za one željne jednoga od omiljenih fantastičnih bića: vukodlaka. CRNO PSETO SMRTI I DRUGE PRIČE knjiga je koja sadržava priče pet autora, uključujući Roberta E. Howarda. Priče su to iz zaboravljenih vremena, iz vremena nemirnih slutnja i nagađanja pa sve do današnjih dana – stravični se lik čudovišta iz noćnih mora ustrajno, nemilosrdno i surovo diže iz mračnih predjela naše podsvijesti da nas podsjeti kako u svima nama postoji to biće koje nazivamo vukodlakom.

InterliberNešto “blažu” i manje jezivu knjigu pripremila je nakladnička kuća Ljevak – roman za mlade MARESI, kojega je The Guardian nahvalio kao ujedno i suvremeno i bezvremensko, istovremeno i autentično drevno i mitsko djelo, a Telegraph proglasio novom razinom fantastike za mlade po originalnosti i uvjerljivosti svijeta koji stvara tamo gdje drugi naslovi počinju pomalo jedan drugome nalikovati. U romanu, pripadnice Crvenoga samostana, koji se nalazi na otoku usred oceana i izoliran od svijeta, slijede sveta učenja prve Majke, i samo je ženama dozvoljen pristup otoku. Kad stupi na otok, Maresi je tek trinaest godina, došla je u Crveni samostan tražeći utočište od siromaštva i gladi. Autorica koristi tradicionalne elemente “ženske magije” kako bi postigla dramatične učinke u ovom feminističkom romanu o prijateljstvu, zajedništvu i hrabrosti.

Kad smo kod fantasy romana za mlade, Fokus polako privodi kraju serijal Prijestolje od stakla megapopularne Sare J. Maas – na Interliberu ćete moći pronaći i TORANJ PRASKOZORJA, predzadnji, odnosno šesti nastavak. Za one koji još ne znaju, priča serijala prati putovanje Celaene Sardothien, tinejdžerice ubojice u korumpiranom kraljevstvu s tiranskim vladarom, kraljem Adarlana. Kako priča napreduje, Celaena stvara neočekivane veze i otkriva zavjeru usred svojih avantura.

InterliberUgodno nas je iznenadila Profil nakladnička kuća objavivši – konačno netko! – djelo jednoga od najvećih suvremenih majstora fantastike za djecu i mladež, Ricka Riordana. Iako u pitanju nije jedna od njegovih knjiga nadahnutih mitologijom, bilo grčkom, nordijskom ili egipatskom (čitaj: nije Percy Jackson), nego najnoviji roman za istu dobnu skupinu: KĆI DUBINA. Svijet knjige inspiriran je Julesom Verneom, odnosno njegovim romanom 20 000 milja pod morem, a priča prati avanturu nove hrabre junakinje Ane Dakkar, učenice prve godine na prestižnoj tajnoj Akademiji Harding-Pencroft, školi koja poučava najbolje pomorske istraživače na svijetu. Kad Ana i ostali brucoši otputuju kako bi položili prvi ispit na moru, nađu se u pogibeljnoj situaciji – počinje ih proganjati nemilosrdni neprijatelj koji ne preže ni pred čim kako bi im ukrao tajnu skrivenu 150 godina na kojoj je njihova škola izgrađena, a Anine sposobnosti lidera dok vodi nove prijatelje kroz opasnosti stavljaju se na kušnju. Za još mlađu publiku, Profil ima izvanrednu kolekciju slikovnica, kao što je U OVOJ JE KUĆI DUH, s kojom ne možete promašiti ako kupujete za mališane.

I šećer na kraju… Hrvatska je napokon dobila novo izdanje Harryja Pottera, što je – sasvim očekivano – izazvalo senzaciju među čitateljima. Za nova izdanja se pobrinula Mozaik knjiga, prijevod svih sedam knjiga potpisuje Dubravka Petrović (uz Zlatka Crnkovića, koji je preveo prve tri knjige u izdanju Algoritma, prevoditeljica koja je prevela posljednja četiri nastavka). A o samoj radnji knjige ili serijala, vjerujemo, nije potrebno reći ništa. Možemo potvrditi da su i hardcore, najzahtjevniji obožavatelji zadovoljni, pa je to valjda preporuka samo po sebi!

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

One comment

  1. Izrstan izbor knjiga od kojih sam većinu pročitao. Osobito mi se svidjela Zelena milja od Kinga, volim njegove krikove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics