20 novootkrivenih priča Terryja Pratchetta biti će objavljeno ove godine

Terry Pratchett je bio odlučan u tome da se sva njegova nedovršena djela moraju uništiti nakon njegove smrti. Kada je preminuo 2015., njegov bivši pomoćnik i prijatelj Rob Wilkins učinio je upravo to. A eto nas sada s viješću o objavi čak 20 novih Pratchettovih priča. Što je u pitanju? Pa, ispostavilo se da je na početku karijere Pratchett napisao najmanje dvadesetak priča, ali objavljenih pod pseudonimom.

Tih dvadeset priča Pratchett je napisao 1970-ih i 1980-ih za regionalne novine, uglavnom pod pseudonimom Patrick Kearns. Nikada prije te priče nisu pripisivane Pratchettu, niti su bile dovedene u vezu s njim. Tako da je ovo vrlo velika stvar, ili kako je Rob Wilkins izjavo: “ponovno otkriće ovih priča nije ništa drugo nego stvar ravna čudu”. Za otkrivanje priča zaslužna je skupina Pratchettovih fanova. Jedna od dužih priča u zbirci – The Quest for the Keys, stajala je uokvirena na zidu Pratchettova fana Chrisa Lawrencea više od 40 godina. Kad je upozorio na njezino postojanje, ostatak priča otkrili su fanovi Pat i Jan Harkin, koji su pregledali desetljećima stare novine kako bi otkrili ponovo izgubljeno blago.

Zbirka je prodana Transworldu, izdavaču ostalih Pratchettovih djela, a bit će objavljena u Ujedinjenom Kraljevstvu 5. listopada ove godine, pod naslovom A Stroke of the Pen: The Lost Stories. Zbirka je već sada dostupna u pretprodaji. Niti jedna od priča nije smještena u Pratchettov Disksvijet, čija je prva knjiga, The Colour of Magic, objavljena 1983. – ali prema riječima izdavača one “nagovještavaju svijet kakav će Terry nastaviti stvarati”. Također, izdavač je istaknuo kako čitatelji mogu očekivati ​​”susret s likovima u rasponu od pećinskih ljudi do gnomova, čarobnjaka do duhova, te čitanje o turizmu putovanja kroz vrijeme, opsjedanju ureda vijeća i posjetitelju s drugog planeta.”

“Sve te godine dok sam bio Terryjev izdavač i tada agent, on mi nikada nije pružio nikakvu pomoć u pronalaženju tih njegovih kratkih uradaka – ali kao što mi je napisao u svojoj posveti u Dragons at Crumbling Castle, bilo je priča koje je ‘pomno sakrio i vrlo namjerno na njih zaboravio.’ Koliko su te riječi istinite, nisam ni slutio.” – izjavio je Colin Smythe.

Check Also

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

Začudni svjetovi Ursule K. Le Guin

Ursula K. Le Guin rođena je 1929. godine u Berkeleyju u Californiji. Otac, Alfred Lous …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics