Falling Skies ide dalje – spot za 2. sezonu

Serija nije ni po čemu posebna, dapače dosta toga je bez veze, ali čini se da je za razliku od Terra Novae preživjela i vraća se na male ekrane u ljeto. U spotu je pomiješano nekoliko kadrova nove sezone s ostacima prethodne.

Nekoliko fotki iz prve epizode druge sezone koji obećavaju dobru sapunicu:

Check Also

Megalopolis: prvi, podijeljeni dojmovi o filmu!

Od premijere Megalopolisa koja se održala prije par dana u sklopu Filmskog festivala u Cannesu …

Stranger Things: nove fotke iza kulisa 5. sezone!

Moram priznati da me ne drži hype za petu sezonu Netflixove popularne serije Stranger Things. …

3 comments

 1. Koji kurac? “Nije po ničemu posebna”?! Ajmo prvo činjenica da imaju UVJERLJIVE JEBENE ALIENE, za razliku od onih Trekfagova ili Warsfagova. Od toga da nisu bipedalni humanoidi koji samo imaju drugačiju frizuru, do toga da pokazuju postojanje cijele hijerarhije (zadnja epizoda serije). Pa preko toga da glavni likovi nisu neki nedojebani tinejđeri ili predsjednik SADa koji moonlightea kao fighter pilot. Pa sve do toga da likovi pokazuju dovoljnu kompetenciju da se inteligentno ponašaju u danoj situaciji (upgrade oružija i istraživanje alienske biologije).

  I onda se ja pitam zašto rageam tako često. -_-

  • Reakcija je u redu, ali volio bi znati na temelju čega zaključuješ da su alieni jebeno uvjerljivi? Glavni likovi možda nisu sve ovo što si nadrobio, ali ovi su podjednako neuvjerljivi i da u seriji nema Popea bila bi, osim što je stupidna, i dosadna. Natruha hijerarhije? U zadnjoj epizodi? I zato bi trebao gledati deset sati serije kako tata profesor živi i ratuje za dječicu, kako su alieni izveli nedorečenu invaziju i izvode nešto na djeci, kako jednom zoljom razbiješ utvrdu, kako školicu popunjavaju nemaštoviti likovi (da su barem tinejdžeri, znao bi da nije ozbiljna) i da ne nabrajam dalje. Režija? Dramaturgija? Fabula? A o kompetenciji da se likovi ponašaju inteligentno u datoj situaciji, ja mogu samo zaključiti da mi možda nismo gledali istu seriju.

   • Sorry što nisam dugo vidio odgovor.

    Ovako, uvjerljivi su po dvije točke. 1 – Nisu kopije ljudi. Bivamo BOMBARDIRANI raznim filmskim i serijskim (bar se u crtanima potrude nacrtati ih drugačije) alienima koji su skoro identični kao ljudi, uz drugačiju frizuru, boju kože ili naušnicu (cf. Bajorans). Koncenzus je među biolozima da ako vratiš evolucijsko vrijeme na početak nema garancije da će razvijena inteligencija biti išto slična nama. Humans 2.0 je funkcioniralo u low-budget serijama poput ST TOS, ali danas je to (IMO) neoprostivo. 2 – Kao asimilatori (otimanje djece) nisu homogeni (prvi alieni koji se vide, i njihov harness). To ukazuje na vjerojatnost da su autori posvetili više od 10 minuta na povijest invazije (as seen, prvi alieni su također bili invadeani), a time vjerojatno i na razloge invazije (koji su u skoro SVAKOM djelu koje se bavi invazijom retardirano obrađeni – kao vrhunac ti nudim Signs). I ovo drugo, odnosno kako je serija završila, je razlog zašto čekam povratak, da vidim koliko su duboko (i inteligentno!!) išli razviti aliene.

    Inače, alieni (morfologija, mentalitet, etc…) su meni u SFu stravična bolna točka i tako katastrofalno odrađena u svim primjerima filmskog medija da skoro apriori dajem nižu ocjenu kvalitete ikojem djelu koji ima tako humanoidne aliene (i obratno).

    Tata profesor etc… – Ovo mi je, inače, vrlo zanimljiva pojava koju mogu identificirati na sve strane unutar nominalno “intelektualne” geekovske subkulture. Nominalno, opet, svi odreda iznimno cijenimo karakterizaciju likova u dramskim djelima i tako to – OSIM ako stoje na putu šarenim eksplozijama. Ista priča i s The Walking Dead – “ima previše drame, premalo zombija”. Postoji zanimljiv, no očigledno neistražen, scenaristički problem u situacijama poput ovih u TWD i FS – kada si suočen s katastrofalno nadmoćnim neprijateljem (FS tehnološki, TWD brojčano), bazirati seriju oko toga da naši heroji kickaju njihovo dupe je neodrživo. Ili razjebeš cijeli koncept superiornog neprijatelja (pogledaj Battlefield Earth), ili (ako se držiš koncepta) poluživot likova bude epizodu i po, a cijele serije 4 epizode (nemam primjera, iz očiglednog razloga… najbliže bih ponudio Battle L.A. i body count tamo). Tako da zadržavanje očajnosti situacije u sukobu s nadmoćnim neprijateljem nalaže da se radnja mora koncentrirati interno, s eksplozivne akcije u karakternu dramu.

    Što se inteligentnog ponašanja tiče, naveo sam ti dva koncepta, ali evo i točnije. Dakle, ekipa odluči scavangeat naoružanje iz alienskih robota, koje se pokaže efikasno protiv njih. Vjerovao ili ne, ali takvo razmišljanje je retardirano rijetko u popularnom SFu, poglavito zato jer može dovesti do hiperinflacije snage glavnih likova, s čime se scenaristi ne mogu nositi. To je primarni razlog zašto Trek likovi pate od epizodne amnezije, zaboravljajući sva inteligentna riješenja koja su u prošloj epizodi našli.

    Ultimativno, i što je najtužnije od svega, vjerojatni razlog zašto se meni Falling Skies sviđa dovoljno da napišem zid teksta nje toliko u tome da serija ima visoku kvalitetu neovisnu o ostalima, nego da su sve ostale serije u žanru i koje se bave specifičnom temom toliko bolno i krvavo glupe, da se i umjerena glupost FSa čini odlična. Country of the blind, i tak to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics