Hrvatska je ušla u Svjetsku enciklopediju SF-a

 

26062015_Croatia_WSFE_post

Sjećam se da kada mi je prvi puta u ruke došla The Encyclopedia of Science Fiction (prvo izdanje iz 1979.) listao sam je dobrih dva-tri sata. Bio je to jedan od onih davnih utoraka u prostoru Društva za znanstvenu fantastika SFera, u tzv. Desetki (maloj prostorijici kojoj je na vratima stajao broj 10), u prošlome stoljeću, u prošloj državi. Za tadašnje pojmove bila je to podeblja knjiga. Već drugo izdanje iz 1993. godine imalo je duplo više riječi. U tom izdanju je bila i natuknica o Jugoslaviji. Treće izdanje, kako to i treba biti, bilo je ukorak s tehnologijom i 2. listopada 2011. je objavljeno online – dostupno svijetu na klik miša, ali i ono što je najvažnije, s konstantnom nadopunom.

Ako odsurfate na stranice Enciklopedije i utipkate “Yugoslavia”, kao prvi paragraf teksta dočekat će vas ovo:

“The entry, written for the second edition of the encyclopedia, awaits updating and linking to further new entries covering the development of sf in the various post-1992 successor states such as Croatia.” (U slobodnom prijevodu: Članak, napisan za drugo izdanje enciklopedije čeka nadopunu i linkove na nove članke koji će pokriti razvoj znanstvene fantastike u državama nastalim nakon raspada 1992. kao što je Hrvatska)

Da, Hrvatska! Nakon 25 godina SF enciklopedija ima članak o razvoju znanstvene fantastike u Hrvatskoj. Autori članka su Ivan Lutz i Leon Maglić, fanovi iz Slavonskog Broda koje je uredniku Enciklopedije Johnu Cluteu preporučio Zoran Živković, poznati autor, izdavač i urednik koji je doktorirao s temom Nastanak naučne fantastike kao žanra umetničke proze.

Evo što je Lutz rekao za Index kako se sve odigralo: “Zapravo se sve dogodilo jako brzo. Mjesto Hrvatske u Svjetskoj SF enciklopediji zjapilo je prazno 25 godina, a kada me je gospodin Zoran Živković pitao jesmo li zainteresirani da napišemo članak jer ga je John Clute zamolio da predloži nekog objektivnog, bili smo više nego ponosni. Sa Zoranom imamo odlično poznanstvo još otkada je bio počasni gost na SF konvenciji Marsonikon u Slavonskom Brodu, pa sam predložio Leon Maglića u želji da to napravimo zajedno jer on ima ogromno znanje, ali i posebno iskustvo u takvim stvarima”.

Bilo je i prije pokušaja da Hrvatska završi na stranicama Enciklopedije, no zašto su propali sad i nije važno. Objavljeni članak će zasigurno izazvati reakciju, no nadam se pozitivnu, jer članak nije zacementiran za vječnost i bit će ga potrebno nadopunjavati. Pa eto prilike da fandom i sf profesionalci budu složni. Članak pročitajte na linku: Hrvatska (SFE).

Check Also

Novi trailer i poster za film Beetlejuice Beetlejuice!

Warner Bros. je nedavno objavio novi trailer i poster za Beetlejuice Beetlejuice (Bubimir Bubimir), originalno …

The Terror: Devil in Silver, Dan Stevens tumačit će glavnu ulogu!

Antologijska horor serija The Terror vraća se na AMC s trećom sezonom, koja nosi naslov …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics